Kalkaneus kırıkları sanders sınıflamasının ortopedi asistanları tarafından öğrenilmesi ve yorumlanması: Bilgisayarlı tomografi görüntüleri, üç boyutlu baskı ve sanal gerçeklik gözlükleri ile yapılan kıyaslamalı bir çalışma
Enhancing orthopedic resident competency in calcaneal fracture evaluation with sanders classification: A comparative study of computed tomography, 3D printing, and virtual reality
  1. Tez No: 914761
  2. Yazar: METE ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER AYDINGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkaneus Kırıkları, Kırık Sınıflandırması, Bilgisayarlı Tomografi, Üç Boyutlu Baskı, Sanal Gerçeklik, Calcaneal Fractures, Fracture Classification, Computed Tomography, Three-Dimensional Printing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, kalkaneus kırıklarının Sanders sınıflamasının öğrenilmesi ve yorumlanması sürecinde, modern teknolojik araçların eğitimdeki etkilerini incelemektir. Bilgisayarlı Tomografi (BT), 3B (üç boyutlu) baskı ve sanal gerçeklik (SG) gözlükleri kullanılarak, ortopedi ve travmatoloji eğitimine olan katkılar karşılaştırılmıştır. Çalışma, bu yöntemlerin kalkaneus kırıklarının sınıflandırılmasındaki etkinliğini belirlemeyi hedeflemiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, kalkaneus kırığı tanısı almış ve BT görüntüleri mevcut 33 hasta dahil edilmiştir. 25 ortopedi ve travmatoloji asistanı, her bir kırığı sırasıyla 2B BT kesitleri, 3B baskılar ve SG görüntüleri üzerinden değerlendirmiştir. Gözlemci-içi ve gözlemciler arası uyum ile her bir yöntemle yapılan sınıflamaların doğruluğu analiz edilmiştir. Üç farklı değerlendirme oturumu düzenlenmiş ve her oturumda farklı bir yöntem kullanılarak sonuçlar kaydedilmiştir. Bulgular: Gözlemciler arası uyum açısından 3B baskı yöntemi en başarılı sonuçları vermiştir. Doğruluk açısından ise BT ile yapılan değerlendirmelerde en yüksek doğru yanıt oranına ulaşılmıştır. En çok tercih edilen yöntem ise SG olmuştur. Eğitim yılına göre yapılan analizde, asistanların eğitim düzeyine bağlı olarak sınıflama başarısında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Çalışma, kalkaneus kırıklarının sınıflanmasında modern 3B teknolojilerinin, BT yöntemlerine kıyasla daha yüksek uyum sağladığını göstermektedir. Ancak doğruluk açısından BT en etkili yöntem olarak öne çıkmaktadır. Çalışma, 3B teknolojilerinin ortopedi eğitimine entegrasyonunun, eğitim süreçlerinde önemli katkılar sağlayabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the impact of modern technological tools in the process of learning and interpreting the Sanders classification of calcaneal fractures. The contributions of tools such as Computed Tomography (CT), 3D (three-dimensional) printing, and Virtual Reality (VR) headsets to orthopedic and trauma education have been compared. The study aimed to determine the effectiveness of these methods in the classification of calcaneal fractures. Material and Method: Thirty-three patients diagnosed with calcaneal fractures and with available CT images were included in the study. Twenty-five orthopedic and trauma residents assessed each fracture sequentially using 2D CT slices, 3D prints, and VR images. The accuracy of the classifications made using each method was analyzed through intra-observer and inter-observer agreement. Three different assessment sessions were organized, and results were recorded using a different method in each session. Results: In terms of inter-observer agreement, the 3D printing method yielded the most successful results. In terms of accuracy, the CT-based evaluations achieved the highest correct response rate. The most preferred method was VR. No significant difference was found in classification success based on the year of residency. Conclusion: This study demonstrates that modern 3D technologies enhance inter-observer agreement compared to CT methods in calcaneal fracture classification. However, CT remains the most effective method in terms of accuracy. The study emphasizes the potential of integrating 3D technologies into orthopedic education to enhance resident competency and improve learning outcomes.