Asimetri monobloğunun kraniyofasiyal ve dentoalveolar yapılara olan etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of asymmetry monoblog on craniofacial and dentoalveolar structures
  1. Tez No: 912046
  2. Yazar: MERT ERSOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN ESENLİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: mandibular asimetri, asimetri monobloğu, fonksiyonel ortopedik tedavi, Mandibular asymmetry, asymmetry monoblock, functional orthopedic treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı asimetri monobloğu ile mandibular transversal asimetriye sahip olan hastaların asimetrilerinin düzeltilmesi ile, hastalarda değişen kraniyofasiyal ve dentoalveoler değişimleri incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Asimetri monobloğu ile mandibular iskeletsel asimetri düzeltimi yapılmış, yaş ortalaması 14,18±1,7 yıl olan 66 bireyin modelleri ve lateral sefalometrik filmleri tedavi başı ve tedavi sonu olarak değerlendirilmiştir. Bu 66 bireyden posteroanterior sefalometrik filmleri mevcut olan 36 bireyin tedavi başı (T0) ve tedavi sonu (T1) radyografilerinde transversal ve vertikal yön ölçümleri yapılmış, sağ ve sol simetrisi değerlendirimiştir. 66 bireyin tedavi başı (T0) ve tedavi sonıı (T1) lateral sefalometrik radyografilerinde sagitttal ve vertikal yön ölçümleri yapılmıştır. 66 bireyin tedavi başı (T0) ve tedavi sonu (T1) tüm modelleri, 3Shape R700™ ile tarandı. Alt ve üst çenedeki interkanin, intermolar mesafeleri, ark derinliği, ark çevresi ölçümleri ve maksiller kanin diş inklinasyon değişimlerine bakılmıştır. Bu parametreler orthoanalyzer yazılımı kullanılarak ölçüldü. Posteroanterior sefalometrik ve lateral sefalometrik radyografilerdeki T0 ve T1 değişimlerindeki kraniyofasiyal değişiklikleri karşılaştırmak için Dolphin Imaging yazılım programı kullanıldı. Bulgular: Asimetri monobloğu ile fonksiyonel ortopedik tedavi yapılan hastalarda, tedavi sonrası model analizlerinde dentoalveoler maksiller ölçümlerde anlamlı artış görülmüş, mandibular ölçümlerde ise bir değişiklik görülmemiştir. Asimetri monobloğunda ekspansiyon vidası koyulan tarafta üst 1.molar diş ve orta hat arasında daha belirgin bir artış olduğu görülmüştür. Posteroanterior sefalometrik ölçümlerde ise, tedavi sonunda ANSMeMSR° ölçümünde 0° yaklaşıldığı, CoL-AG sola deviye grup ölçümünde ise anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. Diğer posteroanterior sefalometrik ölçümlerde ise anlamlı bir değişim olmadığı görülmüştür. Lateral sefalometrik ölçümlerde ANB° açısında azalma, SNB° açısında artış, vertikal açılarda (FMA° ve Sn/GoGn°) artış görüldüğü gözlemlenmiştir. Diğer lateral sefalometrik ölçümlerde ise anlamlı bir değişim olmadığı görülmüştür. Mandibular orta hattın tedavi başı (T0) ve tedavi sonu (T1) farkı ölçümlerinde, sola deviye grubunda orta hat düzeltimi 2,68 mm (±0,89) olarak bulunurken sağa deviye grubunda orta hat düzeltimi 2,6 mm (±0,93) olarak bulunmuştur. Bu değişikliklerin anlamlı çıktığı görülmüştür. Sonuç: Şiddetli olmayan mandibular asimetrilerde büyüme ve gelişim döneminde asimetri monobloğu ile yapılan fonksiyonel ortopedik tedavide mandibular asimetri büyük ölçüde giderilmiştir. Asimetri monobloğu ile fonksiyonel ortopedik tedavinin, şiddetli olmayan mandibular asimetriye sahip hastalarda, ortognatik cerrahi ve kamuflaj tedavisine iyi bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the craniofacial and dentoalveolar changes in patients with mandibular transverse asymmetry by correcting their asymmetries using an asymmetry monoblock. Materials and Methods: The models and lateral cephalometric films of 66 individuals with an average age of 14.18±1.7 years, who underwent mandibular skeletal asymmetry correction with an asymmetry monoblock, were evaluated at the beginning and end of treatment. For 36 of these individuals with available posteroanterior cephalometric films, transverse and vertical measurements were taken on their radiographs at the start (T0) and end (T1) of treatment, and right-left symmetry was assessed. Sagittal and vertical measurements were performed on the lateral cephalometric radiographs at T0 and T1 for all 66 individuals. All T0 and T1 models of the 66 individuals were scanned with the 3Shape R700™. Measurements of intercanine, intermolar distances, arch depth, arch circumference in both upper and lower jaws, and changes in maxillary canine tooth inclination were examined. These parameters were measured using OrthoAnalyzer software. Dolphin Imaging software was used to compare the craniofacial changes in T0 and T1 differences in posteroanterior and lateral cephalometric radiographs. Results: In patients treated with functional orthopedic therapy using an asymmetry monoblock, model analyses after treatment revealed a significant increase in dentoalveolar maxillary measurements, while no change was observed in mandibular measurements. In the asymmetry monoblock, a more pronounced increase was observed between the upper first molar and the midline on the side with the expansion screw. In posteroanterior cephalometric measurements, it was noted that the ANSMeMSR° measurement approached zero degrees by the end of treatment, while there was a significant increase in the CoL-AG measurement in the group with a left deviation. No significant change was observed in the other posteroanterior cephalometric measurements. In lateral cephalometric measurements, a decrease in the ANB° angle, an increase in the SNB° angle, and increases in vertical angles (FMA° and Sn/GoGn°) were observed. No significant change was noted in the other lateral cephalometric measurements. In the difference measurements of the mandibular midline between the start (T0) and end (T1) of treatment, midline correction was found to be 2.68 mm (±0.89) in the left-deviated group and 2.6 mm (±0.93) in the right-deviated group. These changes were found to be statistically significant. Conclusions: In functional orthopedic treatment with an asymmetry monoblock during the growth and development period, mild mandibular asymmetries were largely corrected. It has been demonstrated that functional orthopedic treatment with an asymmetry monoblock is a good alternative to orthognathic surgery and camouflage treatment for patients with mild mandibular asymmetry.