Prostat cerrahisi geçiren kanser hastalarında yapılan uygulamaların eras protokolüne göre değerlendirilmesi
Evaluation of the practices performed in cancer patients undergoing prostate surgery according to eras protocol
- Tez No: 908984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ERAS, Prostat Kanseri, Hemşirelik, Bakım, Radikal Prostatektomi, ERAS, Prostate Cancer, Nursing, Care, Radical Prostatectomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş: Prostat kanseri dünya ve ülkemizde önemli bir sağlık problemidir. Klinik onkoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak değişim ve gelişim gösteren hemşirelik disiplini için prostat kanseri tanısı almış bireylere verilecek bakımda gereklilik olarak gösterilen cerrahi öncesi ve sonrası hızlandırılmış iyileşme protokolünün (ERAS) benimsenmesi, kullanılması ve yaygınlaştırılması verilen bakım kalitesinin artması açısından önem taşımaktadır. Amaç: Bu çalışma, prostat cerrahisi geçiren kanser hastalarında yapılan klinik uygulamaların ERAS Protokolü'ne göre değerlendirilmesi amacıyla 71 hasta ile gerçekleştirildi. Yöntem: Prospektif, tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu araştırma İstanbul'da yer alan bir şehir hastanesi'nde Üroloji kliniğinde gerçekleştirildi. Araştırma verileri Aralık 2023 ile Eylül 2024 tarihleri arasında Hasta Bilgi ve İzlem Formu ve ERAS Protokol Formu kullanılarak veriler hastalar ile ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemlerde yüz yüze görüşme tekniği ile toplandı. Bulgular: Hastaların yaşı ortalamasının 62,3 ± 6,8 olduğu belirlendi. Klinik rutin uygulamasına göre hastaların tamamına ameliyat öncesi dönemde sözel bilgilendirme yapılması, tromboemboli profilaksisi uygulanması, minimal invaziv cerrahi teknik kullanılması, NG tüp kullanımı olmaması, ameliyat sırası dönemde %100 hipoterminin önlenmesi, hastaların ameliyat öncesi dönemde %100'üne antibiyotik profilaksisi uygulanması gibi uygulamaların ERAS protokolüne benzerlik gösterdiği, kliniğin rutin uygulamasının ameliyat öncesi bağırsak hazırlığının yapılması, hastaların hiçbirine cerrahiden 2 saat öncesine kadar karbonhidrat yükleme içeriğinin verilmemesi, hastaların tamamında dren kullanılması, ameliyat sonrası katı gıdaya geçiş süresinin %76,1'inde 24 saatten uzun olması, üriner katater kalış süresinin %80,3'ünde 14 gün ve daha fazla olması gibi uygulamaların ERAS protokolünden farklı olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerin hastalara yalnızca sözel eğitim değil, aynı zamanda yazılı materyallerin de sunulması önemlidir. Her hastanın ameliyat saatine göre katı gıda ve sıvı alım kısıtlamalarının belirlenmesi, hastaların bu doğrultuda beslenmelerinin düzenlenmesi ve açlık sürelerinin izlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Cerrahi kliniklerde ERAS protokolüne uygun olmayan uygulamaların değiştirilmesi ve sağlık personeline eğitim verilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Prostate cancer is an important health problem in the world and in our country. Adoption, use and dissemination of the accelerated recovery protocol before and after surgery (ERAS), which is shown as a necessity in the care to be given to individuals diagnosed with prostate cancer for the nursing discipline, which changes and develops in parallel with the developments in the field of clinical oncology, is important in terms of increasing the quality of care provided. Purpose: This study was conducted with 71 patients to evaluate the clinical practices in cancer patients undergoing prostate surgery according to the ERAS Protocol. Method: This prospective, descriptive and cross-sectional study was conducted in the Urology clinic of a city hospital in Istanbul. The data were collected by face-to-face interviews with the patients in the preoperative and postoperative periods between December 2023 and September 2024 using the Patient Information and Follow-up Form and ERAS Protocol Form. Results: The mean age of the patients was 62.3 ± 6.8 years. According to the clinical routine practice, verbal information was given to all patients in the preoperative period, thromboembolism prophylaxis was applied, minimally invasive surgical technique was used, NG tube was not used, 100% hypothermia was prevented in the intraoperative period, and antibiotic prophylaxis was applied to 100% of the patients in the preoperative period, which were similar to the ERAS protocol, It was found that the routine practice of the clinic was different from the ERAS protocol, such as preoperative bowel preparation, no carbohydrate loading content was given to any of the patients until 2 hours before surgery, drains were used in all patients, postoperative solid food transition time was longer than 24 hours in 76.1%, and urinary catheter stay was 14 days or more in 80.3%. Conclusion: It is important that nurses provide not only verbal education but also written materials to patients. It is evaluated that solid food and liquid intake restrictions should be determined according to the operation time of each patient, patients' nutrition should be organised accordingly and fasting periods should be monitored. It is important to change the practices that are not in accordance with the ERAS protocol in surgical clinics and to provide training to healthcare personnel.