6284 sayılı Kanun kapsamında tedbir uygulanan şiddet mağduru kadınların güçlendirme yaklaşımı bağlamında incelenmesi: Rize ili örneği
Research of women victims of violence who have been subjected to measures within the scope of Law No. 6284 in the context of the empowerment approach: The case of the province of Rize
  1. Tez No: 914672
  2. Yazar: UĞUR ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına yönelik şiddet, Güçlendirme yaklaşımı, Koruyucu-önleyici tedbirler, 6284 sayılı kanun, Violence, Violence against women, Empowerment approach, Protective-preventive measures, Law no. 6284
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kadına yönelik şiddet olgusu; maruz kaldığı kadınlar açısından duygusal, fiziksel, sosyal, bilişsel, ekonomik vb. olumsuz sonuçlar meydana getiren ve geçmişten günümüze süregelen toplumsal bir problemdir. Toplumsal problemin önlenebilmesi ve ortaya çıkan olumsuz etkilerin minimize edilmesine yönelik ulusal ve uluslararası kanuni düzenlemeler geliştirilmiştir. Ülkemizde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında atılan adımlar, kadınların maruz kaldığı şiddetin önlenebilmesini ve kadının güçlendirilmesini hedeflediği bilinmektedir. Bu bağlamda kadının iyilik halini korumak için kanun kapsamında hakkında koruyucu ve önleyici tedbir uygulanan kadınların yaşantılarının ve gelecek beklentilerinin güçlendirme yaklaşımı bağlamında değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle kadının güçlendirilmesini hedefleyen bu tedbirlerin işlevselliği yönünden değerlendirme yapılarak güçlendirme yaklaşımı bağlamında öneriler geliştirilmek istenmiştir. Bu çalışmada kadına yönelik şiddet, 6284 sayılı kanun kapsamındaki koruyucu ve önleyici tedbirler ve sosyal hizmet kuramlarında güçlendirme yaklaşımına yönelik literatür taraması yapılmıştır. Araştırma grubunu ise Rize ilinde yaşamakta olup Rize Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden hizmet alan şiddet mağduru kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan kadınlarla nitel araştırma yöntemi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aşamasında, yararlandıkları koruyucu ve önleyici uygulamalara dair deneyimleri öne çıkarılırken, bu uygulamaların güçlendirme noktasındaki etkisinin anlaşılması adına derinlemesine görüşme tekniklerine yer verilmiştir. Bu araştırma kapsamında ulaşılan veriler, kadına yönelik şiddetle mücadelede kadınların gözünden perspektif ortaya koymaktadır. Bu itibarla kadının güçlendirilmesini hedef alan uygulamalara yol gösterici ve konuya özgü sosyal politikalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of violence against women is a social problem that has been ongoing from the past to the present, causing emotional, physical, social, cognitive, economic, and other negative consequences for the women who are exposed to it. National and international legal regulations have been developed to prevent this social problem and minimize the negative effects that arise. It is known that the steps taken under Law No. 6284 on the Protection of Family and the Prevention of Violence Against Women in our country aim to prevent the violence women are exposed to and to empower women. In this context, this study aim to evaluate the lives and future expectations of women subjected to protective and preventive measures under the law, within the framework of the empowerment approach, to protect their well-being. Through this evaluation, it is intended to assess the functionality of these measures aimed at empowering women and to develop recommendations within the framework of the empowerment approach. In this study, a literature review was conducted on violence against women, protective and preventive measures within the scope of Law No. 6284 and empowerment approach in social service theories. The research group consists of women victims of violence who live in Rize province and receive services from Rize Provincial Directorate of Family and Social Services. The women participating in the research were interviewed with qualitative research method. In the data collection phase, while highlighting their experiences regarding the protective and preventive practices they benefit from, in-depth interview techniques were used to understand the impact of these practices on empowerment. The data obtained within the scope of this research reveals a perspective from women's point of view in the fight against violence against women. In this regard, it is tought that it will contribute to guiding practices aimed at empowering women and to social policies specific to the issue.