Farklı su azaltıcı katkıların değişik ortam koşullarında betonun basınç dayanımı ve elastik modülüne etkisi
Effect of various water reducing admixtures and different ambient conditions on concrete strength and modulus of elasticity
- Tez No: 914711
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMBİZ RAMYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, kür sıcaklığı, polikarboksilat eter ve lignosülfonat esaslı su azaltıcı katkı, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, elastik modülü, Concrete, curing temperature, polycarboxylate ether and lignosulfonate-based water reducing admixtures, compressive strength, splitting tensile strength, modulus of elasticity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tez kapsamında üç farklı (0,39, 0,46 ve 0,51) su/bağlayıcı oranında, üç farklı (lignosülfonat, polikarboksilat eter ve modifiye polikarboksilat eter esaslı) su azaltıcı katı içeren 8 beton karışımı hazır beton tesisi santrali karıştırıcısında endüstriyel olarak üretilmiştir. Kırma kireçtaşı agregası içeren betonlarda hedeflenen 220±20 mm çökme, katkıların kullanım oranıyla ayarlanmıştır. Taze karışımların çökme değerine ek olarak sıcaklığı ve birim ağırlığı ölçülmüştür. Karışımlardan hazırlanan 100x200 mm silindir numuneler sıcak (38±2°C), soğuk (5±2°C) ve standart (20±2°C) sıcaklıklarda kürlenmiştir. Numunelerin 28 güne kadar farklı yaşlarda basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve elastik modülleri belirlenmiştir. Sonuçta, sıcak ortamda kürlemenin erken yaş özeliklere olumlu etkisi olsa da 28 günlük özelikleri olumsuz etkilemiştir. Bu etki basınç dayanımında daha bariz olmuştur. Düşük dayanımlı betonda, bakım koşulundan bağımsız olarak 28 günlük mekanik özeliklerde en iyi performansı polikarboksilat eter esaslı katkı göstermiştir. Katkının etkinliği, sıcak havada bir miktar azalmıştır. Kür yönteminden bağımsız olarak orta dayanımlı betonda polikarboksilat ve modifiye polikarboksilat esaslı katkılar 28 günlük mekanik özeliklere yakın etki göstermiştir. Yüksek dayanımlı betonda 28 günlük basınç dayanımı açısından polikarboksilat katkısı tüm koşullarda açık ara üstün olmuştur. Bu üstünlük standart ve soğuk havada kürlenen numunelerde daha belirgin olmuştur. Polikarboksilat eter esaslı katkı soğuk havada diğer katkılardan iyi performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 8 concrete mixtures with 3 different water/binder ratios (0.39, 0.45 ve 0.51) and 3 different water reducing admixtures (lignosulfonate-, polycarboxylate ether- and modified polycarboxylate ether-based) were produced industrially. Crushed limestone aggregates with a Dmax of 22.4 mm were used. The targeted 220±20 mm slump of the mixtures was attained by adjusting the dosage of the admixtures. In addition to the slump, the temperature and unit weight of the fresh mixtures were recorded. 100x200 mm cylinder specimens prepared from the mixtures were cured at hot (38±2°C), cold (5±2°C) and standard (20±2°C) temperatures. The compressive and splitting tensile strength, and modulus of elasticity of the concrete specimens were determined at various ages up to 28 days. It was found that although curing in hot conditions had a positive effect on early age properties, it had a negative effect on the 28-day properties of the concrete. This effect was more obvious in compressive strength. In low-strength concrete, regardless of the curing conditions, polycarboxylate ether-based admixture showed the best performance in terms of 28-day mechanical properties. The effectiveness of the admixture decreased slightly in hot weather. Regardless of the curing method, polycarboxylate and modified polycarboxylate based admixtures showed similar effects in terms of 28-day mechanical properties in medium-strength concrete. In high strength concrete, generally, polycarboxylate admixture was clearly superior in all curing conditions in terms of 28-day compressive strength. This superiority was more evident in standard and cold weather cured samples. In general, polycarboxylate ether-based admixture performed better than other admixtures in cold weather.