Taksan kemoterapisi alan meme kanseri tanılı olgularda sistemik immün inflamatuar indeks ve prognostik nutrisyonel indeksin prediktif ve prognostik değeri
Predictive and prognostic value of systemic immune-inflammatory index and prognostic nutritional index in cases diagnosed with breast cancer receiving taksan chemotherapy
- Tez No: 911595
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN ÇIRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Taksan kemoterapisi, Sistemik immün inflamatuar indeks, Prognostik nütrisyonel indeks, Prediktif belirteç, Prognostik belirteç, Breast Cancer, Taxane chemotherapy, Systemic immune inflammatory index, Prognostic nutritional index, Predictive marker, Prognostic marker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri dünya çapında kadınlarda en sık görülen malignitedir ve kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Geçtiğimiz birkaç on yılda, tüm dünyada, erken teşhis ve sistemik tedaviler sayesinde meme kanserine bağlı ölüm oranında azalma görülmüştür. Tümör gelişiminde, çevre ve inflamasyon çok önemli rol oynar. Tümör mikro ortamının yapısını nötrofiller, monositler, lenfositler, trombositler ve sitokinler gibi yanıt hücreleri oluşturur. Nötrofil-lenfosit oranı, C-reaktif protein/albümin oranı ve sistemik immün inflamatuar indeks (Sİİ) dahil olmak üzere çeşitli inflamatuar hücre parametreleri bu mediatörler kullanılarak oluşturulur. Sistemik immün-inflamatuar indeks, trombosit, nötrofil ve lenfosit sayıları temel alınarak hesaplanan bir indekstir. Sistemik immün-inflamatuar indeks, kanserli hastaların bağışıklık durumu ile inflamatuar faktörler arasındaki tedavi öncesi dengeyi değerlendirmek için kullanılmıştır. Beslenme ilişkili bağışıklık durumu, malign tümörlerle çeşitli açılardan yakın ilişkisi mevcuttur. Hastalarda kemoterapi öncesi bakılan biyokimyasal analizlerdeki albümin düzeyi ve hemogramda bakılan lenfosit değeri ile hesaplanan prognostik nütrisyonel indeksin tedavi yanıtları ile doğru orantılı olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Meme kanseri tedavisinde en sık kullanılan kemoteröpatik ajanlar, sitotoksik etki de gösteren taksan grubu ajanlardır. Taksan tedavisine cevabı öngörmede ve meme kanserinde prognozu öngörmede kullanılabilecek birçok belirteç saptanmıştır. Biz bu çalışmamızda Çanakkale ilindeki yetişkin taksan kemoterapisi tedavisi görmüş meme kanseri tanılı olgularda, sistemik immün inflamatuar indeks ve prognostik nütrisyon indeksinin prognostik ve prediktif değerini araştırmayı amaçladık. Materyal-Metod: Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde 2019-2023 yılları arasında onkoloji polikliniğine başvuran meme kanseri tanılı 500 hastayı kapsamaktadır. Hasta verileri retrospektif olarak incelendi. Meme kanseri tanısı ile kemoterapi alan hastaların hesaplanan PNI ve SII skorları ile genel sağkalım ve taksan tedavisine verdikleri cevaplar arasında bir ilişki olup olmadığı ve Ki-67 skorları ile PNI ve SII skorları arasında korelasyon araştırıldı. Ayrıca meme kanserinin moleküler alt tiplerinin Sİİ ve PNI skorları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen SII, PNI ve Kİ-67 indeks skorlarının ortalama değerleri sırası ile 690 ±22,54, 99± 0,43 ve 26,4±0,8 bulundu. Luminal A tipte olan 306 hasta (en sık görülen subtip), Luminal B tipte olan 99 hasta, HER2 tipte olan 35 hasta, Triple negatif tipte olan 60 hasta mevcuttu. Çalışmamızda metastatik evrede olan ve taksan kemoterapisi uygulanan yanıtlı olduğu görülen 249, yanıtsız olan 107 olgu olmak üzere toplamda 356 olgu mevcuttu. Çalışmamız kapsamında takip edilen 78 olgunun çalışmanın kapsamı süresi içerisinde exitus olduğu tespit edildi. Taksan kemoterapisine yanıtlı hastaların ortalama SII skorları 626±24; taksan kemoterapisine yanıtsız hastaların ortalama SII skoru 899 ±73 olarak bulundu. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0,001). Yüksek SII skorlu hastaların median genel sağkalım süreleri 84,2 ay, düşük skorluların median genel sağkalımları 95,6 ay bulundu (p= 0,0039). Düşük SII skorlu hastaların genel sağkalım süreleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha uzundu. Taksan kemoterapisine yanıtlı hastaların ortalama PNI skorları 54,3±0,51; taksan kemoterapisine yanıt vermeyen hastaların ortalama PNİ skorları 51,7±0,64 olarak bulundu. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlıydı (p = 0,0001). Yüksek PNI skorlu hastaların median genel sağkalım süreleri 101,3 ay, düşük skorluların median genel sağkalımları 77,6 ay bulundu (p = 0,0001). Yüksek PNI skorlu hastaların genel sağkalım süreleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha uzundu. Taksan kemoterapisine yanıt veren hastaların ortalama PNI skorlarının; taksan kemoterapisine yanıt vermeyen hastalara oranla daha yüksek olduğu tespit edildi (p = 0,0001). Moleküler alt tiplerde bakılan PNI ve SII skorları ortalama değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Korelasyon analizinde PNI ile hem SII hem de Ki-67 skorları arasında güçlü ters korelasyon bulundu. Sonuç: Hem PNI hem de SII, taksan tedavi cevabını ve prognozu öngörmede kullanılabilecek ümit verici parametreler olarak değerlendirilebilir. Bulgularımızın prospektif dizaynlı daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmeye ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide and one of the leading causes of cancer-related deaths. Over the past few decades, there has been a decrease in breast cancer mortality worldwide, thanks to early diagnosis and systemic treatments. Environment and inflammation play very important roles in tumor development. The structure of the tumor microenvironment consists of response cells such as neutrophils, monocytes, lymphocytes, platelets and cytokines. Various inflammatory cell parameters, including neutrophil-to-lymphocyte ratio, C-reactive protein/albumin ratio, and systemic inflammatory index (SII), are generated using these mediators. Systemic immune-inflammatory index is an index calculated based on platelet, neutrophil and lymphocyte counts. The systemic immune-inflammatory index has been used to evaluate the pretreatment balance between the immune status and inflammatory factors of cancer patients. Nutrition-related immune status has a close relationship with malignant tumors in various aspects. It has been shown in studies that the prognostic nutritional index calculated by the albumin level in the biochemical analysis of patients before chemotherapy and the lymphocyte value in the hemogram is directly proportional to treatment responses. The most commonly used chemotherapeutic agents in the treatment of breast cancer are taxane group agents that also have cytotoxic effects. Many markers have been identified that can be used to predict response to taxane treatment and predict prognosis in breast cancer. In this study, we aimed to investigate the prognostic and predictive value of the systemic immune inflammatory index and prognostic nutritional index in adult breast cancer patients who received taxane chemotherapy treatment in Çanakkale province. Material-Method: This study covers 500 patients diagnosed with breast cancer who applied to the oncology outpatient clinic at Çanakkale Onsekiz Mart University between 2019 and 2023. Patient data were examined retrospectively. Whether there is a relationship between the calculated PNI and SII scores of patients diagnosed with breast cancer and receiving chemotherapy and overall survival and their responses to taxane treatment, and the correlation between Ki-67 scores and PNI and SII scores were investigated. Additionally, SII and PNI scores of molecular subtypes of breast cancer were compared. Findings: The main values of the SII, PNI and KI-67 index scores evaluated in our study was 690 ± 22, 54.99 ± 0,43 and 26,4 ±0,83, respectively. There were 306 patients with Luminal A type (the most common subtype), 99 patients with luminal B type, 35 patients with HER2 type, and 60 patients with triple negative type. In our study, there were a total of 356 cases, 249 of which were responsive and 107 of which were unresponsive, who were in the metastatic stage and received taxane chemotherapy. It was determined that 78 cases followed within the scope of our study had exitus within the scope of the study. The mean SII scores of responsive and unresponsive patients to taxane chomotherapy were 626 ± 24 and 899 ±73, respectively. The difference was found to be statistically significant (p = 0.001). The median overall survival of patients with high SII scores was 84.2 months, and the median overall survival of patients with low scores was 95.6 months (p = 0.0039). The overall survival times of patients with low SII scores were statistically significantly longer. The mean PNI scores of responsive and unresponsive patients to taxane chemotherapy were 54.3±0.51 and 51.7±0.64, respectively. The difference was statistically significant (p = 0.0001). The overall survival times of patients with high PNI scores were statistically significantly longer (p = 0.0001). No statistically significant difference was detected between the mean values of PNI and SII scores measured in molecular subtypes. In the correlation analysis, a strong inverse correlation was found between PNI and both SII and Ki-67 scores. Conclusion: Both PNI and SII can be considered promising parameters that can be used to predict taxane treatment response and prognosis. Our findings need to be supported by more comprehensive studies with a prospective design.