Olumsuz çocukluk deneyimlerinin ve kişilik özelliklerininalkol ve madde bağımlısı bireylerdeki tedavi sonuçlarınıyordama gücü
The power of adverse childhood experiences and personality traits to predict treatment outcomes in alcohol and drug addicted individuals
- Tez No: 913930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Alkol, Madde, Olumsuz Çocukluk Deneyimleri, Kişilik Bozukluğu, Alcohol, Drug, Adverse Childhood Experiences, Personality Disorder
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, tedavi gören alkol ve madde bağımlısı bireylerde olumsuz çocukluk deneyimleri ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de tedavi gören ve alkol, madde bağımlılığına sahip olan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise amaçsal örnekleme yöntemi 18 yaş ve üzeri 435 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, BAPİRT- Bağımlılık Profil İndeksi Risk Tarama Ölçeği, Çocukluk Deneyimleri Ölçeği ve Büyük Beş Kişilik Testi-50 Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda, bapirt alkol düzeyleri ile bapirt madde düzeyleri ve çocukluk deneyimleri düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre katılımcıların bapirt alkol düzeyleri arttıkça bapirt madde ve çocukluk çağı deneyimleri düzeylerinin de arttığı bulunmuştur. Katılımcıların Bapirt madde düzeyleri ile çocukluk deneyimleri düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre katılımcıların Bapirt madde düzeyleri arttıça çocukluk deneyimleri düzeylerinin de arttığı bulunmuştur. Çocukluk deneyimleri ile büyük beş kişilik testi düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre katılımcılarda çocukluk deneyimleri düzeyleri artıkça büyük beş kişilik testi düzeylerinin de arttığı gözlenmiştir. Buna göre, Klinisyenler, danışanlarını psikolojik destek gruplarına yönlendirerek, danışanların benzer deneyimler yaşayan kişilerle bağlantı kurmalarına yardımcı olabilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between adverse childhood experiences and personality traits in alcohol and substance addicted individuals in treatment. Relational survey model was used in this study. The population of the study consists of individuals with alcohol and substance addiction receiving treatment in Turkey. The sample of the study consists of 435 individuals aged 18 years and over using purposive sampling method. Socio-Demographic Information Form, BAPIRTAddiction Profile Index Risk Screening Scale, Childhood Experiences Scale and Big Five Personality Test-50 Scale were used to collect data. In the findings of the study, significant positive correlations were found between bapirt alcohol levels, bapirt substance levels and childhood experiences levels. Accordingly, it was found that as the bapirt alcohol levels of the participants increased, the levels of bapirt substance and childhood experiences also increased. Positive and significant relationships were found between the participants' Bapirt substance levels and childhood experiences levels. Accordingly, it was found that asthe Bapirt substance levels of the participants increased, their levels of childhood experiences also increased. Positive and significant relationships were found between childhood experiences and Big Five personality test levels. Accordingly, it was observed that as the level of childhood experiences increased in the participants, the level of the big five personality test also increased. Accordingly, clinicians can direct their clients to psychological support groups to help them connect with others who have similar experiences.