Romantik ilişkilerde güven duygusu, problemli sosyal medya kullanımı ve ilişki doyumu arasındaki ilişkiler
The relations between the feeling of trust, problematic use of social media and relationship satisfied in romantic relationships
- Tez No: 914339
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: romantik ilişkilerde güven, problemli sosyal medya kullanımı, ilişki doyumu, trust in romantic relationships, problematic social media use, relationship satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada bireylerin içinde bulunduğu romantik ilişkilerde partnerine karşı duyduğu güven, romantik ilişkisinden sağladığı doyum ve problemli sosyal medya kullanımı arasında bir ilişki olup olmadığını saptamak amaçlanmıştır. Araştırma deseni olarak ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemi belirlenirken amaçsal örnekleme yöntemi esas alınmıştır. Araştırmaya bir romantik ilişkisi olan 336 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların 220'si kadın 116'sı erkektir. Yapılan analizler sonucunda problemli sosyal medya kullanımının cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, gelir düzeyi, ilişki süresi, romantik ilişki içerisinde olunan bireyle sosyal medyadan tanışıp tanışmama ve çocuk sahibi olup olmama gibi birçok demografik değişkene göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği saptanmıştır. Buna ek olarak, güven duygusu ve ilişki doyumunun problemli sosyal medya kullanımı ile ters yönlü bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Güven duygusu ve ilişki doyumunun ise kendi aralarında pozitif yönde bir ilişkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları sosyalleşme becerileri, beğenilme arzusu, sorumluluk algısı, çocuk bakımının zorlukları çerçevesinde tartışılmıştır. Çalışma sonuçları bağlamında sosyal medya bağımlılığını tetikleyen diğer faktörlerin neler olduğunu nitel araştırmalarla da incelenebileceği, sosyal medya bağımlılığının tedavisinde aile içi iletişim ve etkileşimi güçlendirerek bireylerin sosyal medyada vakit geçirmek yerine birbirleriyle zaman geçirmesini sağlayacak etkinliklerin yararlı olacağı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine whether there is a relationship between the trust of individuals in their romantic relationships, the satisfaction they get from their romantic relationship, and problematic social media use. The relational research model was used as the research design. Purposive sampling method was taken as basis while determining the research sample. 336 participants with a romantic relationship were included in the study. 220 of the participants were female and 116 were male. As a result of the analyzes made, it was determined that problematic social media use differs significantly according to many demographic variables such as gender, marital status, education level, income level, duration of relationship, whether to meet the person in a romantic relationship through social media and whether or not they have children. In addition, it was found that the sense of trust and relationship satisfaction have an inverse relationship with problematic social media use. It has been concluded that the feeling of trust and relationship satisfaction have a positive relationship with each other. Research findings were discussed within the framework of socialization skills, desire to be liked, perception of responsibility, and difficulties of child care. In the context of the results of the study, it is suggested that the other factors that trigger social media addiction can be examined with qualitative research, and activities that will enable individuals to spend time with each other instead of spending time on social media by strengthening family communication and interaction in the treatment of social media addiction are suggested.