Üniversite öğrencisi gençlerin ahlak anlayışının, görünüm ve yaşam biçimi üzerinden romantik ilişkilerine etkisi
The effect of universty student youth's sense of morality on their romantic relationship through appearance and lifestyle
  1. Tez No: 910726
  2. Yazar: NİLAY FINDIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN KALKANDELER ÖZDİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Gençlik, Proteofobia, Kültür, Romantik İlişkiler, Morality, Youth, Proteophobia, Culture, Romantic Relationships
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Toplumsal hayatın çoğu zaman düzenleyicisi olarak görülen, kültürel değerlerin aktarılmasında rol taşıyan ahlak kavramının; öncelikle temel anlamından yola çıkılarak ele alınması gerekmektedir. Dini, kültürel, sosyal yönleriyle ele alınabilecek ahlak kavramı bu araştırmada; gençlerin romantik ilişkilerine etkisi üzerinden incelenmeye çalışılmıştır. Gençlerin ebeveynlerinin, çevresindeki yaşıtlarının tutumları ve modern çağın getirileri; kendi yaratımları üzerinden temellendirdikleri ahlak anlayışları çerçevesinden sorgulanmıştır. Araştırma, İstanbul'da üniversitede okuyan 18-25 yaş aralığındaki gençlerle nitel araştırma yöntemi kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda gençlerin geçmişten aldıkları ahlaki değerleri, kendi değer süzgecinden geçirerek özgün bir ahlaki tutum geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca önceki kuşakların yaşadıkları ahlaki bazı korkuların gençlerde daha olağan karşılandığı ve ilerleyen yıllarda belirsizlikten kaynaklanan bu tarz korkuların yok olacağı düşüncesi ağırlıkta olmuştur.“Proteofobia”kavramı üzerinden yola çıkılarak gençlerin kendi toplumuna yabancılaşma fikri sorgulanmıştır. Gençlerin kendi romantik ilişkileri üzerinden toplumdaki diğer insanlara ve olaylara ahlaki yönden bakışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu yönüyle araştırmada; gençlik ve önceki kuşaklar ile ilişki kurularak günümüz modern toplumunda oluşan değer yargıları ve ahlaki korkular, gençlerin kendi tutumlarıyla açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of morality, which is often seen as the regülatör of social life and plays a role in the to transmission of cultural values; first of all, it should be handled from it's basic meaning. In this research, the concept of morality, which can be discussed with it's religious, cultural and social aspects; it was tried to be examined through its effect on young people's romantic relationships. The attitudes of young people's parents and peers around them and the benefits of the modern age; they were questioned within the framework of the moral understanding they based on their own creations. The research was conducted with semi-structured interview technique using qualitative research method with young people between the ages of 18-25 studying at university in İstanbul. As a result of the research, it was observed that young people developed a unique moral attitude by passing the moral values they received from the past through their own value filter. In addition, there has been a predominant belief that some moral fears experienced by previous generations are considered more normal in young people and that such fears arising from uncertainty will disappear in the coming years. Based on the concept of proteophobia, the idea of alienation of young people from their own society has been questioned. It is aimed to examine young people's moral views on other people and events in society through their own romantic relationships. In this aspect of the research; by establishing relationships with youth and previous generations, the value judgments and moral fears formed in today's modern society are explained through the attitudes of young people themselves.