Anonim şirketlerde yönetim kurulunun eşit işlem yükümlülüğü
The Equal treatment obligation of the board of directors in joint stock companies
  1. Tez No: 913128
  2. Yazar: HABİBE DİNÇ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Eşit İşlem İlkesi, Eşitlik İlkesi, Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Kararlarının Hükümsüzlüğü, Yönetim Kurulunun Sorumluluğu, Joint Stock Companies, Equal Treatment Principle, Equality Principle, Board of Directors, Invalidity of Board Decisions, Liability of the Board of Directors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Eşit işlem ilkesi, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (eTTK)'nun yürürlükte olduğu dönemde yazılı bir hukuk kuralı olmadığı halde öğreti ve yargı kararları tarafından benimsenen bir ilkeydi. İlke, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile genel ve bağımsız bir hukuk ilkesi olarak düzenlenmiştir. TTK m. 357'de bulunan düzenlemeye göre pay sahipleri eşit şartlarda eşit işleme tabi tutulacaktır. Böylece şirket organlarının öznel ve keyfî karar ve uygulamalarına bir üst hukuk kuralı ile kanuni bir barikat çekilmiş ve esas sözleşmelerde yer alan hükümlerin adil ve menfaatler dengesine uygun bir şekilde yorumlanması sağlanmıştır. Anonim şirketin yönetim ve temsille yetkili organı olan yönetim kurulu da alacağı kararlarda ilkeye uygun davranmakla yükümlüdür. Yönetim kurulunun eşit işlem yükümlülüğünü konu alan bu çalışmada öncelikle yönetim kurulunun yapısı ve eşit işlem ilkesi genel olarak işlenecektir. Sonrasında ise yönetim kurulunun ilkeye uygun davranma yükümlülüğünün önem arz ettiği uygulama alanları ve son olarak ilkeye aykırı yönetim kurulu kararlarına uygulanacak yaptırımlar ve aykırılığın sonuçları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
When the Turkish Commercial Code No. 6762 was in force, the equal treatment principle was not a codified rule, but it was a judicial principle shaped by the doctrine and adopted by judicial decisions. The principle is codified as a general and independent principle of law by the Turkish Commercial Code No. 6102 (TCC). According to Article 357 of the TCC, shareholders under equal conditions shall be subject to equal treatment. Therefore, subjective and arbitrary decisions and practices of the company organs are barred by a higher legal principle, and the articles of association provisions are interpreted fairly and in accordance with the balance of interests. The board of directors, which is the authorised body for the management and representation of the joint stock company, is also responsible for complying with the equal treatment principle in its decisions. In this thesis, the main focus is examining the equal treatment obligation of the board of directors. First, the structure of the board of directors and the equal treatment principle will be discussed in detail. Then, the application areas where the obligation of the Board of Directors to act in accordance with the principle is important will be examined. Finally, the sanctions to be applied to the Board of Directors' decisions contrary to the principle and the consequences of the violation will be examined.