Koyun skapulasında farklı tıbbi materyallerle yapılan laterjet ameliyatının biyomekanik analizi
Biomechanical analysis of laterjet surgery performed onthe sheep scapula with different medical materials
  1. Tez No: 909865
  2. Yazar: CESUR PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS DOĞRAMACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Laterjet prosedürü, biyomekanik analiz, koyun skapulası, Laterjet procedure, biomechanical analysis, sheep scapula
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Omuz çıkığı, ortopedi ve acil pratiğinde sık karşılaşılan yaşamsal ve sportif faaliyetleri kısıtlayan ortopedik bir acildir. Laterjet prosedürü kronik omuz çıkığı ve artroskopik yumuşak doku prosedürleri sonrası gelişen nüks omuz çıkığı vakalarında en sık kullanılan cerrahi prosedürdür. Amacımız koyun skapulasında uygulanan laterjet prosedüründe 2 vida, 3 vida, plak vida ile tespit yöntemlerinin biyomekanik dayanıklılık sonuçlarını karşılaştırmak ve üstün olan yöntemi tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 30 adet taze donmuş koyun skapula spesimeni kullandık. Randomize 10 'arlı 3 çalışma grubu oluşturduk. Tüm koyun skapulalarının glenoid yüzünde defekt oluşturduk ve aynı skapuladan greft hazırladık. 1. grupta 2 adet vida ile 2. grupta plak vida ile 3. grupta 3 adet vida ile laterjet prosedürü uyguladık. Prosedürü tamamlanan numuneleri biyomekanik analiz yaparak sonuçları karşılaştırdık. Bulgular: Gruplar maksimum kuvvet açısından karşılaştırıldığında ikili karşılaştırmada; 3 vida grubu 2 vidaya göre daha dayanıklı(p:0,001), plak vida grubu 2 vidaya göre daha dayanıklı(p:0,001), 3 vida ve plak vida grupları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Maksimum uzama değerleri ikili gruplar arasında karşılaştırıldığında plak vida grubunun ortanca değeri, 2 vida grubunun ortanca değerinden yüksekti (p=0,001). Sonuç: Laterjet prosedüründe, plak vida veya 3 vida ile tespit, geleneksel 2 vidalı tespite göre daha dayanıklı bir fiksasyon sağlar. Osteosentez tam gerçekleşmeden rehabilite edilmesi gereken özellikle sporcu hastalarda performansı yüksek korakoid tespit yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Plak vida ve 3 vida yöntemini geleneksel korakoid fiksasyon yöntemine alternatif olarak önermekteyiz. Plak vida ve 3 vida yöntemi arasında daha detaylı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Shoulder dislocation is an orthopedic emergency that limits vital and sports activities and is frequently encountered in orthopedics and emergency practice. The Laterjet procedure is the most commonly used surgical procedure in cases of chronic shoulder dislocation and recurrent shoulder dislocation that develops after arthroscopic soft tissue procedures. Our aim is to compare the biomechanical durability results of 2 screw, 3 screw and plate screw fixation methods in the laterjet procedure applied on sheep scapula and to determine the upper method. Methods: In this study, we used 30 fresh frozen sheep scapula specimens. We randomly created 3 study groups, each containing 10 sheep scapulae. We created a defect on the glenoid surface of all sheep scapulas and prepared a bone graft from the same scapula. We performed the laterjet procedure with 2 screws in the 1st group, plate + screws in the 2nd group, and 3 screws in the 3rd group. We compared the results by biomechanical analysis of the samples whose procedure was completed. Results: When the groups are compared in terms of maximum strength, in pairwise comparison; The 3 screw group was more durable than 2 screws(p:0.001), the plate screw group was more durable than 2 screws(p:0.001), and no significant difference was found between the 3 screw and plate screw groups. When the maximum extension values were compared between the two groups, the median value of the plate screw group was higher than the median value of the 2 screw groups(p = 0.001). Conclusion: In the Laterjet procedure, fixation with plate screws or 3 screws provides a more durable fixation than the traditional 2-screw fixation method. High-performance coracoid fixation methods are needed, especially in athlete patients who need to be rehabilitated before osteosynthesis is complete. We recommend the plate screw and 3 screw methods as an alternative to the traditional coracoid fixation method. More detailed studies should be conducted between the plate screw and the 3 screw method.