Halkla ilişkiler perspektifinden amatör spor kulüpleri üzerine bir paydaş analizi: Havza örneği
A stakeholder analysis on amateur sports clubs from the perspective of public relations: Havza example
- Tez No: 913822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHİR YERLİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Paydaş Yönetimi, Amatör Spor Kulüpleri, Stratejik iletişim, İçerik analizi, Public Relations, Stakeholder Management, Amateur Sports Clubs, Strategic communication, Content analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Spor kulüpleri açısından halkla ilişkiler ve iletişim stratejileri özel bir öneme sahiptir. Amatör spor kulüpleri bu stratejileri etkin bir şekilde kullanarak paydaşları ile güçlü ilişkiler kurabilirler. Günümüzde işletme yönetimi alanında öne çıkan Paydaş Teorisi, geleneksel kar odaklı yaklaşımlardan ayrılmakta ve tüm paydaşların memnuniyetini önceliklendirmektedir. Amatör kulüpler için de bu yaklaşım, yalnızca sportif başarı değil, aynı zamanda sürdürülebilir ilişkilerin kurulması açısından önemlidir. Buradan hareketle bu araştırmanın amacı amatör spor kulüplerinin iletişim, karar alma ve paydaş yönetim süreçlerini analiz ederek, paydaş yönetim sürecindeki olası sorunları tespit etmek ve öneriler sunmaktır. Amaç doğrultusunda bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması benimsenmiştir. Kolayda örneklem türüne göre Samsun ili Havza ilçesinde bulunan amatör spor kulüplerinin sporcuları, aileleri ve spor yöneticilerinden odak grup görüşmesi ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle veri toplanmıştır. Paydaşlara göre farklı görüşme teknikleri tercih edilmiştir. Buna göre sporculardan veri toplanırken odak grup görüşmesi; aileler ve spor yöneticilerinden veri toplanırken yarı yapılandırılmış görüşme tekniği tercih edilmiştir. Veriler, içerik analizi tekniğine göre MAXQDA 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, amatör spor kulüplerinin paydaşlar ile iletişim süreçlerinde geri bildirim mekanizmalarının yetersiz olduğu, sosyal medya platformlarını yeterince etkin kullanmadıkları ve paydaşların kulüp yönetimine dair şeffaflık taleplerinin tam anlamıyla karşılanmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, sosyal medya için içerik takvimi hazırlanması ve her platforma uygun içerik stratejileri geliştirilmesi, etkinlik duyurularının mobil uygulama veya web platformları üzerinden paylaşılması ve geri bildirim mekanizmalarının dijital ortama taşınması gerekliliğinin ortaya konmuştur. Sonuç itibariyle kulüplerin iletişim stratejilerini geliştirmesi ve karar alma süreçlerini daha demokratik hale getirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Public relations and communication strategies have a special importance for sports clubs. Amateur sports clubs can establish strong relationships with their stakeholders by using these strategies effectively. Stakeholder Theory, which is prominent in the field of business management today, differs from traditional profit-oriented approaches and prioritises the satisfaction of all stakeholders. For amateur clubs, this approach is important not only for sporting success but also for the establishment of sustainable relationships. From this point of view, the aim of this study is to analyse the communication, decision-making and stakeholder management processes of amateur sports clubs, to identify possible problems in the stakeholder management process and to offer suggestions. In line with this purpose, case study, one of the qualitative research designs, was adopted in this study. According to convenience sampling, data were collected from athletes, families and sports managers of amateur sports clubs in Havza district of Samsun province by focus group interview and semi-structured interview techniques. Different interview techniques were preferred according to the stakeholders. Accordingly, focus group interview technique was preferred when collecting data from athletes, and semi-structured interview technique was preferred when collecting data from families and sports managers. The data were analysed using MAXQDA 20 package programme according to the content analysis technique. As a result of the analyses, it was determined that the feedback mechanisms of amateur sports clubs in their communication processes with stakeholders are insufficient, they do not use social media platforms effectively enough, and stakeholders' demands for transparency in club management are not fully met. In addition, it has been revealed that it is necessary to prepare a content calendar for social media and develop content strategies suitable for each platform, share event announcements via mobile applications or web platforms, and move feedback mechanisms to the digital environment. As a result, it is recommended that clubs should improve their communication strategies and make their decision-making processes more democratic.