İzole kafa travması ile kanda kromogranin A ve kromogranin C düzeylerinin ilişkisi
The relationship between chromogranin A and chromogranin C levels with isolated head trauma
  1. Tez No: 908541
  2. Yazar: MUHAMMED ÇAĞRI GÖRGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ÖZÜM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kromogranin A, Kromogranin C, Secretogranin 2, Kafa travması, Travmatik Beyin Hasarı, Chromogranin A, Chromogranin C, Secretogranin 2, Head Trauma, Traumatic Brain Injury
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada izole kafa travmalı hastalarda kanda Kromogranin A ve Kromogranin C (Secretogranin 2) düzeylerinin, travmatik beyin hasarı sonucu oluşan metabolik durum ile değişimini görmeyi amaçladık. Çalışmamıza hastanemize Şubat 2024 – Eylül 2024 tarihleri arasında başvuran 40 izole kafa travmalı hasta ve 40 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Kromogranin A ve Kromogranin C (Secretogranin 2) düzeyleri kontrol deneklerde direkt olarak, izole kafa travmalı hastalarda ise travmadan sonra, erken (0-4 saat) ve geç (5-7 gün) dönem olarak ölçülmüştür. Ayrıca hastaların iki ayrı ölçüm yapılan zamanda da Glasgow Koma Skoru (GKS) puanlanmış ve hafif, orta ve ağır travma olarak konumlandırılmıştır. Elde ettiğimiz bulgular Kromogranin A (CgA) düzeyleri gruplar arası değerlendirildiğinde; Travma Erken Dönemde kontrol grubuna göre artış anlamlı tespit edilmiştir (p0.05). Secretogranin 2 (SCG2) düzeyleri gruplar arası değerlendirildiğinde; Travma Erken Dönemde Kontrol grubuna göre azalma anlamlı tespit edilmiştir (p0.05). Hasta grubunda Travma Erken Dönem protein düzeyleri geliş GKS ile karşılaştırıldığında; CgA düzeyleri ile hastanın geliş GKS grubu arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). SCG2 düzeyleri ile geliş GKS grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Travma Erken Dönem ve Travma Geç Dönem arasındaki süreç sonunda GKS değerleri değişen ve GKS sınıflamasında grup değiştiren hastalar ile bu süreç sonunda GKS grupları aynı kalan hastaların Travma Geç Dönem CgA ve SCG2 düzeyleri arasındaki değişim istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p>0.05). CgA ve SCG2 proteinlerinin kafa travması sonrası seyrini inceleyerek, bu proteinlerin beyin hasarına ve iyileşme süreçlerine dair önemli bilgiler sunduğunu ve bu proteinlerin travma sonrası stres, inflamasyon, hücresel hasar ve sinaptik bozulmalarla ilişkilendirilebileceğini göstermektedir. CgA seviyelerindeki artış, stres, inflamasyon ve sekonder hasar süreçlerinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilirken, SCG2 seviyelerindeki düşüş, sinaptik iletişimdeki ya da dopamin metabolizmasındaki bozulmanın bir işareti olarak açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to observe changes in blood levels of Chromogranin A and Chromogranin C (Secretogranin 2) in patients with isolated head trauma, correlating these changes with the metabolic state resulting from traumatic brain injury. The study included 40 patients with isolated head trauma who consulted to our hospital between February 2024 and September 2024, along with 40 healthy individuals as a control group. Chromogranin A and Chromogranin C (Secretogranin 2) levels were directly measured in the control group. In isolated head trauma patients, these levels were measured during the early period (0-4 hours) and the late period (5-7 days) post-trauma. Additionally, patients were evaluated using the Glasgow Coma Scale (GCS) at both measurement times and categorized as mild, moderate, or severe trauma. Our findings showed that Chromogranin A (CgA) levels were significantly increased in both early trauma period (p0.05). For Secretogranin 2 (SCG2), levels were significantly decreased in the early trauma period compared to the control group (p0.05). When early trauma protein levels in the patient group were compared to initial GCS scores, no statistically significant correlation was found between CgA levels and initial GCS groups (p>0.05). Similarly, no significant correlation was found between SCG2 levels and initial GCS groups (p>0.05). Among patients whose GCS scores changed or remained in the same category between the early and late trauma periods, the differences in late trauma CgA and SCG2 levels were also statistically insignificant (p>0.05). By examining the course of CgA and SCG2 proteins after head trauma, we want to indicate that these proteins provide valuable insights into brain injury and recovery processes and also they can be related to post-traumatic stress, inflammation, celular damage and synaptic deformations. CgA increase could be reflected as the indicator of stress, inflammation and secondary injury processes, whereas decrease in SCG2 levels might be explained as the indicator of impairments in synaptic communication or dopamine metabolism.