Düzlem kanatlı borulu evaporatörlerde ısı transferinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of heat transfer for plate-finned evaporators
- Tez No: 90820
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı transferi, düzlem kanat, kanatlı-borulu evaporatörler. C\üSSO^Hfti£» a »?«»»..
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ill ÖZET DÜZLEM KANATLI-BORULU EVAPORATÖRLERDE ISI TRANSFERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ AKÇA,Murat Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Kemal ALTINIŞIK Ekim 1999, 80 sayfa Bu çalışmada ısı transfer katsayısı, kesiti enine değişebilen dikdörtgen kesitli bir kanal içine yerleştirilen beş adet yivli, beş adette düz borulu olmak üzere toplam on adet evaporator üzerinde deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde soğutucu akışkan olarak freon 12 gazı kullanılmıştır. Korelasyonlar, düz borulu ve yivli borulu evaporatörlerdeki J-Re sayılarının değişimleri için en küçük kareler metodu kullanılarak geliştirilmiştir. Geliştirilen korelasyonlar deneylerde elde edilen değerlerle karşılaştırılmıştır. Korelasyonların deneysel verilerle uygunluk gösterdiği görülmüştür. Geliştirilen amprik bağıntı Re sayısı 250-1000 aralıklarında geçerlidir. Yapılan hesaplamalarda ortalama sapma değerleri düz borular için 6,22 olarak elde edildi. Korelasyon katsayısı ise yivli borular için r=0,865 ve düz borular için ise r=0,841 değerleri bulundu.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF HEAT TRANSFER FOR PLATE-FINNED EVAPORATORS AKÇA, Murat Niğde University Graduate School Of Natural And Applied Science Department Of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK October 1999,80 pages In this study, a correlation for heat transfer coefficients heat transfer coefficients have been experimentally obtanied for smooth and grooved pipes in an evaporator. Freon-12 has been used as a refrigerant in the experiments. By using the smallest sguares method correlations for J-Re numbers have been developed for these two different type of pipes. Improved correlations were compared with the experimental results and it was seen that correlations in accordance with the experimental results. The improved emprical results are valid for values 250