Hastane yatışlarının kaçırılmış aşıların yakalanma fırsatı olarak değerlendirilmesi
Evaluating hospitalizations as opportunities to catch missed vaccines
  1. Tez No: 914154
  2. Yazar: GÜLŞEN GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bağışıklama, Hastane Yatışı, Kaçırılmış Aşı Fırsatı, Eksik Aşılı, Immunization, Hospitalization, Missed Vaccination Opportunity, Under-vaccinated
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bağışıklama, bireysel ve toplumsal sağlığın korunmasında temel bir halk sağlığı müdahalesidir. Bu çalışma, servis yatışı sürecinde aşılanan hastaların tanımlayıcı özelliklerini ve bu özelliklerin dağılımlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, hastane yatışlarının eksik aşıların tamamlanması ve kaçırılmış bağışıklama fırsatlarının değerlendirilmesi açısından önemli bir olanak sunduğuna dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda, elde edilen bulguların, bağışıklama oranlarını artırmaya yönelik programların geliştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif ve kesitsel çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi süt-oyun çocuğu servisinde 1 Ekim 2018-1 Ekim 2023 tarihleri arasında yatışı gerçekleşen ve yatışı sırasında aşılanan 1-48 ay arası çocukları kapsamaktadır. Çalışmada, hastaların sosyodemografik özellikleri, yatış nedenleri, gecikmiş aşılama sebepleri, kronik hastalık öyküleri ve düzenli ilaç kullanımları analiz edilmiştir. Veriler, çalışma amacına uygun olarak sınıflandırılıp değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, 99 hastaya ait veriler ve toplam 199 aşının kayıtları incelenmiştir. Hastaların %38,38'i kız, %61,62'si erkek olup, ortanca yaş 2,75 aydır (min:1 ay-max: 36 ay). Hastaların %64,60'ının eksik aşılı olup aşılandığı, %35,40'ının ise aşı zamanı geldiği için aşılandığı belirlenmiştir. Cinsiyet ile eksik aşılı olma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,02). Göçmenlik ile aşı durumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,003). Çalışma grubunda kronik hastalığa sahip olma oranı %53,54 olarak belirlenmiştir. Yoğun bakım yatış öyküsü ile eksik aşılı olma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,58). Hastaların %12,12'sinde aşıya karşı kontrendikasyon saptanmıştır. Hastaların %1,01'inin aşı reddinde bulunduğu ve %18,18'inin aşı kararsızlığı yaşadığı belirlenmiştir. Hastaların sonraki izlemlerinde %59,60'ının eksik aşılarını tamamladığı, %36,36'sının tamamlamadığı görülmüştür. Sonuç: Aşılama süreçlerinde cinsiyet, göç, kronik hastalık durumu gibi faktörlerin önemli rol oynadığını göstermektedir. Hastane yatışlarının, eksik aşıların tamamlanması ve kaçırılmış fırsatların telafisi açısından önemli bir fırsat sunduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca aşı kararsızlığının toplum bağışıklığını olumsuz etkileyebilecek seviyede olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, bireyselleştirilmiş bağışıklama planlarının uygulanması, göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması ve aşı kararsızlığını azaltmaya yönelik müdahalelerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Immunization is a major public health intervention for individual and community health protection. This study aims to analyze the identifying characteristics of patients vaccinated during hospitalization and the distribution of these characteristics. It also draws attention to the fact that hospitalizations offer an important opportunity to complete missing vaccines and to take advantage of missed immunization opportunities. Accordingly, the findings are expected to contribute to the development of programs to increase immunization rates. Materials and Methods: This retrospective and cross-sectional study included children aged 1-48 months who were hospitalized in the infant-toddler ward of Health Sciences University Izmir Dr. Behçet Uz Children's Hospital between October 1, 2018 and October 1, 2023 and were vaccinated during hospitalization. Sociodemographic characteristics, reasons for hospitalization, reasons for delayed vaccination, history of chronic diseases and regular medication use were analyzed. The data were classified and evaluated in accordance with the purpose of the study. Results: In this study, data from 99 patients and a total of 199 vaccine records were analyzed. Of the patients, 38.38% were female and 61.62% were male, with a median age of 2.75 months (min:1-max:36 months). It was determined that 64.60% of the patients were vaccinated due to being under-vaccinated, while 35.40% were vaccinated because it was their scheduled vaccination time. A statistically significant relationship was found between gender and being under-vaccinated (p=0.02). Additionally, the relationship between migration status and vaccination status was found to be statistically significant (p=0.003). The rate of having a chronic disease in the study group was determined as 53.54%. There was no statistically significant relationship between a history of intensive care unit admission and incomplete vaccination (p=0.58). Contraindications to vaccination were identified in 12.12% of the patients. It was determined that 1.01% of the patients had refused vaccination, 18.18% experienced vaccine hesitancy. In subsequent follow-ups, 59.60% of the patients completed their missed vaccinations, while 36.36% did not. Conclusion: Our results indicate that factors such as gender, migration and chronic disease status play an important role in vaccination processes. It is highlighted that hospitalizations offer an important opportunity to complete missing vaccines and make up for missed opportunities. In this regard, it is recommended to implement individualized immunization plans, facilitate migrants' access to health services and develop interventions to reduce vaccine hesitancy.