İşçi lehine kesinleşen işe iade davası sonrasındaki hukuki süreç
Worker's reinstatement lawsuit and the subsequent legal process
- Tez No: 914721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL AHMET SEVİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, İşe İade, İşe Davet, İşe İadede Tarafların Samimiyeti, İşe Başlatma ve Başlatmamanın Hukuki Sonuçları, İş Güvencesi Tazminatı, Boşta Geçen Süre Ücreti ve Diğer Haklar, Fark İşçilik Alacakları, Job Security, Reinstatement, Job Invitation, Sincerity of the Parties in Reinstatement, Legal Consequences of Initiating or Not Initiating Work, Job Security Compensation, Idle Time Wages and Other Rights, Difference Labor Claims
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez çalışmasının konusunu işçi lehine kesinleşen işe iade davası sonrasındaki hukuki süreç oluşturmaktadır. İş güvencesinin bir sonucu olarak işe iade davası uygulamada sıklıkla başvurulan bir dava türüdür. Fakat fesih bildirimine itiraz kapsamında tespit davası niteliğini koruyan işe iade davalarında işçi lehine işe iadeye karar verildiğinde sonraki sürece dair uygulamada çeşitli ihtimaller ve beraberinde yeni uyuşmazlıklar doğabilmektedir. İşçi lehine sonuçlanan davada, sonrasındaki sürece dair davacının on iş günü içerisinde işverene müracaat edip etmeme ihtimali, davalı işverenin de müracaat halinde işe başlatıp başlatmama seçimine dair olasılıklar mevcuttur. Bu olasılıklar, tarafların samimiyetine göre işe iadenin maddi sonuçlarını ve akdin feshi ile feshe bağlanan fark işçilik alacaklarını da etkileyebilmektedir. İşe iade davası sadece iş güvencesi kapsamındaki işçilerin ikame edebildiği bir dava türü olduğundan, çalışmamızda öncelikle iş güvencesinden yararlanma koşulları ele alınmıştır. Akabinde işe iade davasının niteliği ve maddi sonuçları genel hatları ile ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, işçi lehine işe iade kararı sonrasında davacı işçinin işyerine başvurusu ile davalı işverenin işe daveti konusundaki ihtimaller, izleyecekleri yol ve yöntemler emsal yargı kararları ile oluşan samimiyet ilkesi çerçevesinde detaylıca incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise, işe iade kararının hukuki sonuçları tarafların başvurdukları ihtimallere göre ele alınıp, tarafların bu yaklaşımlarının iş güvencesi tazminatı, boşta geçen süre ücreti ve diğer haklar ile akdin feshine bağlanan işçilik alacaklarına etkisi, ve icra hukuku bakımından icra edilebilirliği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis work is the legal process following the worker's reinstatement lawsuit ruled in favor of the worker. As a result of job security, the reinstatement lawsuit is a commonly used type of lawsuit in practice. However, in reinstatement lawsuits that maintain the nature of an establishment lawsuit within the scope of objection to dismissal notice, various possibilities and new disputes may arise in the subsequent process when a reinstatement decision in favor of the worker is made. In a lawsuit resulting in favor of the worker, there are possibilities concerning whether the plaintiff will apply to the employer within ten working days and the choices of the defendant employer to initiate or not initiate the employment if the plaintiff applies. These possibilities can also affect the material consequences of reinstatement and the difference labor claims resulting from the termination of the contract depending on the sincerity of the parties involved. Since the reinstatement lawsuit is a type of lawsuit that only covered workers within the scope of job security can resort to, the conditions for benefiting from job security are primarily discussed in our study. Subsequently, the nature and material consequences of the reinstatement lawsuit are discussed in broad terms. In the second part of our study, the possibilities, paths to be followed, and methods regarding the plaintiff worker's application to the workplace and the defendant employer's job invitation after the worker's reinstatement decision in favor, are thoroughly examined within the framework of the principle of sincerity created by exemplary judiciary decisions. In the third part of our study, the legal consequences of the reinstatement decision are discussed according to the possibilities the parties have resorted to. Additionally, the impact of the parti'es approaches on job security compensation, idle time wages, and other rights, as well as the effect on labor claims resulting from the termination of the contract, and the enforceability in terms of execution law are examined.