Türkiye'de suriyelilerin işgücüne katılımlarının yerel halkın sosyo-ekonomik durumlarına etkileri üzerine bir araştırma: Adana Küçük Saat örneği
A research on the effects of syrian labor participation on the socio-economic status of local people in Turkey: The case of Adana
- Tez No: 908356
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mülteci, Sığınmacı, Sosyo-ekonomik Durum, Asylum Seeker, Refugee, Socio-economic Situation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünyadaki bölgesel ve küresel gelişmeler sonucunda insanların kendi vatanlarında yaşamlarını devam ettirmeleri bazen zorlaşmakta ve ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldıkları durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum temelde sosyal bir sorun olarak mülteci ve göçmenler problemini gündeme getirmektedir. Suriye'de 2011 senesinde yaşanan olaylar sonucunda ülkelerinde güvenlik problemi yaşayan insanlar, öncelikle Türkiye olmak üzere birçok ülkeye sığınmışlardır. İlk başlarda sadece misafir olarak ülkeye giren Suriyeli sığınmacılar, iç savaşın daha da ilerlemesi sebebiyle kalıcı hale gelmeye başlamışlardır. Türkiye'ye sığınmacı olarak giren ortalama 3 milyon Suriyeliden özellikle de kampların dışarısında kalanlar, şehirlerde ekonomik, kültürel ve sosyal problemler yaşamaktadır. Yaşanan bu problemlere bağlı bir şekilde uyum ve kabul sorunu da ortaya çıkmaktadır. Suriyeli göçmenler yoğun olarak Suriye sınırında bulunan şehirler, büyükşehirler ve İstanbul gibi yerlerde yaşamaktadırlar. Bu kapsamda yapılan çalışmada, Suriye'den Türkiye'ye göç eden ve Adana'da ikamet etmekte olan geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin sosyal ve ekonomik durumlarının incelemesi yapılmıştır. Yapılan çalışmada Suriyeli mültecilerin sosyal ve ekonomik durumlarının kötü olduğu, genellikle düşük vasıflı ve düşük ücretli işlerde çalıştıkları görülmüştür. Özellikle de gecekondu tarzı bölgelerde sağlıksız şartlarda kalan Suriyelilerin gelir düzeyi ve eğitim seviyesi arttıkça sosyal yardımlardan yararlanma düzeylerinin de düştüğü görülmüştür. Yapılan çalışmada Adana ilindeki katılımcılarla Türkiye'de Suriyelilerin işgücüne katılımlarının yerel halkın sosyo-ekonomik durumlarına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna göre 18 yaş ve üzerindeki Adana ilinde yaşayan yerel halkın içerisinden“Kolayda Örnekleme”yöntemi kullanılarak seçilen gönüllü bir şekilde katılım gösteren 200 kişi ile Yerel Halkın Suriyelilere Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak yapılan çalışmada nicel araştırma modellerinden anket yönteminin kullanılması tercih edilmiştir. Analizler için ise SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of regional and global developments in the world, it sometimes becomes difficult for people to continue their lives in their homeland and situations arise where they have to leave their countries. This situation basically raises the problem of refugees and migrants as a social problem. As a result of the events in Syria in 2011, people experiencing security problems in their countries have taken refuge in many countries, primarily Turkey. Syrian refugees, who initially entered the country only as guests, have started to become permanent due to the further progress of the civil war. The average of 3 million Syrians who have entered Turkey as asylum seekers, especially those who stay outside the camps, are experiencing economic, cultural and social problems in the cities. Depending on these problems experienced, the problem of adaptation and acceptance also arises. Syrian migrants mostly live in places such as cities, metropolitan cities and Istanbul located on the Syrian border. In this context, the study was conducted to examine the social and economic situations of Syrians who emigrated from Syria to Turkey and are under temporary protection residing in Adana. In the study, it was seen that the social and economic situation of Syrian refugees is bad, they usually work in low-skilled and low-paid jobs. In particular, it has been observed that as the income level and education level of Syrians living in unhealthy conditions in slum-style areas increase, their level of benefiting from social benefits also decreases. In this study, it was aimed to examine the effects of the participation of Syrians in the labor force in Adana and the socio-economic status of the local people in Turkey. Accordingly, the survey method, one of the quantitative research models, was preferred in the study conducted using the Local People's Attitude Scale towards Syrians, with 200 people who voluntarily participated in the study, selected using the“Easy Sampling”method among the local people aged 18 and over living in Adana. SPSS 22.0 program was used for analysis.