Timpanosklerozlu hastalarda sklerostin düzeylerinin klinik önemi
Clinical significance of sclerostin levels in patients with tympanosclerosis
  1. Tez No: 909752
  2. Yazar: DEMET CANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Timpanoskleroz, kronik otitis media, kalsifikasyon, sklerostin, Wnt yolu, Tympanosclerosis, chronic otitis media, calcification, sclerostin, Wnt pathway
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Timpanoskleroz kulak zarı ve orta kulak boşluğunu etkileyen kalsifikasyon ve ossifikasyonlarla karakterize bir kulak patolojisidir. Hastalığın altında yatan patogenez hala aydınlatılamamıştır. Bu çalışmanın amacı timpanoskleroz gelişiminde sklerostin proteininin olası rolünün değerlendirilmesi ve bu rolü gerçekleştirirken Wnt sinyal yoluyla olan ilişkisinin hastalık gelişimine olan etkisinin ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kasım 2023-Temmuz 2024 tarihleri arasında kliniğimizde tip 1 timpanoplasti operasyonu gerçekleştirilerek perop timpanoskleroz tanısı alan 56 timpanoskleroz hastası ve 28 timpanosklerozu olmayan kronik otitis media hastası çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait klinik bilgilere, cinsiyet, yaş, preop odyolojik durumlarına, radyolojik görüntülemelerine ve ameliyat bilgilerine hastanemiz sistemi üzerinden ulaşıldı. Perop plakları görülen hastaların plak örnekleri histolojik tanı için rutin patolojik değerlendirmeye gönderildi. Timpanoskleroz ve kronik otitis media hastalarından perop alınan serum ile orta kulak mukoza örneklerinin sklerostin ve β-katenin ekspresyon düzeyleri değerlendirilerek klinik bilgilerle karşılaştırıldı. Ayrıca hastalara ait tanımlayıcı verilerle patolojinin klinik özellikleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmayı sürdürdüğümüz 8 aylık süreçte tip 1 timpanoplasti operasyonu geçiren kronik otitis media hastalarının %38'inde değişen derecelerde timpanoskleroz saptanmıştır. Timpanoskleroz grubunda kadın hastaların oranı erkek hastalardan daha fazla bulunmuştur (p=0,012). Timpanoskerozun iki kulağı da benzer oranda tuttuğu (p=0,530) ve yaş ortalamasının kronik otitis media hastalarınınkinden farklı olmadığı izlenmiştir (p=0,872). Timpanoskleroz hastalarında hava işitme eşiklerinin yükseldiği görülmüştür (p=0,047). Miringosklerozun işitmeyi etkilemediği (p=0,590) gösterilmiş olup membrandaki plağın manubriuma tutunması halinde işitmenin kötüleştiği tespit edilmiştir (p=0,037). Kemikçik tutulumunun yaygınlığı arttıkça işitmenin bozulduğu ortaya konmuştur. Timpanoskleroz sürecinde sklerostin proteini lokal olarak etkilidir (p=0,001). Sistemik ve lokal β-katenin düzeyleri ile yüksek doku sklerostin seviyeleri arasında bağlantı kurulamamış olup timpanoskleroz patogenezinde sklerostinin Wnt yolağı üzerinden etki ettiğini destekler bulgu saptanmamıştır (p=0,772 ve 0,226). Sonuç: Çalışmamız insanlarda timpanoskleroz gelişiminde dokudaki sklerostin proteininin patolojiyle ilişkisini ortaya koymuştur. Başta anti sklerostin antikoru romosozumab olmak üzere, gelecekte geliştirilebilecek anti sklerostin tedavilerin kulak enfeksiyonlarının iyileşme döneminde kullanılabilmesi için sklerostin ve timpanoskleroz ilişkisini anlamaya katkı sağladığımıza inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Purpose: Tympanosclerosis is an ear pathology characterized by calcifications and ossifications affecting the tympanic membrane and middle ear cavity. The underlying pathogenesis of the disease is still unclear. The aim of this study was to evaluate the possible role of sclerostin protein in the development of tympanosclerosis and to determine the effect of its association with the Wnt signaling pathway on disease development. Materials and Methods: Between November 2023 and July 2024, 56 patients with tympanosclerosis and 28 patients with chronic otitis media without tympanosclerosis who underwent type 1 tympanoplasty in our clinic and were diagnosed with tympanosclerosis during surgery were included in the study. Clinical information, gender, age, preop audiologic status, radiologic imaging and surgical information of the patients were accessed through the computer system of our hospital. Plaque samples from patients with plaques seen during surgery were sent for routine pathologic evaluation for histologic diagnosis. Sclerostin and β-catenin expression levels of serum and middle ear mucosa samples from patients with tympanosclerosis and chronic otitis media were evaluated and compared with clinical data. In addition, the clinical features of the pathology were evaluated using descriptive data of the patients. Results: During the 8-month period of the study, 38% of chronic otitis media patients who underwent type 1 tympanoplasty had varying degrees of tympanosclerosis. The proportion of female patients was higher than male patients in the tympanosclerosis group (p=0.012). Tympanosclerosis involved both ears at similar rates (p=0.530) and the mean age was not different from that of the chronic otitis media patients (p=0.872). Air conduction thresholds were poorer in patients with tympanosclerosis (p=0.047). Myringosclerosis was not shown to affect hearing (p=0.590), but hearing worsened when the membrane plaque was attached to the manubrium (p=0.037). It has been demonstrated that hearing deteriorates as the extent of ossicular involvement increases. Sclerostin protein is locally effective in the process of tympanosclerosis (p=0.001). There was no correlation between systemic and local β-catenin levels and sclerostin, and there was no evidence that sclerostin utilizes the Wnt pathway in the pathogenesis of tympanosclerosis (p=0.772 and p=0.226). Conclusion: Our study revealed the association of sclerostin protein in tissue with pathology in the development of tympanosclerosis in humans. We believe that we have contributed to the understanding of the relationship between sclerostin and tympanosclerosis so that future anti-sclerostin therapies can be used during the healing period of ear infections.