Termal turizm sektöründe iş sağlığı ve güvenliği ile personel memnuniyet ilişkisinin incelenmesi (Sivas ili örneği)
Investigation of occupational health and safety and personnel satisfaction relationship in thermal tourism sector (Sivas province case)
  1. Tez No: 914093
  2. Yazar: COŞKUN KEKEÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, Otel İşletmeleri, Çalışan Memnuniyeti, Health tourism, Hotel Management, Employee Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sivas ilinde termal turizm sektöründe çalışan personelin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uygulamalarının performansı ile çalışan memnuniyetini belirlemektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmış ve bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları performans ölçeği, otel işletmelerinde çalışanların iş memnuniyetine etki eden faktörler ve çalışan sadakati ölçeklerinden yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında toplanan veriler, SPSS (22.0) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler olan frekans ve yüzdelerle birlikte ölçeklerin alt boyutlarına ilişkin değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesine yönelik analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, katılımcıların cinsiyetleri ile İSG uygulamaları performansı ve otel işletmelerinde çalışanların iş memnuniyetine etki eden faktörler açısından anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Diğer bir deyişle, cinsiyetin İSG uygulamaları performansında ve iş memnuniyeti faktörlerinde belirleyici bir unsur olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte, katılımcıların aylık gelir düzeylerinin artması, İSG uygulamalarında yönetsel önlem ve tedbirlerin alınmasında pozitif bir etki yaratmıştır. Gelir düzeyinin artması, çalışanların İSG uygulamalarına daha fazla önem verdikleri ve iş güvenliği önlemlerine daha fazla dikkat ettikleri sonucuna varılmasına neden olmuştur. Ancak, otel çalışanlarının gelir düzeyleri ile sadakat arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Bu çalışmanın bulguları, termal turizm sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının önemini vurgularken, gelir düzeyi gibi faktörlerin bu uygulamalar üzerindeki etkisini de gözler önüne sermektedir. Ayrıca, çalışmanın sonuçları, işletmelerin İSG uygulamalarını iyileştirirken personelin gelir düzeyine bağlı motivasyon ve dikkat düzeylerini de dikkate almaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda araştırma, Sivas ilindeki termal turizm sektöründe çalışan memnuniyeti ve iş sağlığı güvenliğinin sağlanması konusunda işletmelere yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the occupational health and safety (OHS) practices and employee satisfaction within the thermal tourism sector in the province of Sivas. A questionnaire was utilized as the data collection instrument in the research, which included the Occupational Health and Safety Practices Performance Scale, factors affecting job satisfaction among hotel employees, and the employee loyalty scale. The collected data were analyzed using the SPSS (22.0) statistical package program. Descriptive statistics, such as frequency and percentages, were presented, and subsequent analyses were conducted to examine the differentiation of the sub-dimensions of the scale based on participants' demographic characteristics. The results of the study indicated that gender did not significantly impact the performance of OHS practices or the factors affecting job satisfaction among hotel employees. In other words, gender was not a determinant in the performance of OHS practices or in the factors influencing job satisfaction. However, an increase in participants' monthly income levels was found to have a positive effect on managerial precautions and measures related to OHS. The findings suggest that employees with higher income levels paid more attention to OHS measures and were more committed to adhering to safety protocols. On the other hand, no significant differences were observed between employees' income levels and their loyalty to the organization. The findings of this study emphasize the importance of OHS practices in the thermal tourism sector, while also highlighting the influence of income level on these practices. Furthermore, the study indicates that businesses should consider employees' income-related motivations and attention levels when improving OHS practices. In this context, the research provides valuable insights for businesses in the thermal tourism sector in Sivas to enhance employee satisfaction and ensure occupational health and safety.