Diffüz gliomlarda tümör sınırlarının komşu beyaz cevher ile ilişkisinin cerrahi sonuçlar üzerine etkisi
The impact of the relationship between tumor boundaries and adjacent white matter on surgical outcomes in diffuse gliomas
- Tez No: 911935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN HANALİOĞLU, DOÇ. DR. AHMET İLKAY IŞIKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: diffüz gliom, peritümöral alan, heterojenite, DTG, traktografi, diffuse glioma, peritumoral area, heterogeneity, DTI, tractography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Giriş ve Amaç: Diffüz gliomlar, santral sinir sisteminin yaygın görülen primer tümörlerindendir. Bu tümörler özellikle beyinde infiltratif davranış paternine sahiptir. Bu nedenle beynin beyaz cevheri ile yakın ilişki içerisindedir. Öncelikli tedavisi cerrahi rezeksiyon olan bu tümörlerin preoperatif tanısında sıklıkla kullanılan yöntem FLAIR ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemedir. Bununla birlikte tümör komşuluğunda bulunan beyaz cevher ile ilişkileri, cerrahi sonuçları etkileyebileceği gibi hastaların fonksiyonel ve onkolojik sonuçlarıyla da yakından ilişkilidir. İnfiltratif davranış paternine sahip olmaları ve ayrıca tümör yükünün tümör içerisinde heterojenite göstermesi, bu tümörlerin sınırlarının belirlenmesi ve peritümöral alanların daha iyi tanınması ile ilgili problemleri gündeme getirir. Bu çalışmada diffüz gliomların hücresel heterojenitelerinin ve tümör sınırları ile peritümöral alanlarının difüzyon tensör görüntüleme ile daha iyi aydınlatılabilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın temel hipotezi; diffüz gliomların FLAIR görüntülemede parlamayan peritümöral alanarında da tümöral hücre infiltrasyonunun mevcut olduğu ve bu tümörlerin hücresel heterojenitesinin ve tümör merkezinden tümör periferi yönünde hücresel yoğunluğun azalışının, difüzyon ağırlıklı görüntüleme ve difüzyon tensör görüntülemeye dayanan korelatlar ile açığa çıkarılabileceğidir. Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırmalarına göre derece 2 ve derece 3 diffüz glioma sahip 90 hastanın preoperatif FLAIR ağırlıklı MR görüntüleri, tümör merkezi, tümör periferi, peritümöral alan ve karşı hemisferde normal beyin dokusu olmak üzere 4 alanda segmente edilmiştir. Bu alanlarda belli başlı DAG ve DTG metrikleri olan ADC, FA, OD, RD ve AD değerleri ölçülerek tümör yükünün bu alanlardaki değişimi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca tümöre komşu beyaz cevherde bulunan majör beyaz cevher bağlantı yolları 4 kadavraya ait 8 hemisferde santral core ve beyaz cevher disseksiyonu yapılarak tespit edilmiş ve ilgili beyin lobuna göre standardize edilmiştir. Ardından preoperatif 90 hastada, postoperatif ise 19 hastada traktografik teknikler kullanılarak incelenmiş ve DTG metrikleri ölçülmüştür. Bu hasta grubunda preoperatif, erken postoperatif ve geç postoperatif dönemlerde motor ve hareket, lisan ve konuşma, duyu ve algı, ayırca nöropsikometri olmak üzere 4 alanda uzman öğretim üyelerinde cerrahi sürece ilişkin değerlendirmeler ve muayeneler uygulanarak raporlanmıştır. Vaka bazlı analizlerde de hastaların postoperatif fonksiyonel durumları, tümör ile beyaz cevher bağlantı yollarının ilişkisi bağlamında incelenmiştir. Bulgular: Segmente edilen dört alana ait ADC, FA, OD, RD ve AD ölçümleri, tümörün merkezinden periferine ve normal beyin dokusuna doğru istatistiksel olarak anlamlı bir değişim göstermiştir. Bu durum tümörün hücresel heterojenitesi ile açıklanmıştır. Bununla birlikte FLAIR görüntülemede normal intensiteye sahip olan peritümöral alan ile normal beyin dokusu arasındaki metrik farklılıkları ise FLAIR görüntülemede tespit edilemeyen peritümöral alanlarda da tümör hücresi infiltrasyonunun söz konusu olabileceğini göstermektedir. Kadavra disseksiyonlarında beyaz cevherde yaygın olarak yer kapladığı tespit edilen beyaz cevher bağlantı yollarına yönelik 90 hastada yapılan ölçümlerde tümörden etkilenen hemisfer ile karşı hemisfer arasındaki metriklerin anlamlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Postoperatif traktus analizlerinde ise ölçülen DTG metriklerinde anlamlı bir değişim tespit edilmemiştir. Preoperatif, erken postoperatif ve geç postoperatif muayene ve değerlendirmelerde, ameliyat sonrası erken dönemde kısmi bozukluklar görülmekle birlikte geç postop dönemde bu bozuklukların büyük oranda iyileşme gösterdiği raporlanmıştır. Sonuç: Diffüz gliomlar hücresel heterojenite gösterebilir ve preoperatif cerrahi-radyolojik değerlendirmelerde peritümöral alana ait görülen alanlarda da tümör infiltrasyonundan bahsedilebilir. Bu durumda cerrahi rezeksiyon kapsamının her hasta için ayrı olarak değerlendirilmesi, supratotal rezeksiyon imkanlarının gözden geçirilmesi bir seçenek olarak belirebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Diffuse gliomas are common primary tumors of the central nervous system, especially exhibiting an infiltrative behavior pattern in the brain. Due to this characteristic, they are closely associated with the brain's white matter. The primary treatment for these tumors is surgical resection, and the most commonly used method for preoperative diagnosis is FLAIR-weighted magnetic resonance imaging. However, the relationship between the tumor and the adjacent white matter can affect surgical outcomes and is closely linked to the patients' functional and oncological outcomes. The infiltrative nature and heterogeneity of tumor burden within the tumor raise challenges in defining tumor boundaries and better identifying peritumoral areas. This study aims to better elucidate the cellular heterogeneity of diffuse gliomas and the tumor boundaries, as well as peritumoral areas, using diffusion tensor imaging. Materials and Methods: The main hypothesis of the study is that tumor cell infiltration is also present in the peritumoral areas that do not appear hyperintense on FLAIR imaging. Additionally, the cellular heterogeneity of these tumors and the decrease in cellular density from the tumor center toward the tumor periphery can be revealed through correlates based on diffusion-weighted imaging and diffusion tensor imaging. For this purpose, preoperative FLAIR-weighted MR images of 90 patients with grade 2 and grade 3 diffuse gliomas, classified according to the World Health Organization criteria, were segmented into four areas: tumor center, tumor periphery, peritumoral area, and normal brain tissue in the contralateral hemisphere. The changes in tumor burden across these areas were investigated by measuring major DWI and DTI metrics, including ADC, FA, OD, RD, and AD. Additionally, the major white matter tracts located near the tumor in four cadavers' eight hemispheres were identified through central core and white matter dissection and standardized according to the relevant brain lobe. Subsequently, tractographic techniques were applied preoperatively in 90 patients and postoperatively in 19 patients, and DTI metrics were measured. In this patient group, evaluations and examinations regarding the surgical process were performed and reported in the preoperative, early postoperative and late postoperative periods by faculty members who are experts in 4 fields: motor and movement, language and speech, sensation and perception, and also neuropsychometry.Case-based analyses also examined patients' postoperative functional outcomes in relation to the association between the tumor and white matter tracts. Results: The measurements of ADC, FA, OD, RD, and AD in the four segmented areas showed a statistically significant change from the tumor center toward the periphery and normal brain tissue, which was explained by the tumor's cellular heterogeneity. Moreover, the metric differences between the peritumoral area, which appeared normal on FLAIR imaging, and normal brain tissue suggested that tumor cell infiltration might be present in the peritumoral regions not detected on FLAIR imaging. In measurements performed on 90 patients targeting the white matter tracts that were found to occupy a wide area in the cadaver dissections, significant metric differences were observed between the affected hemisphere and the contralateral hemisphere. No significant changes in DTI metrics were found in postoperative tract analyses. In preoperative, early postoperative and late postoperative examinations and evaluations, it was reported that although partial disorders were observed in the early postoperative period, these disorders improved to a great extent in the late postoperative period. Conclusion: Diffuse gliomas can exhibit cellular heterogeneity, and tumor infiltration may also be present in the peritumoral regions seen on preoperative surgical-radiological evaluations. In this case, it may be necessary to evaluate the extent of surgical resection individually for each patient, and considering the options for supratotal resection may emerge as a viable approach.