Türkiye'de çocuk suçluluğu: Bir meta-sentez çalışması
Judicial delinquency in Turkey: A meta-synthesis study
- Tez No: 908409
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Çocuk suçluluğu, Çocuk suçluluğunun önlenmesi, Meta-sentez, Juvenile delinquency, Prevention of juvenile delinquency, Meta-synthesis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkiye'de çocuk suçluluğunun nedenleri ve sonuçları daha görünür hale getirilerek çocuk suçluluğunun önlemesi için çözümler sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu tez çalışması nitel araştırmalar kapsamında yapılan meta-sentez araştırmasıdır. Veri toplama sürecinde PRISMA yöntemine göre meta-sentez aşamaları uygulanmıştır. YÖK Tez, Dergipark, Tr Dizin ve Google Akademik veri tabanlarında tarama yapılmıştır. İncelenen çalışmalardan CASP'e göre iyi nitel araştırmalar seçilmiştir. Dahil etme/ hariç tutma kriterleri sonucunda 14 tez ve 16 makale bu araştırmaya dahil edilmiştir. Verilerin analizi ise meta-sentez araştırma yöntemine uygun olarak yapılmıştır. Bulgular: Meta-sentez yöntemi uygulanan çalışmada MAXQDA Veri Analiz Programı-24 kullanılarak üç ana tema oluşturulmuştur. Çocuk suçluluğunun temel nedenleri, çocuk suçluluğunun sonuçları ve çocuk suçluluğuna yönelik çözüm önerileri şeklindedir. Çocuk suçluluğunun en önemli sebepleri yoksulluk, aile bağlarının zayıflaması ve sosyal medya etkisi olarak ortaya çıkmıştır. Sonuçları ise, sosyo-kültürel ve ekonomik sorunlar ve sorunlu aile ilişkileri olarak görülürken; aileyi koruyucu ve destekleyici hizmetler, ilgili ve eğitimli ebeveynler ve güvenilir eğitim sistemi/kurumları çocuk suçluluğunu önlemeye yönelik çözüm önerilerinden en dikkat çekici olanlardır. Sonuçlar: Türkiye'de gerek yerel düzeyde gerekse ülke genelinde oluşturulacak olan çözüm politikalarının yapılan çalışmada elde edilen bu sonuçlar ve çözüm önerileri dikkate alınarak yapılması çocuk suçluluğunun önlenmesinde önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to provide solutions to prevent juvenile delinquency by making the causes and consequences of juvenile delinquency in Turkey more visible. Method: This thesis study is a meta-synthesis research conducted within the scope of qualitative research. Meta-synthesis stages were applied according to the PRISMA method during the data collection process. A search was made in YÖK Thesis, Dergipark, Tr Index and Google Scholar databases. Among the studies examined, good qualitative studies were selected according to CASP. As a result of the inclusion/exclusion criteria, 14 theses and 16 articles were included in this research. The analysis of the data was carried out in accordance with the meta-synthesis research method. Results: In the study where the meta-synthesis method was applied, three main themes were created using MAXQDA Data Analysis Program-24. The main causes of juvenile delinquency are the consequences of juvenile delinquency and solution suggestions for juvenile delinquency. The most important reasons for juvenile delinquency have emerged as poverty, weakening of family ties and the influence of social media. The consequences are seen as socio-cultural and economic problems and problematic family relationships; Protective and supportive services for the family, caring and educated parents, and reliable education system/institutions are the most notable solutions to prevent juvenile delinquency. Conclusions: The solution policies to be created both at the local level and throughout the country in Turkey, taking into account these results and solution suggestions obtained in the study, will play an important role in preventing juvenile delinquency.