XVI. YY'da Kudüs Sancağı
The Sanjak of Jerusalem in the XVI. century
- Tez No: 914637
- Danışmanlar: PROF. ÜNAL TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: XVI. yüzyıl, Osmanlı, Şehir, Kudüs, Kutsiyet, 16th Century, Ottoman, City, Jerusalem, Holiness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Kudüs isminin kökenine bakıldığında Urusalem (Salem / Barış Şehri), Beyt el-Makdis ve El-Kuds (kutsal alan) gibi barış ve kutsiyet atfedilen isimler olduğu anlaşılmaktadır. Fakat isminin aksine şehir tarih boyunca birçok istila ve hatta katliamlara maruz kalmıştır. Bölge üç semavi din için dinî bir ziyaretgâh ve hac yeridir. Bu durum şehrin uluslararası ve çok kültürlü bir doğası olduğunu göstermektedir. Osmanlılar tarafından şehir XVI. yüzyılda ele geçirilmiştir. XVI. yüzyıl Osmanlı hâkimiyeti ve sisteminin bölgede yerleştiği adaptasyon dönemidir. Ancak Kudüs üzerine yapılan çalışmalar çoğunlukla 19. asır ve sonrası zaman ile alakalıdır. XVI. yüzyıl ile alakalı yapılmış olan yerli çalışmalar genellikle şehrin nüfusu ile alakalı olmuştur. Bu tezin yazılış amacı bu eksikliği gidererek literatüre katkı sağlamaktır. Bu tez ile XVI. yüzyılda Kudüs'ün nüfusu, yerleşim şekli, mimarisi, ekonomik durumu, ticari, sosyal ve kültürel yapısı, şehrin günlük üretim ve tüketimi, yer altı ve yer üstü kaynakları, tarım, hayvancılık, Osmanlı'nın bölgedeki idârî yapısı, vakıflar, bölgedeki bedevîler ve sistem içerisindeki yaşantıları, gayrimüslimlerin şehirdeki varlıkları ve günlük yaşantıları, üç semâvî dinin şehirdeki ibadet alanları ve buralara gelen ziyaretçiler ve vergi gelirleri anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at the origin of the name Jerusalem, it is understood that there are names attributed to peace and sanctity such as Urusalem (Salem / City of Peace), Beit al-Maqdis and Al-Quds (holy site). However, contrary to its name, the city has been subjected to many invasions and even massacres throughout history. The region is a religious pilgrimage site for the three Abrahamic religions. This shows the international and multicultural nature of the city. The city was captured by the Ottomans in the 16th century. The 16th century was a period of adaptation when the Ottoman rule and system became established in the region. However, most of the studies on Jerusalem have been conducted in the 19th century and later. Local studies on the 16th century have mostly focused on the population of the city. The purpose of this thesis is to contribute to the literature by filling this gap. This thesis tries to explain the population, settlement, architecture, economic situation, commercial, social and cultural structure, daily production and consumption, underground and aboveground resources, agriculture, animal husbandry, Ottoman administrative structure in the region, foundations, Bedouins in the region and their lives within the system, the presence of non-Muslims in the city and their daily lives, the places of worship of the three heavenly religions in the city, visitors to these places and tax revenues.