İnsanda serum melatonin, T3, T4 düzeyleri ve eksojen melatoninin serum T3 ve T4 düzeylerine etkileri
Serum melatonin, T3 and T4 concentrations and affect of exogenous melatonin on serum T3 and T4 concentrations
- Tez No: 91388
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEVLÜT YAPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: melatonin, tiroid, pineal, TSH 43, melatonin, thyroid, pineal, TSH 44
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
7. ÖZET Pineal bez ve tiroid bezinin birbirlerinin fonksiyonlarım etkiledikleri konusunda yapılmış insan ve hayvan çalışmaları mevcuttur. Ancak klinik araştırmaların sayısı daha azdır. Genel kam melatoninin tiroid fonksiyonlarını inhibe ettiği yönündedir. Bu çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada hipertiroidililerde (n=10), hipotiroidililerde (n=10) ve kontrol grubunda (n=10) serum MLT, T3, T4 ve TSH düzeyleri çalışılmıştır. İkinci aşamada ise sağlıklı genç erişkinlere sabah ve akşam oral yolla verilen 1,5 mg eksojen melatoninin serum T3, T4, TSH ve MLT düzeylerine etkileri araştırılmıştır. İkinci aşamada 40 sağlıklı denek her biri 5 kadın ve 5 erkekten oluşan 4 gruba ayrılmıştır. Grupların ikisi ile sabah, ikisi ile akşam üzeri çalışılmıştır. Sabah ve akşam gruplarından biri deney, biri kontrol grubuydu. Deney gruplarına melatonin kontrol gruplarına plasebo verildi. Melatonin ve plasebo verilmesinden hemen önce ve 1 saat sonra alman kan örneklerinde T3, T4, TSH ve MLT çalışılmıştır. Tüm kan örneklerinden elde edilen serumlarda hormon düzeyleri RIA yöntemiyle ölçülmüştür. Hipotiroidi hastalarında melatonin düzeyleri kontrollere oranla yüksek bulunmuştur. Deneklere saat 18:00'de verilen eksojen melatoninin T4 ve TSH düzeylerini düşürdüğü gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlan melatoninin tiroid fonksiyonlarını inhibe edici etkisinin olduğu görüşünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY There are few studies about thyroid-pineal relationship in literature. Clinical studies of them are less than animal studies. According to the most of these studies melatonin has inhibitory effect on TSH and thyroid. This investigation was realized in two steps. In the first step, concentrations of serum melatonin, TSH, T3 and T4 were measured in hypothyroid (n=10) and hyperthyroid patients (n=10) and controls (n=10). In the second step; the effect of exogenous melatonin on concentrations of serum melatonin, TSH, T3 and T4 in young healthy volunteers. Because of this, 40 volunteers divided into four groups. Two of them are morning groups and others are afternoon. There were 5 men and 5 women in each group. One of the morning and afternoon groups were experiment group and others were control. We gave 1,5 mg melatonin tablettes orally to individuals in experiment groups and plasebo to individuals in control groups. Blood samples were taken from every individuals before giving melatonin or plasebo and after one hours. Hormon levels were measured by RIA technique. Concentration of serum melatonin was higher in hypothyroid patients than controls. Melatonin administration in afternoon lowered concentrations of serum TSH and T4. Results of this study support the opinion that melatonin has inhibitory effect on TSH and thyroid.