Türkiye' de çevre sorunlarının önlenmesinde karbon vergisi önerisi
  1. Tez No: 912504
  2. Yazar: EBRU KABATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMURE EŞGÜNOĞLU BULMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Karbon Vergisi, Sürdürülebilirlik, Environmental Issues, Carbon Tax, and Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çevresel bozulmanın insan refahı üzerindeki etkileri, küresel ölçekte önemli bir endişe kaynağı haline gelmiştir. Karbon emisyonları, fosil yakıtların yakılması ve endüstriyel üretim gibi insan faaliyetleri sonucunda atmosfere salınan sera gazları, iklim değişikliğine yol açarak ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirlik üzerinde ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle, çevresel sürdürülebilirliği ve ekonomik kalkınmayı teşvik eden politikaların gerekliliği, dünya genelindeki politika yapıcılar için öncelik kazanmıştır. Karbon vergisi, bu bağlamda potansiyel bir çözüm sunmakta, çevresel bozulma ile ilişkili maliyetlerin içselleştirilmesini ve sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesini sağlayarak karbon emisyonlarını azaltmaya ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemeye yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The impacts of environmental degradation on human well-being have become a significant concern on a global scale. Greenhouse gases released into the atmosphere as a result of human activities, such as carbon emissions, fossil fuel combustion, and industrial production, contribute to climate change, posing serious consequences for ecological and economic sustainability. Consequently, the necessity of policies that promote environmental sustainability and economic development has emerged as a priority for policymakers worldwide. In this context, a carbon tax offers a potential solution by internalizing the costs associated with environmental degradation and encouraging sustainable practices. This mechanism aids in reducing carbon emissions and fostering sustainable economic growth.