Türkiye'de göçmen girişimci kadın İstanbul örneği
Migrant entrepreneur women in turkey: the case of Istanbul
- Tez No: 908060
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Girişimcilik, Göçmen Girişimci Kadınlar, Sosyo-ekonomik katkılar, Toplumsal uyum, Migration, Entrepreneurship, İmmigrant Women Entrepreneurs, Socio-economic contributions, Social integration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da yaşayan göçmen girişimci kadınların Türkiye'deki sosyoekonomik yaşama katkılarını ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları incelemektedir. Göçmen girişimci kadınların, ekonomik ve toplumsal kalkınmada kritik bir rol oynamakta olup, girişimcilik yalnızca ekonomik bir faaliyet olmanın ötesinde, sosyal, kültürel ve politik boyutlarıyla da dikkat çekmektedir. Göçmen girişimci kadınlar, yenilikçi fikirleri ve risk alma cesaretleriyle ekonomik büyümenin ve toplumsal dönüşümün öncüleri olarak değerlendirilmektedir. Araştırma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde göç ve göçmen kavramları incelenmiş, ikinci bölümde girişim, girişimci ve girişimcilik konusu ele alınmış üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi açıklanmış, dördüncü bölümde ise araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere kartopu örneklem yöntemiyle seçilen 13 kadın katılımcı ile çevrimiçi ve yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular sunulmuştur. Bu bulgular, göçmen girişimci kadınların ekonomik faaliyetlerinin toplumsal entegrasyona katkılarını ve karşılaştıkları zorlukları aşma stratejilerini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, göçmen girişimci kadınların iş dünyasında karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebilmeleri ve başarılı olmaları için kapsamlı destek mekanizmalarının geliştirilmesi gerekmektedir. Araştırma, göçmen girişimcilerin Türkiye'deki iş ortamında dil bariyerleri, finansal erişim zorlukları ve bürokratik engeller gibi ciddi sorunlarla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Göçmen girişimciler, yetersiz destek ve ayrımcılıkla mücadele ederken yerel ekonomiye önemli katkılar sağlamakta ve sosyal entegrasyonu teşvik etmektedir. Ancak, bu katkıların sürdürülebilirliği, göçmen girişimciler için daha kapsayıcı ve destekleyici politikaların geliştirilmesine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the contributions of migrant women entrepreneurs living in Istanbul to Turkey's socioeconomic life and the challenges they face throughout this process. Migrant women entrepreneurs play a critical role in economic and social development, and entrepreneurship, beyond being merely an economic activity, draws attention to its social, cultural, and political dimensions. Migrant women entrepreneurs, with their innovative ideas and risk-taking courage, are regarded as pioneers of economic growth and social transformation. The research consists of four main sections. In the first section, the concepts of migration and migrants are examined; the second section discusses enterprise, entrepreneurs, and entrepreneurship; the third section explains the research methodology; and in the fourth section, the findings obtained through online and face-to-face interviews with 13 female participants, selected using the snowball sampling method, are presented to fulfill the research objective. These findings reveal the contributions of migrant women entrepreneurs' economic activities to social integration and the strategies they use to overcome the challenges they face. In conclusion, comprehensive support mechanisms must be developed to help migrant women entrepreneurs overcome the difficulties they encounter in the business world and to ensure their success. The study reveals that migrant entrepreneurs face significant challenges in Turkey's business environment, such as language barriers, difficulties in accessing financial resources, and bureaucratic obstacles. While migrant entrepreneurs contribute significantly to the local economy and promote social integration, they struggle with inadequate support and discrimination. However, the sustainability of these contributions depends on the development of more inclusive and supportive policies for migrant entrepreneurs.