Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin boş zaman etkinliklerine katılım durumlarına göre esenlik düzeylerinin araştırılması
Investigation of resilience levels based on the participation in leisure activities of sports sciences faculty students
  1. Tez No: 908605
  2. Yazar: İSMAİL CAN ASLANBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Esenlik, Katılım
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerin boş zamanlarını nasıl değerlendirdikleri, boş zaman aktivitelerine katılımı ile esenlik düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi ve ilgili literatüre katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kayseri ilinde bulunan Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 1650 öğrenci arasından olasılıklı örneklem yöntemlerinden basit tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen 636 kişilik bir çalışma grubu üzerinden yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu, Cheng-Yu Tsai (2004) tarafından geliştirilen“Boş Zaman Katılım Ölçeği”yararlanılmış ve Adams, Bezner ve Steinhardt (1997) tarafından geliştirilen ve Memnun (2006) tarafından Türkçe‟ye uyarlanan“Algılanan Esenlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 25.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterdiği saptanmıştır. Verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanılmıştır. Katılımcıların rekreasyon farkındalık düzeyleri ve serbest zaman engelleri düzeyleri puanlarının değişkenlere göre karşılaştırılması için ANOVA ve bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. ANOVA sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğunda hangi grupların farklı olduğunu belirlemek için lsd analizi kullanmıştır. Yapılan korelasyon analizinde araştırmada kullanılan Boş Zaman Katılım Ölçeği (BZKÖ) ve Algılanan Esenlik Ölçeği (AEÖ) arasındaki ilişkinin yönünü ve şiddeti incelenmiştir. Boş zaman katılımı ve algılanan esenlik arasındaki ilişkiler karmaşık ve çok boyutlu bulunmuştur. Bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar tespit edilirken, diğerlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir. Rekreasyonel aktivite ve duygusal esenlik arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to determine how university students spend their leisure time, the relationship between participation in leisure activities and well-being levels, and to contribute to the relevant literature. The sample of the study consists of 356 students from a total of 1450 registered students studying at the Faculty of Sport Sciences at Erciyes University in Kayseri. The data collection tools used in the research were a personal information form, the“Leisure Participation Scale”developed by Cheng-Yu Tsai (2004), and the“Perceived Wellness Scale”developed by Adams, Bezner, and Steinhardt (1997) and adapted into Turkish by Memnun (2006). The data obtained in the study were evaluated using the SPSS 25.0 statistical program in a computer environment. Frequency and percentage analyses were used to determine the descriptive characteristics of the individuals participating in the study, and mean and standard deviation statistics were used to examine the scale. To determine whether the research variables showed normal distribution, Kurtosis and Skewness values were examined. In the relevant literature, results regarding the kurtosis and skewness values of variables between +1.5 and -1.5 (Tabachnick and Fidell, 2013), and +2.0 and -2.0 (George and Mallery, 2010) are accepted as normal distribution. It was determined that the research variables showed a normal distribution. Parametric methods were used in the analysis of the data. ANOVA and independent sample t-test were applied to compare the participants' recreation awareness levels and leisure time constraints scores according to variables. When a statistically significant difference was found between the groups as a result of ANOVA, lsd analysis was used to determine which groups were different. This analysis shows more detailed information about which pairwise comparisons the differences between groups are due to. While ANOVA only shows whether there is a general difference, lsd analysis provides more detailed information by determining which specific groups are different (Gözütok, 2014). In the correlation analysis, the direction and strength of the relationship between the Leisure Participation Scale (LPS) and the Perceived Wellness Scale (PWS) used in the study were examined., The relationships between leisure participation and perceived well-being were found to be complex and multidimensional. While significant differences were detected in some sub-dimensions, no significant differences were found in others. A positive, low-level significant relationship was detected between recreational activity and emotional well-being. Key Wodrs: Participation; Leisure time; Well-being