1920-1930'lu yıllarda Azerbaycan'da anti-din propagandası
Anti-religious propaganda in Azerbaijan in the 1920-1930's
- Tez No: 912831
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Propaganda, Bolşevizm, Ateizm, Afiş, Propaganda, Bolshevism, Ateism, Poster
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
28 Nisan 1920`de Azerbaycan`ın Bolşevikler tarafından işgal edilmesi, Sovyet egemenliğinin kurulmasıyla ülkede rejim değişmiştir. Azerbaycan`da değişen yalnız rejim olmamış aynı zamanda toplumun inancı ve değerleri de değişime uğratılmıştır. Sovyet döneminin insanlar üzerinde bırakmış olduğu etki, Azerbaycan toplumunun sosyal ve kültürel yapısında hala izler bırakmaktadır. Çalışmada Bolşevik rejimi tarafından uygulanan propaganda detaylı bir şekilde incelenmiş, dini alanda kullanılan propaganda afişleri göstergebilimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde propaganda kavramı, geçirdiği tarihi gelişim süreci, türleri ve propaganda araçları incelenmiştir. İkinci bölümde Azerbaycan`da uygulanan ateizm propagandası ve din karşıtı propagandanın hangi alanlarda uygulandığı, kimlerin hedef olarak seçildiği ve kullanılan araçlar detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, seçilen afişler göstergebilimsel analiz yöntemi ile detaylı bir şekilde incelenmiştir. İnceleme sonucunda, belirlenmiş dönemde, Sovyet rejiminin hangi semboller üzerinden propaganda faaliyeti yürütdüğü ve dayatılan ideolojinin kültürel boyutları ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The invasion of Azerbaijan on 28 April 1920 by the Bolsheviks, the creation of Soviet governing changed the regime in the country. Regime was not the only thing changed in Azerbaijan, at the same time the society's beliefs and values had switched. The impact that the Soviet period left kn the people is still having roots in Azerbaijan society's social and cultural structure. In the research, the propaganda implied by the Bolshevik regime has been analyzed in details, propaganda posters used in religious field have been analyzed in a semiotic way. The research consists of 3 parts. In the first part,the propaganda concept, the historical development process it went through,types and propaganda means have been examined. In the second part, the ateism propaganda used in Azerbaijan and in which fields the anti-religion propaganda was implied , who were chosen as target and the tools used have been examined thoroughly. In the third part, the posters used have been analyzed deeply in a semiotic way. As a result of the research , in definite periods, symbols the Soviet regime used for the propaganda and the cultural dimension of the ideology imposed, have been clarified.