Deneysel tavşan glokom modelinde intravitreal adalimumab enjeksiyonunun nöroprotektif etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the neuroprotective efficacy of intravitreal adalimumab injection in experimental rabbit glaucoma model
- Tez No: 909246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: adalimumab, glokom, nöroproteksiyon, nöroinflamasyon, tümör nekrozis faktörü-alfa, adalimumab, glaucoma, neuroprotection, neuroinflammation, tumor necrosis factor-alpha
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Tavşanlarda ön kamaraya mikro-boncuk enjeksiyonu ile oküler hipertansiyon (OHT) modeli oluşturmak ve Adalimumab (ADA) 'ın intravitreal ve intraperitoneal enjeksiyonlarının retina ganglion hücreleri (RGH), retina sinir lifi tabakası (RSLT) ve ganglion hücre kompleksi (GCC) kalınlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yeni Zelanda tipi 15 tavşan (9-12 aylık, 3,5-4 kg) 4 gruba randomize edildi. OHT modeli sağ gözlerin ön kamarasına mikro-boncuk enjekte edilerek oluşturuldu. OHT'nin 7. ve 14. günlerinde, iki gruba ADA içeren iki konsantrasyondan biri (Grup 1- G1: 2,5 mg; Grup 2 -G2: 5 mg) enjekte edilirken, üçüncü gruba (Grup 3- G3) intraperitoneal 5 mg/kg ADA ve dördüncü gruba (sham-Grup S-GS) dengeli tuz solüsyonu uygulandı. Sol gözler kontrol grubu (Grup K- GK) olarak kullanıldı. Retina ve optik sinir başı (OSB) histolojisi Hematoksilen-Eozin ve Toluidin mavisi boyama ile incelendi, ölçümler QuPath ve ImageJ yazılımları kullanılarak, OSB-RSLT ölçümleri Spektral Domain Optik Koherens Tomografi ile değerlendirildi. Bulgular: Toplam 13 gözde OHT indüklendi. Endoftalmi ve total hifema sebebiyle 2 tavşan çalışma dışı bırakıldı. Mikro-boncuk enjeksiyonu öncesi tüm gözlerin ortalama göz içi basıncı (GİB) 9,7±0,9 (8-11) mmHg idi ve literatür ile uyumlu bulundu (10,8±1,1, p0,05). Yedinci günde 14±1,4(12-18) mmHg'ye yükselerek (> %20 GİB artışı) ADA enjeksiyonuna kadar devam etti. RGH sayısı 500 μm2'de sırasıyla G1, G2, G3'te 7,2±1,2(5-9) ve 7,6±1,5(6-9), 6,3±1,1 (5-7) birim hücreydi. Tedavi grupları arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Ortalama RSLT, GK'de 125,9±10,9 (113,9-135,3) μm, G1'de 60,2±9,4 (50,1-71,7) μm, G2'de 45,7±2,9 (43,4-49,1) μm, G3'te 22,8±2,9 (19,7-25,4) μm, GS'de 21,7±10 (10,1-27,4) μm idi. Tüm gruplarda RSLT'de azalma izlenirken G1 ve G2'de istatistiksel anlamlı yükseklik gözlendi (p= 0,01). GK ortalama GCC'si 45,5±1,9 (43,4-48,1) μm iken, G1'de 41,2±2,2 (39,5-44,8) μm, G2'de 39,3±3,3 (36,3-43,5) μm, G3'te 34,1±1,6 (32,3-35,3) μm, GS'de 38,3±1,1(37,1-39,4) μm idi. Tüm gruplarda GCC'de azalma izlenirken G1'de diğer gruplara kıyasla anlamlı yükseklik gözlendi. (p = 0,01). Sonuç: Çalışmamızda, intravitreal uygulanan ADA dozlarının RSLT ve GCC üzerinde belirgin nöroprotektif etki sağladığı gözlemlenmiştir. Özellikle düşük doz (2,5 mg) ADA tedavisi, GCC koruyuculuğu açısından diğer gruplara kıyasla olumlu sonuçlar vermiştir. Bu bulgular, TNF-α antagonistleri ve baskılayıcılarının kullanımıyla glokom tedavisinde yeni ve etkili bir stratejinin geliştirilebileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to create a microbead induced ocular hypertension (OHT) model in rabbits and to evaluate the effects of intravitreal and intraperitoneal injections of Adalimumab (ADA) on the number of retinal ganglion cells (RGC), retinal nerve fiber layer (RNFL) and ganglion cell complex (GCC) thickness. Materials and Methods: 15 rabbits of New Zelland strain were randomized into 4 groups. OHT was induced with microbead injection into the anterior chamber of right eyes. On 7th, 14th days of OHT, ADA was injected at one of two concentrations (group 1-G1:2,5mg /group 2-G2:5mg) into two groups, intraperitoneally 5mg/kg into the third group (G3), and balanced salt solution into fourth group (sham). The left eyes were used as controls. Retinal and optic nerve head (ONH) histology was studied with Hematoxylin-eosin and Toluidine blue staining. measurements were evaluated using QuPath and ImageJ software, and ONH-RNFL measurements were evaluated by Spectral Domain Optical Coherence Tomography. Results: OHT was induced in a total of 13 eyes. Two rabbits were excluded (endophthalmitis, total hyphema). The average pre-OHT IOP from all eyes 9,7±0,9(8-11) mmHg and was found to be compatible with the literature (10,8±1,1, p0,05). Statistically significant IOP increase was observed in all subject eyes on day 7 (14±1,4 (12-18) mmHg) (p=0,01) and maintained until ADA injection. RGCs in the eyes with elevated IOP were 7,2±1,2(5-9) and 7,6±1,5(6-9), 6,3+1.1(5-7) cells per 500 μm2 in ADA treated groups, G1, G2, G3, respectively. There was no statistically significant difference between treatment groups. The mean RNFL was 125,9±10,9(113,9-135,3) μm in controls, 60,2±9,4(50,1-71,7) μm in G1, 45,7±2,9(43.4-49.1) μm in G2, 22,8±2,9(19,7-25,4) μm in G3, 21,7±10(10,1-27,4) μm in sham. While a decrease in RNFL was observed in all groups, significant elevations were observed in G1 and G2 (p= 0.01). The mean GCC of controls was 45,5±1,9(43,4-48,1) μm, G1 41,2±2,2(39,5-44,8) μm, G2 39,3±3,3 (36,3-43,5) μm, G3 34,1±1,6 (32,3-35,3) μm, sham was 38,3±1,1(37,1-39,4) μm. While a decrease in GCC was observed in all groups, significant increase was observed in G1 compared to other groups. (p = 0.01). Conclusions: In the study, neuroprotective effect was observed on RNFL and GCC with intravitreal ADA therapy. Especially low-dose (2,5 mg) ADA treatment provides prominent results in GCC protection. These findings may further contribute to the literature for a new treatment strategy for glaucoma using TNF-α antagonists or inflammation suppressors.