Prematüre yenidoğanlara ebeveynleri tarafından uygulanan kanguru bakımının yenidoğanın yaşamsal bulgularına ve ebeveynlerin algılanan ebeveynlik öz yeterlilik düzeyi ile bebek bağlanmasına etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of kangaroo care applied to premature newborns by their parents on the newborn's vital signs, parents' perceived parenting self-efficacy level and i̇nfant attachment
  1. Tez No: 908740
  2. Yazar: MERYEM BÜŞRA BORAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre yenidoğan, kanguru bakımı, ebeveynlik öz yeterliliği, anne-bebek bağlanması, baba-bebek bağlanması, hemşire, Preterm newborn, kangaroo care, vital signs, parenting self-efficacy, mother-infant attachment, father-infant attachment, bonding, nurse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Araştırma, prematüre yenidoğanlarda hem anne hem baba tarafından uygulanan kanguru bakımının ebeveynlerin algılanan öz yeterlilik düzeyi, ebeveyn bebek bağlanması ve yenidoğanın yaşamsal bulgularına etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılan randomize kontrollü çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde, Ekim 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 200 ebeveyn ve prematüre yenidoğanları oluşturmuştur. Çalışma iki grup ile yürütülmüştür. Müdahale grubunda yenidoğanlara hem anne hem baba tarafından, kontrol grubunda ise sadece anne tarafından kanguru bakımı yapılmıştır. Her iki gruba“Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ)”,“Algılanan Anne Ebeveynlik Öz Yeterlilik Ölçeği (AAEÖYÖ)”,“Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği (BBBÖ)”,“Algılanan Baba Ebeveynlik Öz Yeterlilik Formu (ABEÖYF)”müdahale öncesinde ön test ve müdahale sonrası 5. haftada son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca veriler“Katılımcı Tanılama Formu”ve“Kanguru Bakımı Süresince Yenidoğan İzlem Formu”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve istatistiksel analizlerde SPSS 27.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Gruplar arasında annelerin ABBÖ ve AAEÖYÖ ön test puanları açısından fark bulunmamıştır (p>0,05). Kontrol grubundaki annelerin ABBÖ son testten aldıkları puanlar müdahale grubundaki annelere göre anlamlı düzeyde yüksektir (p=0,002). Müdahale grubundaki annelerin AAEÖYÖ son test puanlarının kontrol grubundaki annelerden anlamlı düzeyde yüksektir (p=0,001). Gruplar arasında babaların BBBÖ ve ABEÖYF ön test puanları açısından fark bulunmamıştır (p>0,05). Müdahale grubundaki babaların BBBÖ son test puanları ve ABEÖYF son test puanlarının kontrol grubundaki babalara göre anlamlı düzeyde yüksektir (p=0,001). Prematüre yenidoğanların yaşamsal bulguları açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Her iki ebeveyn tarafından kanguru bakımı uygulaması yapılan gruptaki annelerin ve babaların bağlanma ve ebeveyn öz yeterlilik düzeyleri daha yüksektir. Babaların kanguru bakımı uygulamasına katılımının, hem babaların hem de annelerin bebekleri ile olan bağlanmalarında ve kendilerini bebek bakımı konusunda yeterli algılamalarında etkili olduğu saptanmıştır. Prematüre yenidoğanlara hem anne hem de baba tarafından kanguru bakımı uygulamasının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research is a randomized controlled study conducted to determine the effect of kangaroo care applied by both mothers and fathers on premature newborns' perceived self-efficacy level, parent-infant attachment, and newborn's vital signs. Materials and Methods: The research was conducted in Ankara Etlik Şehir Hospital, Neonatal Intensive Care Unit, between October 2023 and February 2024. The sample of the study consisted of 200 parents and premature newborns. The study was conducted with two groups. In the intervention group, newborns were given kangaroo care by both the mother and the father, and in the control group, only the mother provided kangaroo care.“Mother-To-Infant Bonding Scale”,“The Perceived Maternal Parenting Self-Efficacy (PMP S-E) Questionnaire”,“Postnatal Paternal-Infant Attachment Questionnaire (PPAQ)”,“Perceived Father Parenting Self-Efficacy Form”were applied as a pre-test before the intervention and as a final test at the 5th week after the intervention. Additionally, data were collected with the“Participant Diagnosis Form”and“Newborn Monitoring Form During Kangaroo Care”. SPSS 27.0 package program was used in data evaluation and statistical analysis. Results: There was no difference between the groups in terms of mothers' Mother-To-Infant Bonding Scale and the PMP S-E Questionnaire pre-test scores (p>0.05). The Mother-To-Infant Bonding Scale posttest scores of mothers in the control group were significantly higher than those of mothers in the intervention group (p=0.002). PMP S-E Questionnaire posttest scores of mothers in the intervention group were significantly higher than those of mothers in the control group (p=0.001). There was no difference between the groups in terms of fathers' PPAQ and perceived paternal self-efficacy pre-test scores (p>0.05). PPAQ post-test scores and perceived paternal self-efficacy post-test scores of fathers in the intervention group were significantly higher than fathers in the control group (p=0.001). There was no difference between the groups in terms of vital signs of premature newborns (p>0.05). Conclusion: The attachment and parental self-efficacy levels of mothers and fathers in the group where kangaroo care is applied by both parents are higher. It has been determined that fathers' participation in kangaroo care is an effective factor both fathers' and mothers' bonding with their babies and their perception of themselves as competent in baby care. It is recommended that both mothers and fathers provide kangaroo care to premature newborns.