Klinik seyirlerine göre covid-19'un oksidatif stress ve kopeptin düzeylerinin belirlenmesi
Determination of oxidative stress parameters and copeptin levels in covid-19 according to the clinical course
  1. Tez No: 815798
  2. Yazar: MARWA FATHY ABOSREE ALY ABDELMAGEED MARWA FATHY ABOSREE ALY ABDELMAGEED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN GÜZELGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Oksidatif Stres, İnflamasyon, Kopeptin, Antioksidan, COVID-19, Oxidative Stress, Inflammation, Copeptin, Antioxidant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
COVID-19 hastalığı, 2019 yılının sonlarında ortaya çıkıp dünyayı tümüyle saran bir pandemiye neden olan ve ve hayatın farklı yönlerini etkileyen bir hastalıktır. Sağlıktan eğitime hatta ekonomiye kadar çok geniş kapsamda etkili olan bu hastalık, sadece enfeksiyon sırasında değil enfeksiyonu geçirdikten sonra bile çok sayıda insanda çeşitli sağlık sorunlarının görülmesine neden olmuştur. Birçok çalışma, hastalığın patofizyolojisinde oksidatif stres ve inflamasyonun kritik rolü olduğunu bildirmiştir. Yeni bir biyobelirteç olan Kopeptin, stres kaynaklı hastalıklarda hastalığın akibetini belirlemede önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir. Çalışmanın amacı, COVID-19'un klinik şiddetinin oksidatif stres, inflamasyon ve kopeptin düzeyleri ile ilişkisini araştırmaktırSARS-CoV-2 için RT-PCR sonuçları pozitif olan hastalar klinik açıdan şiddetli ve hafif seyir olmak üzere gruplandırıldı. Kontrol grubu olarak, COVID-19 enfeksiyonu hiç geçirmemiş veya COVID-19 aşısı olmayan sağlıklı bireyler çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen ağır seyir grupları yoğun bakım ünitesinde yatmakta iken, hafif seyir grubu ise hastaneye enfeksiyon kaynaklı hiç yatış yapmamış olgulardan oluşmaktaydı. Oksidatif stres serum Malondialdehit (MDA) ve 4-Hidroksinonenal (4-HNE) ELISA testleri ile değerlendirildi. Antioksidan kapasite için serum Melatonin (MT) ELISA testi yapıldı. Çalışmaya alınan bireylerde serum kopeptin düzeylerini araştırmak için Copeptin (CPP) ELISA testi kullanıldı. Son olarak inflamasyonu değerlendirmek için serum Interleukin-6 (IL-6) ELISA yapıldı. Sonuçlarımızda, MDA ve 4-HNE düzeyleri hasta gruplarında hafif ve kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulunurken, MT seviyelerinin çalışma grupları arasından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadığı belirlendi. D vitaminin de çalışma grupları açısından düzeylerinin anlamlı derecede farklı olduğu belirlenmiştir. CPP düzeyinin hasta gruplarında kontrole göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşük olduğu belirlendi. IL-6 düzeyinin, enfeksiyonun ağır klinik tablosunu yansıtmada iyi bir belirteç olabileceği gösterildi. Ayrıca çalışmamızda CRP ve ferritin düzeylerinin de gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklılık gösterdiği ve bu parametlerin de COVID-19'un klinik seyirini ayırt etmede kullanılabileceği belirlendi. Çalışmamız IL-6, CRP ve ferritinin hastalık prognozu için belirleyici olarak kullanılabileceğini gösterdi. Ancak kliniği şiddetli hasta gruplarında MDA ve 4-HNE düzeylerinin düşük olması, MDA ve 4-HNE adüktlerinin oluşmasına ve bu hasta gruplarının sonuçlarında hataya neden olabileceği ön görülmüştür. Ek olarak, tedavi uygulanan grupta MDA ve 4-HNE düzeylerinin tedavi uygulanmayan gruba göre daha düşük olması, kortikosteroid tedavilerinin oksidatif stres parametreleri üzerine etkisi olabileceğini düşündürmekte olup, bu konuda daha kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
COVID-19 disease, was emerged by the end of 2019 causing a pandemic and affecting different aspects of life. This disease, which has a wide range of effects ranging from health to education and even the economy, has caused various health problems to be observed in many people not only during the infection but even after the infection. Several studies reported the critical role of oxidative stress and inflammation in the pathophysiology of the disease. Copeptin, a novel biomarker, can play an important role in predicting the disease outcome in stress-induced diseases. The aim of this study is to investigate the relationship of clinical severity of COVID-19 with oxidative stress, inflammation and copeptin levels. In addition, the study parameters were statistically evaluated as prognostic biomarkers that can be used in classifying the patients according to the clinical severity of COVID-19. Patients with positive RT-PCR results for SARS-CoV-2 were divided into severe and mild groups. Healthy individuals with neither past COVID-19 infection nor vaccination were included in the study as the control group. While the severe group consisted of patients hospitalized in the intensive care unit, the mild group consisted of those who had never been hospitalized due to infection. Oxidative stress was evaluated by serum Malondialdehyde (MDA) and 4-Hydroxynonenal (4-HNE) ELISA tests. For the antioxidant capacity, serum Melatonin (MT) ELISA test was carried out. Copeptin (CPP) ELISA test was used to investigate serum copeptin levels among the study individuals. Finally, for evaluating inflammation, serum Interleukin-6 (IL-6) ELISA was performed. Our results showed that MDA and HNE-4 levels were lower in the severe group compared to mild and control groups. Additionally, IL-6 levels were significantly different between the study groups. Also, vitamin D levels showed a statistically significant difference between the study groups, where patient group was characterized by lower vitamin D levels compared to the control group. However, MT levels did not show any significant difference between the study groups. It was determined that the CPP level was significantly lower in the patient group compared to the control group. In addition, our study showed that there was a statistically significant difference between the study groups in terms of CRP and ferritin, which suggests the both parameters may be useful as prognostic markers to classify COVID-19 patients according to the disease severity. However, the fact that the levels of MDA and 4-HNE were observed to be lower among the severe group, suggests that MDA and 4-HNE adducts may have been formed, leading to false estimation of oxidative stress in the severe group. Additionally, the lower levels of MDA and 4-HNE among the treated group compared to the untreated group suggested that more comprehensive studies should be conducted regarding the effect of corticosteroid treatments on oxidative stress parameters.