İstanbulda bir devlet üniversitesinde çalışan hemşirelerin çalışma koşulları ile kas iskelet sistemi rahatsızlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between working conditions and musculoskeletal disorders of nurses working at a state university in Istanbul
  1. Tez No: 908431
  2. Yazar: PERİHAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan sağlığı, Hemşireler, Kas-iskelet sistemi, Ortam, Environment, Musculoskeletal system, Nurses, Occupational health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan hemşirelerin çalışma koşullarının kas iskelet sistemi rahatsızlıkları üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik-kesitsel bir çalışmadır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan hemşireler araştırmanın evrenini oluşturdu. Örneklem olarak 489 hemşireye (kadın=305 erkek=184) ulaşıldı. Çalışmada veriler, tanımlayıcı bilgi formu ve Cornell Kas İskelet Rahatsızlığı Ölçeği ile toplandı. Araştırma öncesi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nden resmi izinler ve gönüllülerden yazılı onam alındı. Anket formları aracılığıyla elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 22.0) programı kullanılarak bilgisayar ortamında değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar temel istatistiksel analizler, Mann Whitney U, Kruskall-Wallis H ve Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki elini kullanan hemşirelerin iki elinden birini kullananlara göre omurgalarında rahatsızlık düzeylerinin yüksek olduğu, nadiren egzersiz yapan ve yapmayanların haftada 1-2 gün ve ayda 1-3 gün yapanların haftada en az 3 gün yapanlara göre, kas iskelet sistemi rahatsızlığı nedeniyle doktora gidenlerin alt ekstremitelerinde ve omurgalarında rahatsızlık düzeylerinin yüksek olduğu, kronik rahatsızlığı olanların alt ekstremitelerinde rahatsızlık düzeylerinin yüksek olduğu bulundu. Dijital ve manuel tansiyon aleti kullananların monitör kullananlara göre omurga rahatsızlıkları, hemşirelik süresi 20 yıl ve üzeri olanların diğerlerine, 10-20 yıl arasında olanların 10 yıl altında çalışanlara göre üst, alt ekstremite ve omurgalarında rahatsızlık düzeylerinin yüksek olduğu saptandı Haftalık çalışma süresi 40 saat ve altı ve 50 saat ve üzeri olan hemşirelerin 40-50 saat çalışanlara göre, kullanılan masanın çalışmayı olumsuz etkilediğini belirten hemşirelerin belirtmeyen veya kısmen belirtenlere göre üst, alt ekstremite ve omurgalarında rahatsızlık düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. İlaç hazırlamada kullandıkları tezgahın rahat olmadığını belirten hemşirelerin belirtmeyen veya kısmen belirtenlere göre üst, alt ekstremite ve omurgalarında rahatsızlık düzeylerinin yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Hemşirelerin kas iskelet sistemi sağlığının kişisel özellikleri ve çalışma koşullarından etkilendiği söylenebilir. Bu sonuç doğrultusunda kişisel özelliklerinin de göz önüne alınarak çalışma koşullarının iyileştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the effect of working conditions on musculoskeletal disorders among nurses working at Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. Materials and Methods: The research is an analytical cross-sectional study. The population of the study consisted of nurses working at Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. A sample of 489 nurses (305 women and 184 men) was reached. Data were collected using a descriptive information form and the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire. The study used a survey form and the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire. Prior to the research, official permissions were obtained from the Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee of Aydın Adnan Menderes University Nursing Faculty and Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. Verbal consent was obtained from the volunteers. The data obtained through the survey forms were evaluated using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 22.0) software. The results were analyzed using basic statistical analyses, the Mann Whitney U test, the Kruskal-Wallis H test, and Spearman correlation analysis. Results: It was found that nurses who use both hands had higher levels of discomfort in their spines compared to those who use only one hand. Nurses who rarely exercise or do not exercise at all, those who visit a doctor due to musculoskeletal disorders, and those with chronic illnesses had higher levels of discomfort in their lower extremities and spines. Nurses using digital and manual blood pressure monitors had higher spine discomfort compared to those using monitors, and those with 20 or more years of nursing experience had higher levels of discomfort in their upper, lower extremities, and spines compared to those with less experience. Nurses working 40 hours or less and 50 hours or more per week had higher levels of discomfort in their upper, lower extremities, and spines compared to those working 40-50 hours per week. Those who reported that the desks they used for work were uncomfortable had higher levels of discomfort in their upper, lower extremities, and spines compared to those who did not report or partially reported this. Similarly, nurses who reported that the counters they used for medication preparation were uncomfortable had higher levels of discomfort in their upper, lower extremities, and spines compared to those who did not report or partially reported this. Conclusion: It can be said that nurses' musculoskeletal health is affected by personal characteristics and working conditions. Based on these results, it is recommended that working conditions be improved while considering personal characteristics.