Titanium dioxide nanoparticles and their potential antimicrobial effects against white spot lesions in orthodontic treatment
Ortodontik tedavide beyaz leke lezyonlarına karşı titanyum dioksit nanoparçacıkları ve potansiyel antimikrobiyal etkileri
  1. Tez No: 910786
  2. Yazar: ISHIL SHUKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antimicrobial effect, Orthodontic brackets, Titanium Dioxide, Orthodontic Treatment, White Spot Lesion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortodontik tedavi sırasında titanyum dioksit nanopartiküllerinin mine yüzeyinde beyaz nokta lezyonlarının oluşumuna karşı antimikrobiyal etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, ortodontik tedavi sırasında TiO2-NP'lerin beyaz nokta lezyonlarına etkisini ölçmek için 60 çekilmiş diş bir araya getirildi. Sağlam, çatlaklar, lekeler veya hipoplastik olmayan dişleri grup A ve Grup B olmak üzere iki gruba ayrıldı. Grup A'da, çalışma ortodontik braketlerin bağlanma işlemi sırasında TiO2-NP'leri uygulandı. Grup B, normal ortodontik bağ yapılan dişleri dahil edildi. Deney sonrası, bu numunelerin bukkal yüzeylerinin görüntüleri taramalı elektron mikroskobu kullanılarak alındı ve bakteri hücre sayımı kaydedildi ve sonuçları analiz edilip karşılaştırıldı. Bulgular: TiO2 -NP'nin ortodontik adeziv içine dahil edilmesinin, geleneksel ortodontik adeziv ile karşılaştırıldığında S.mutans bakteri varlığını önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. SEM altında, TiO2 içeren ortodontik adeziv içeren dişlerin, geleneksel ortodontik adeziv içeren dişlere kıyasla daha az mine lezyonu olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Mevcut çalışmanın bulgularına göre TiO2-NP'ler umut verici bir antibakteriyel ajandır ve ortodontik tedavi sırasında WSL'lerin önlenmesinde önemli bir rol oynayabilir. Anahtar Kelimler: Antimikrobiyal etki, Ortodontik braket, Titanyum dioksit, Ortodontik tedavi, Beyaz nokta lezyonları.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to evaluate the antimicrobial effect of titanium dioxide nanoparticles against the formation of white spot lesions on the enamel surface during orthodontic treatment. Methods and Materials: This study consisted of 60 extracted teeth that were sound from caries, had no visible cracks, stains or hypoplastic areas on the buccal surface and were not previously treated with chemical agents. The samples were divided into two groups, group A and group B. In group A, the study applied TiO2-NPs during the bonding process of orthodontic brackets. Group B, contained teeth that underwent orthodontic bonding. Post-experimentation, the images of the buccal surfaces of these samples were taken using a SEM. The bacterial cell count was recorded and their outcomes were analyzed and compared. Results: It was found that incorporation of TiO2-NP into orthodontic adhesive dramatically reduced the presence of S.mutans bacterial count in comparison with conventional orthodontic adhesive. Under the SEM it was shown that teeth that contained the TiO2-NP incorporated orthodontic adhesive had fewer enamel lesions when compared to teeth that had conventional orthodontic adhesive. Conclusion: TiO2-NPs is a promising antibacterial agent, according to the findings of the current study, and it could play an important role in preventing WSLs during orthodontic treatment.