Tip-2 diyabet tanılı hastalarda serum magnezyum düzeyinin kardiyovasküler risk faktörleri üzerine etkisi
Effect of serum magnesium level on cardiovascular risk factors in patients with type 2 diabetes
- Tez No: 912859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN HACIOĞLU, DR. VAHİT CAN ÇAVDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tip-2 diyabet, magnezyum, kardiyovasküler risk faktörleri, Type 2 diabetes, magnesium, cardiovascular risk factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tip-2 diyabetes mellitus tanısı almış bireylerde serum magnezyum seviyeleri ile kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesine yönelik daha iyi stratejiler geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız retrospektif bir kohort çalışmasıdır. Çalışmaya, 01.06.2023-01.06.2024 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvurmuş olup tip-2 diyabetes mellitus tanısı olan toplam 131 hasta dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, sistolik/diastolik kan basıncı ölçümleri ve açlık kan glukozu, HbA1C, magnezyum, LDL kolesterol, HDL kolesterol, total kolesterol, trigliserit, ürik asit, kreatinin, albümin, hemoglobin ve wbc verileri geriye dönük olarak elde edildi. Çalışma kapsamında elde edilen verilerin analizinde, istatistiksel değerlendirmeler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Hastaların %55,7'sinin erkek olduğu, %64,1'inin 60 yaş üzerinde olduğu, %30,5'inin obez olduğu ve %54,2'sinin sigara kullanmadığı saptandı. Hastaların komorbidite olarak %76,3'ünde hiperlipidemi olduğu ve %76,3'ünde hipertansiyon olduğu saptandı. Serum Mg düzeyi ile biyokimyasal kardiyovasküler risk faktörleri olarak belirlenen sistolik/diastolik kan basıncı ölçümleri ve açlık kan glukozu, HbA1C, LDL kolesterol, total kolesterol, trigliserit, ürik asit ve albümin arasında korelasyon analizi yapıldı. Magnezyum ile SKB ve DKB değerlerinin ilişkisel analizinde Mg ile SKB arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptandı (p=0.003). Magnezyum ile kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişkisel analizde Mg ile ürik asit arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptandı (p=0.007). Mg ile diğer kardiyovasküler parametreler arasında (akş, HbA1C, LDL, total kolesterol, trigliserit ve albümin) anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada, tip 2 diyabetli hastalarda serum magnezyum düzeylerinin kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisi incelenmiştir. Sonuçlar, magnezyum ile ürik asit arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu, ancak diğer kardiyovasküler parametrelerle (LDL, HDL, TG vb.) anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermektedir. Ayrıca, magnezyum düzeyinin sistolik kan basıncı ile negatif yönde ilişkili olduğu, ancak hipertansiyon ve hiperlipidemi durumlarının magnezyum seviyesini etkilemediği belirlenmiştir. Bu bulgular, magnezyumun kardiyovasküler sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the relationship between serum magnesium levels and cardiovascular risk factors in individuals diagnosed with type 2 diabetes mellitus. The study aims to contribute to the development of better strategies for the prevention and management of cardiovascular diseases. Materials and Methods: Our research is a retrospective cohort study. A total of 131 patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus who applied to the family medicine clinic of İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi between 01.06.2023 and 01.06.2024 were included in the study. Demographic information, systolic/diastolic blood pressure measurements, blood glucose, HbA1C, magnesium, LDL cholesterol, HDL cholesterol, total cholesterol, triglyceride, uric acid, creatinine, albumin, hemoglobin, and wbc data of the patients were obtained retrospectively. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 software for statistical evaluation. Results: It was found that 55.7% of the patients were male, 64.1% were over 60 years of age, 30.5% were obese and 54.2% were non-smokers. It was found that 76.3% of the patients had hyperlipidemia and 76.3% had hypertension as comorbidities. Correlation analysis was performed between serum Mg level and systolic/diastolic blood pressure measurements; blood glucose, HbA1C, LDL cholesterol, total cholesterol, triglyceride, uric acid and albumin, which were determined as biochemical cardiovascular risk factors. In the relational analysis of magnesium with SBP and DBP values, a negative, low-level and statistically significant relationship was found between Mg and SBP (p=0.003). In the relational analysis between magnesium and cardiovascular risk factors, a negative, low-level and statistically significant relationship was found between Mg and uric acid (p=0.007). No statistically significant relationship was found between Mg and other cardiovascular parameters (blood glucose, HbA1C, LDL, total cholesterol, triglyceride and albumin). Conclusion: In this study, the relationship between serum magnesium levels and cardiovascular risk factors in patients with type 2 diabetes was investigated. The results show that there is a negative significant relationship between magnesium and uric acid, but no significant relationship with other cardiovascular parameters (LDL, HDL, TG, etc.). In addition, it was determined that magnesium level was negatively correlated with systolic blood pressure, but hypertension and hyperlipidemia did not affect magnesium level. These findings highlight the potential effects of magnesium on cardiovascular health.
Benzer Tezler
- Tip 2 diyabet tanılı hastalarda serum magnezyum düzeyinin uyku kalitesi üzerine etkisi
The effect of serum magnesium levels on sleep quality in patients with Type 2 diabetes
BÜŞRA NUR KARADAĞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2024
Aile HekimliğiSağlık Bilimleri ÜniversitesiAile Hekimliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YALÇIN HACIOĞLU
DR. VAHİT CAN ÇAVDAR
- Tip 2 diyabetes mellitus tanılı hastalarda hipomagnezemi ve nefropati ilişkisi
The relationship between hypomagnesamia and nephropathy in patients with Type 2 diabetes mellitus
EDİBE SEVDE EKER
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2022
İç HastalıklarıSağlık Bilimleri Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HAYRİYE ESRA ATAOĞLU
- Diyabetik hastalarda diyabetik nefropati, diyabetik retinopati ve serum magnezyum düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between diabetic nephropathy, diabetic retinopathy and serum magnesium levels in diabetic patients
TÜLAY EREN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2009
Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıSağlık Bakanlığıİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DR. HASAN TUNCA
- Tip 2 diyabet mellitus hastalarında serum magnezyum düzeyi ile mikroalbüminüri ilişkisi
Relationship between serum magnesium level and microalbuminuria in type 2 diabetes mellitus patients
ABDULLAH GÜMÜŞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2018
Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıSağlık Bilimleri Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FUNDA MÜŞERREF TÜRKMEN
- Gestasyonel diyabetli hastalarda 25 OH vitamin D düzeyi ve insülin direnci ile ilişkisi
25 OH vitamin D level and its association with insulin resistance in patients with gestational diabetes
DERYA ÖZ
Tıpta Yan Dal Uzmanlık
Türkçe
2013
Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıCelal Bayar Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZELİHA HEKİMSOY