Prematüre retinopatisi olan ve olmayan prematüre olgularında oküler motilite ve binokülarite bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of ocular motility and binocularity findings in premature patients with and without retinopathy of prematurity: A retrospective study
  1. Tez No: 911760
  2. Yazar: SEMA NİZAM TEKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre, prematüre retinopatisi, şaşılık, binokülarite, streopsis, Premature, retinopathy of prematurity, strabismus, binocular function, stereopsis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Prematüre retinopatisi (PR) olan ve olmayan horizontal şaşılığı olan prematürelerde binokülarite, stereopsis sonuçlarını değerlendirmek ve predispozan faktörleri belirlemek. Gereç ve Yöntem: Doğum haftası (DH) 0,05). Doğum ağırlığı arttıkça stereopsis test sonuçları iyileşmekteydi (OR=0,879, p=0,049), şaşılık cerrahisi olanlarda cerrahi yaş ve kayma açısı arttıkça Lang testi pozitiflik oranı azalmaktaydı (OR=0,938, OR=1,190). Tartışma ve Sonuç: Prematüre doğum ve PR miyopi, astigmatizma, ambliyopi, anizometropi ve stereopsis kaybı gibi görsel bozukluklarla yakından ilişkiliydi. Ambliyopi varlığı cerrahi başarıyı olumsuz etkileyen bir faktör iken şaşılık cerrahisinin erken yaşta uygulanması binoküler fonksiyonların korunması ve cerrahi başarının artırılmasında etkili olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate binocular function and stereopsis outcomes and to identify predisposing factors in premature infants with and without retinopathy of prematurity (ROP) who have horizontal strabismus. Materials and Methods: A total of 170 premature patients with strabismus born at 0.05). Higher birth weight was associated with improved stereopsis test results (OR=0.879, p=0.049). In patients who underwent strabismus surgery, increased surgical age and deviation angle were associated with lower Lang test positivity (OR=0.938, OR=1.190). Conclusion: Premature birth and ROP were strongly associated with visual impairments such as myopia, astigmatism, amblyopia, anisometropia, and loss of stereopsis. The presence of amblyopia negatively affected surgical outcomes, while early strabismus surgery was found to be effective in preserving binocular functions and enhancing surgical success.