Uyku kalitesi ile psikopatoloji ilişkisinde psikolojik esnekliğin aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of psychological flexibility in the relationship between sleep quality and psychopathology
- Tez No: 912305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: uyku kalitesi, psikopatoloji, psikolojik esneklik, sleep quality, psychopathology, psychological flexibility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı; uyku kalitesi ile psikopatoloji ilişkisinde psikolojik esnekliğin aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden biri olan nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini; iyi uyku kalitesine ve kötü uyku kalitesine sahip bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; gelişigüzel örnekleme yöntemi ile iyi uyku kalitesine sahip 50 birey ve kötü uyku kalitesine sahip 50 birey olmak üzere toplam 100 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda iyi uyku kalitesine sahip bireylerin Kısa Semptom Envanteri Puanları ile Psikolojik Esneklik Ölçeği'nin alt boyutları arasındaki anlamlı ve negatif yönlü ilişki bulunmuştur. Kötü uyku kalitesine sahip bireylerin Kısa Semptom Envanteri puanları ile Psikolojik Esneklik Ölçeği'nin alt boyutları arasında anlamlı ve negatif yönde ilişki bulunmuştur. İyi uyku kalitesine sahip bireylerin Kısa Semptom Envanteri puanlarının Psikolojik Esneklik Puanlarını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde yordadığı saptanmıştır. Kötü uyku kalitesine sahip bireylerin Kısa Semptom Envanteri puanlarının Psikolojik Esneklik Puanlarını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde yordadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonucun genellenebilirliğinin yükseltilebilmesi için çalışmanın farklı yaş grupları ve daha büyük bir örneklem ile tekrar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to examine the mediating role of psychological flexibility in the relationship between sleep quality and psychopathology. The causal comparison model, one of the quantitative research designs, was used in the research. The universe of the research; It consists of individuals with good sleep quality and poor sleep quality. The sample of the research is; It consists of a total of 100 people, 50 individuals with good sleep quality and 50 individuals with poor sleep quality, by random sampling method. Demographic Information Form, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Brief Symptom Inventory (BSI) and Psychological Flexibility Scale were used as data collection tools in the study. In the research findings, a significant and negative relationship was found between the Brief Symptom Inventory Scores of individuals with good sleep quality and the sub-dimensions of the Psychological Flexibility Scale. A significant and negative relationship was found between the Brief Symptom Inventory scores of individuals with poor sleep quality and the sub-dimensions of the Psychological Flexibility Scale. It was determined that the Brief Symptom Inventory scores of individuals with good sleep quality predicted their Psychological Flexibility Scores in a statistically significant and negative way. It was determined that the Brief Symptom Inventory scores of individuals with poor sleep quality predicted their Psychological Flexibility Scores in a statistically significant and negative direction. In order to increase the generalizability of the results obtained from the study, it may be recommended to repeat the study with different age groups and a larger sample.