Pandemi sürecinde kanserli hastaların başa çıkma tutumları, umutsuzluk düzeyleri ve belirsizliğe tahammülsüzlük seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between cancer patients with cancer in the process of coping, despair levels and tolerance levels of uncertainty
  1. Tez No: 913925
  2. Yazar: YUNUS BERT ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZGİ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Başa Çıkma Tutumları, Umutsuzluk, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Coping Attitudes, Despair, İntolerance to Uncertainty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İnsanlar pandemi sürecinde fiziksel, sosyal ve psikolojik (endişe, korku) olmak üzere pek çok şekilde etkilenmiştir. Bu kapsamda bu çalışmanın amacı pandemi sürecinde kanserli hastaların başa çıkma tutumları, umutsuzluk düzeyleri ve belirsizliğe tahammülsüzlük seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan kanser hastası bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Amaçlı örnekleme yöntemiyle 18 yaş ve üzeri 314 kanser hastasından oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplamak için Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Başa Çıkma Yolları Ölçeği, Umutsuzluk Ölçeği ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda, başa çıkma yolları puanları ile beck umutsuzluk puanları arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Buna göre, katılımcıların başa çıkma yolları puanları arttıkça beck umutsuzluk puanlarının azaldığı görülmüştür. Beck umutsuzluk puanları ile belirsizliğe tahammülsüzlük puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Buna göre, katılımcıların beck umutsuzluk puanları arttıkça belirsizliğe tahammülsüzlük puanları da artmaktadır. Bu bağlamda kanser hastalarına yönelik düzenlenecek psikoterapi programlarında hastalıkla başa tıkma tutumları üzerinde yoğunlaşılmasının ve bireye uygun başa çıkma mekanizmasının kazandırılmasının umutsuzluk düzeylerinin azalmasına yardımcı olacağı ve dolayısıyla belirsizliğe tahammülsüzlük düzeylerini de iyileştireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
People have been influenced in many ways, physical, social and psychological (anxiety, fear) in the process of pandemia. In this context, the aim of this study is to investigate the relationship between cancer patients with cancer in the process of coping, despair levels and tolerance levels of uncertainty. The universe of the study is the cancer -patient individuals living in Turkey. The sample of the study was composed of 314 cancer patients aged 18 years and over by purposeful sampling method. In order to collect data, Socio-Demographic Information Form, Coping Ways Scale, Despair Scale and Uncertainty End intolerance Scale were used. In the finding of the research, there were negative and significant relationships between coping paths and Beck despair scores. Accordingly, it was observed that Beck despair points decreased as the starting ways of coping of the participants increased. Beck despair scores and uncertainty to intolerance points were positive and significant relationships. Accordingly, as Beck despair scores of the participants increase, the uncertainty tolerance points increase. In this context, it is thought that the focusing on the attitudes of the disease in the psychotherapy programs for cancer patients to be arranged for cancer patients and that the appropriate coping mechanism will help to reduce the despair levels and thus improve the level of intolerance of uncertainty.