Kolestaz tanılı gebelerde ursodeoksikolik asit tedavisi sonrasındahemogramdaki inflamatuar parametrelerin değişimi
Changes in hemogram inflammatory parameters after ursodeoxycholic acid treatment in pregnant women diagnosed wi̇th cholestasis
- Tez No: 910954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Kolestaz, Ursodeoksikolik Asit, Hemogram, İnflamasyon, NLR, PLR WBC, MPV, Nötrofil, Lenfosit, Pregnancy, Cholestasis, Ursodeoxycholic Acid, Hemogram, Inflammation, NLR, PLR, WBC, MPV, Neutrophil, Lymphocyt
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: İntrahepatih gebelik kolestazı(ICP) tanısı konulan kadınlarda Ursodeoksikolik Asit (UDCA)'nin maternal ve fetal potansiyel faydalarını incelemek için inflamatuar parametrelerin değişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 1 Nisan 2020-1 Nisan 2024 tarihleri arasında intrahepatik gebelik kolestazı tanısı almış, UDCA tedavisi başlanan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 140 hasta çalışmaya dahil edildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası laboratuvar verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Veriler; Hastane Bilgi Sistemi kayıtlarının incelenmesiyle elde edilmiştir. Bulgular: UDCA tedavisi sonrasında 140 ICP'li hastanın hemogram ve biyokimyasal tetkikleri incelenmiştir. Hastaların Plt, NLR, PLR açlık safra asidi, ALT, AST ve LDH2da anlamlı(p0,05). Klinik özellikleri incelendiğinde ICP tanı yaşı ortalama 28,49±5,63; gebelerin ortalama gravidaları 2,3±1,6; pariteleri 1,0±1,2 ; Hastaların 86(%61.9)'sı sezaryen, 53 (%38.1)'ü vajinal doğum yapmıştır. Olguların tanı konulan gestasyonel yaş ortalaması 31,43±3,68 (gestasyon haftası); ortalama tedavi süresi 4,26±2,92 (hafta)'dır Sonuç: UDCA tedavisi alan hastaların kontrol hemogram ve biyokimya parametrelerinde Plt, NLR, PLR, ALT, AST, LDH, ASA'da anlamlı düşüş gözlemledik. Ayrıca lenfosit, MPV de anlamlı artış vardı. Tüm bunlar UDCA tedavisi sonrasında olguların sistemik inflamasyonunda bir azalma olduğunu gösterdi. Bununla beraber Hb Htc, WBC ve nötrofil üzerinde belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Çalışmamız UDCA ile tedavi edilen nispeten büyük bir ICP grubunda inflamatuar parametrelerde önemli değişiklikler göstererek litaratürdeki çalışmaları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the changes in inflammatory parameters to evaluate the potential maternal and fetal benefits of Ursodeoxycholic Acid (UDCA) in women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP). Methods and Materials: The study included 140 patients diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy (ICP), who were initiated on UDCA treatment and met the inclusion criteria, at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital's Obstetrics and Gynecology Clinic between 1 April 2020 and 1 April 2024. Laboratory data before and after treatment were retrospectively evaluated. The data were obtained by reviewing the Hospital Information System records. Findings: After UDCA treatment, the hemogram and biochemical tests of 140 ICP patients were analyzed. Significant decreases (p0.05). In terms of clinical characteristics, the average age at ICP diagnosis was 28.49±5.63 years; the mean gravidity was 2.3±1.6, and the mean parity was 1.0±1.2. Among the patients, 86 (61.9%) delivered via cesarean section, while 53 (38.1%) had vaginal deliveries. The average gestational age at diagnosis was 31.43±3.68 weeks, and the mean treatment duration was 4.26±2.92 weeks. Conclusion: In patients treated with UDCA, significant decreases were observed in control hemogram and biochemical parameters, including Plt, NLR, PLR, ALT, AST, LDH, and fasting bile acid levels. Additionally, significant increases were noted in lymphocyte and MPV levels. These findings indicate a reduction in systemic inflammation following UDCA treatment. However, no significant changes were observed in Hb, Htc, WBC, or neutrophil levels. Our study demonstrates significant changes in inflammatory parameters in a relatively large group of ICP patients treated with UDCA, supporting the findings of previous studies in the literatüre.