Siyasi ideolojilerin duvar resimlerine yansımaları ve grafik tasarım açısından değerlendirilmesi
Reflection of political ideologies on wall paintings and evaluation in terms of graphic design
- Tez No: 909674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TARAGAY AYÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Duvar Yazıları, Görsel Kimlik, Ideology, Graffiti, Visual Identity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dünyada farklı ülkelerde ve bazı dönemlerde ideolojilerin keskinleşmesiyle birlikte toplumun çoğu katmanları siyasal bir boyut kazanmıştır. Ekonominin; siyasi güç ve ortamın belirlediği koşullar çerçevesinde biçimlenen bu süreç; hızlı kentleşme, sanayileşme, siyasallaşma, kültürel ve toplumsal yapının dönüşümüne etki eden en önemli unsurları olarak görülmektedir. Ortaya çıkan bu unsurların sonucunda insanlar arasında kutuplaşmalar, görüş ayrılıkları bir grubun diğerinden üstünlüğü, ezilen halklar gibi kavramlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu tez kapsamında“siyasi ideolojilerin duvar resimlerine yansımaları ve grafik tasarım açısından değerlendirilmesi”başlığı, sosyo-ekonomik, kültürel ve siyasal gelişmeler çerçevesinde ele alınarak bir dönem değerlendirmesi yapma amacı taşınmaktadır. Siyasi ve sosyal açıdan farklı gruplar siyasi durumlarını kimi zaman kitlesel eylemlerle kimi zamanda duvarlara yazdıkları yazılarla, resimlerle, şekil veya sembollerle ifade etmişlerdir. Bu yazıların; haksızlığın, adaletsizliğin, güvensizliğin, uyuşmazlığın hüküm sürdüğü yerde güçsüzlerin savunma mekanizmalarından biri olarak doğduğu görülmektedir. Bu yazılar ve resimleri aynı zamanda insanların inançlarının, ideolojilerinin bir çığlığı olarak ta kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the sharpening of ideologies in different countries around the world and in some periods, many layers of society have gained a political dimension. Of the economy; this process is shaped within the framework of the conditions determined by the political power and environment; Rapid urbanization, industrialization and politicization are seen as the most important elements affecting the transformation of cultural and social structure. As a result of these emerging elements, concepts such as polarization among people, differences of opinion, and the superiority of one group over another, and oppressed peoples have begun to emerge. Within the scope of this thesis, the title“Reflections of political ideologies in Turkey on murals and their evaluation in terms of Graphic Design”aims to make a period evaluation by considering socio-economic, cultural and political developments. Politically and socially different groups have expressed their political situations sometimes with mass actions and sometimes with writings, pictures, shapes or symbols written on the walls. These articles; It is seen that it arises as one of the defense mechanisms of the weak where injustice, injustice, distrust and conflict prevail. These graffiti and paintings are also considered as a scream of people's beliefs and ideologies.