İskemik- non iskemik orjinli kalp yetersizliği olan hastalarda sodyum glikoz ko transporter-2 inhibitörlerinin etkileri farklı mı?
Are the effects of sodium glucose co-transporter-2 inhibitors different in patients with ischemic and nonischemic heart failure?
  1. Tez No: 910953
  2. Yazar: YUSUF TÜREDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik Kalp Yetersizliği, Non İskemik Kalp Yetersizliği, Sodyum glukoz ko-transporter-2 inhibitörü, Sol Ventrikül Global Longitudinal Strain, Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire-12, Ischemic Heart Failure, Non-Ischemic Heart Failure, SGLT-2 Inhibitor, LVGLS, KCCQ-12
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kalp yetersizliği tedavisinde kullanılan sodyum glukoz ko-transporter-2 inhibitörünün iskemik ve non iskemik orjinli kalp yetersizliğinde etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç Yöntem: Çalışmamız prospektif, gözlemsel ve tek merkezli çalışmadır. Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği tanısı olan mevcut kalp yetersizliğine SGLT-2 inhibitörü eklenen 37 non iskemik, 38 iskemik kalp yetersizliği olan toplamda 75 hasta 6 aylık takibe alındı. Hastaların başlangıç ekokardiyografi bulguları, kan parametreleri, fonksiyonel kapasiteleri ve Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire-12 ile değerlendirildi. Takipte 1.ay ekokardiyografi bulguları ve kan parametreleri ve 6.ayda ekokardiyografi bulguları, kan parametreleri, fonksiyonel kapasiteleri ve KCCQ-12 ile tekrar değerlendirildi. Bulgular: İki grupta 6.ayın sonunda hastaların ejeksiyon fraksiyonlarında artış tespit edildi. Sol ventriküler sistol ve diyastol sonu çaplarında; sistol sonu ve diyastol sonu volümlerinde anlamlı azalma tespit edildi. Sol ventrikül global longitudinal strain (LVGLS) iskemik grupta 1. aydan itibaren 6. ay sonunda artış izlenirken non iskemik grupta 1. ayda artış izlenmezken 6. ayın sonunda artış izlenmiştir. GFR de her iki grupta anlamlı düşüş izlenmedi. Her iki grupta fonksiyonel kapasite ve KCCQ-12 puanlarında klinik olarak anlamlı artış izlenmiştir. Sonuç: Bulgularımız iskemik ve non iskemik kalp yetersizliğinde mevcut kalp yetersizliği tedavisine eklenen SGLT-2 inhibitörünün her iki grupta da sol ventriküler yeniden şekillenmeyi azalttığı ve ventriküler fonksiyonları iyileştirdiği; fonskiyonel kapasiteyi ve yaşam kalitesini artırdığını göstermiştir. Semptomatik iyileşme, özellikle iskemik grupta daha belirgin olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the effects of sodium-glucose co-transporter-2 inhibitor in treating both ischemic and non-ischemic heart failure. Materials and Methods: This prospective, observational, single-center study was conducted involving 75 patients diagnosed with heart failure characterized by reduced ejection fraction. Among these participants, 37 had non-ischemic heart failure, while 38 had ischemic heart failure. SGLT-2 inhibitor were included in the current treatment regimen, regardless of diabetes status, and monitored over a period of 6 months. The patients' initial echocardiographic findings, blood parameters, functional capacities, and Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire-12 (KCCQ-12) were evaluated. During the follow-up period, both echocardiographic findings and blood parameters were reassessed at the conclusion of the first month and again at six months. This evaluation included an analysis of functional capacity as well as the KCCQ-12 questionnaire, in addition to the previously mentioned echocardiographic and blood assessments. Results: At the 6-month follow-up, we discovered that adding an SGLT-2 inhibitor to the treatment increased the ejection fraction in both groups. A significant reduction was detected in both the left ventricular end-systolic and end-diastolic diameters, along with a decrease in end-systolic and end-diastolic volumes. In the ischemic group, the researchers revealed a progressive increase in LVGLS from the first month through to the conclusion of the sixth month. Furthermore, in the non-ischemic cohort, while an increase in LVGLS was not noted during the first month, a significant enhancement was observed in the sixth month. Both groups demonstrated no significant reduction in GFR. This work showed a meaningful improvement in both functional capacity and KCCQ-12 scores across all participants. Conclusion: Our research demonstrates that adding an SGLT-2 inhibitor to existing heart failure treatment significantly reduces left ventricular remodeling, enhances quality of life, and increases ventricular function and functional capacity in both ischemic and non-ischemic groups. Symptomatic improvement was superior in the ischemic group compared to the non-ischemic group.