Düzensiz astigmatlı gözlerde skleral kontakt lens uygulaması sonuçlarımız
Our outcomes of scleral contact lens application in irregular astigmatic eyes
- Tez No: 914092
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Düzensiz Astigmatizma, Skleral Kontakt Lens, Keratoconus, Irregular Astigmatism, Scleral Contact Lens
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Keratokonus başta olmak üzere düzensiz astigmatlı gözlerde skleral kontakt lenslerin etkinliliğini araştırmak. Materyal ve Metod: Çalışmamız, Akdeniz Üniversitesi Göz hastalıkları Kliniği Kornea ve Kontakt Lens birimine başvuran Ocak 2021- Şubat 2024 tarihleri arasındaki başta keratokonus tanısı olan ve diğer düzensiz astigmatizma nedenleri olan hastalara skleral kontakt lens uygulamamızı kapsamaktadır. Çalışmamız Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Etik Kurulunun TBAEK-636 sayılı kararı ile onayını takiben Helsinki deklarasyonu prensiplerine uygun olarak yapılmıştır. Hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. 98 hastanın 159 gözüne uygulanan skleral kontakt lens sonuçlarını içermektedir. Skleral kontakt lens uygulaması sonrası görme keskinliği değişiklikleri ve görme keskinliğini etkileyebilecek parametreler değerlendirilmiştir. Hastaların skleral kontakt lens öncesi K1,K2, Kmaks,Kort , görme keskinliği, en ince noktadaki kornea kalınlığı ,geçirilmiş oküler cerrahileri , ve lense uyum sağlayıp sağlayamadıkları değerlendirilmiştir. Bulgular: Skleral kontakt lensler keratokonus başta olmak üzere düzensiz astigmatlı gözlerin tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. CXL, KP veya intrastromal halka gibi daha önce geçirilmiş cerrahi nedenli düzensiz astigmatların tedavisinde de skleral kontakt lensler anlamlı olarak görme keskinliğinde artış sağlarlar. Görme keskinliği artışını araştırdığımız çalışmada 2 farklı marka lens denenmiştir ; lenslerin birbirine üstünlüğü saptanmamıştır. Kullanılan sklerla kontakt lenslerin çaplarının görme keskinliği. Artışı ile ilişklisi saptanmamıştır.Cinsiyet dağılımında %56.1 ile erkek cinsiyet daha önde bulunmuştur . En ince noktadaki kornea kalınlığı minimum 189 maksimum 594 mikron olarak ölçülmüştür. Kmax sağ gözde 58.44, sol gözde ise 57.13 olarak bulunmuştur.Skleral kontakt lenslere uyum %93.9 olarak bulunmuştur.% 98 hasta oranı ile keratokonus hastalarımızın büyük bir kısmını temsil etmektedir. Sonuç: Keratokonus başta olmak üzere düzensiz astigmatizmalı gözlerde uygulanan skleral kontakt lensler ile görme keskinliği belirgin olarak artmaktadır. Skleral kontakt lensler uygulaması sonrasında yüksek oranda uyum gösterilen lenslerdir. Hastaların skleral kontakt lens uygulaması sonrasında ; daha önce var olan oküler yüzey şikayetlerininde belirgin olarak azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effectiveness of scleral contact lenses in eyes with irregular astigmatism, particularly in cases of keratoconus. Material and Method : Our study covers the application of scleral contact lenses to patients with keratoconus and other causes of irregular astigmatism who applied to the Cornea and Contact Lens Unit of Akdeniz University Ophthalmology Clinic between January 2021 and February 2024. Our study was conducted in accordance with the principles of the Declaration of Helsinki following the approval of the Ethics Committee of Akdeniz University Hospital with the decision numbered TBAEK-636. The data of the patients were evaluated retrospectively. It included the results of 159 eyes of 98 patients with scleral contact lenses. Visual acuity changes after scleral contact lens application and parameters that may affect visual acuity were evaluated. K1, K2, Kmax, Kort, visual acuity, corneal thickness at the thinnest point, previous ocular surgeries, and lens adaptability were evaluated before scleral contact lens application. Results: Scleral contact lenses have an important place in the treatment of irregular astigmatic eyes, especially keratoconus. Scleral contact lenses also significantly improve visual acuity in the treatment of irregular astigmatism caused by previous surgery such as CXL, CP or intrastromal ring. In the study in which we investigated visual acuity improvement, 2 different brands of lenses were tested; no superiority was found between the lenses. The diameters of the sclerla contact lenses used were not found to be related to visual acuity. In the gender distribution, male gender was found to be more prominent with 56.1%. Corneal thickness at the thinnest point was measured as minimum 189 and maximum 594 microns. Kmax was 58.44 in the right eye and 57.13 in the left eye.Compliance with scleral contact lenses was found to be 93.9%, representing a large proportion of our keratoconus patients with a rate of 98% Conclusion: Visual acuity increases significantly with scleral contact lenses applied in eyes with irregular astigmatism, especially keratoconus. Scleral contact lenses are lenses with a high rate of compliance after the application of scleral contact lenses. After the scleral contact lens application of the patients; It has been observed that the pre-existing ocular surface complaints have decreased significantly.