İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalarında mortaliteyi öngören parametreler
- Tez No: 914762
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİSTAN KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik pulmoner fibrozis, birleşik fizyolojik indeks, egzersiz kısıtlılığı, bal peteği, mortalite, Idiopathic pulmonary fibrosis, composite physiological index, exercise limitation, honeycombing, mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: İdiyopatik interstisyel pnömoniler etiyolojileri halen aydınlatılamamış akciğer parankiminde fibrozisle sonuçlandığı bir grup akciğer hastalığıdır. İdiopatik Pulmoner Fibrozis (İPF), idiyopatik interstisyel pnömoniler grubunda en sık görülen ve en kötü prognozlu olandır. Progresif olup mortalitesi yüksek ve sağ kalımı kısa olan İPF'de bunu öngörecek parametreler ile ilgili çalışmalar hala devam etmektedir. Bu nedenle biz de hastane verilerimizin literatüre katkı sağlaması açısından, İPF hastalarında mortaliteyi öngörecek klinik, radyolojik ve fizyolojik parametreleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01.01.2013- 01.01.2023 tarihleri arasında İPF tanısı alan ve antifibrotik tedavi başlanan 381 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların tanı tarihi, yaş, cinsiyet, öksürük, nefes darlığı balgam şikayetleri, mMRC, egzersiz kısıtlılığı, vücut kitle indeksi, sigara durumu, FVC, DLCO, 6DYT, oksijen satürasyonu, YÇBT' de fibrozisin yaygınlığı, LAP varlığı, amfizem varlığı gibi radyolojik özellikleri, GAP evresi (cinsiyet+ yaş+ FVC ve DLCO göre fizyolojik bulgular), CPI (birleşik fizyolojik indeks),ek hastalıklar, kullanılan antifibrotik tedavi ve tedavi başlama tarihi, oksijen konsantratör kullanımı, atak durumu ve hospitalizasyon öyküsü, ilaç yan etkileri ve ölüm tarihleri retrospektif olarak tarandı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 381 İPF olgusunun yaş ortalaması 68,8 ±7,8 yıldı. Olguların %86,9'u (n=331) erkek, %13,1'i (n=50) kadındı. 1 yıllık sağkalım %91.9, 3 yıllık sağkalım %71.1, 5 yıllık sağkalım %58.3, 10 yıllık sağkalım ise %52.8 olarak saptandı. Ortalama sağkalım süresi 63ay (%95 CI: 57-68), 10 yıllık mortalite %47.2 (n=180) olarak bulundu. Tek değişkenli sağkalım analizinde >40 paketyıl sigara öyküsü(p=0,005), 6DYT ≤420 m olması (p=0,001), mMRC 3-4 olması (p86(p7,42(p=0,013), USOT kullanımı (p49,2(p71(p=0,047), VKİ ≤21,8kg/m2(p49,2 olması (HR = 1.72, %95 CI: 1.24-2.37, p = 0.001) artmış mortalite riski ile ilişkili bağımsız değişkenler olarak belirlendi. Sonuç: Semptomlarda progresyon olması, egzersiz kısıtlılığı olması, radyolojide bal peteği varlığı, CPI>49,2 olması mortalite riskini tahmin edebilmektedir. Bu nedenle İPF hastalarının tanı ve takibi sırasında mortalite ve sağkalım verileri değerlendirilirken bu parametrelerin göz ardı edilmemesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Idiopathic interstitial pneumonias are a group of lung diseases that result in fibrosis in the lung parenchyma, the etiology of which is still unknown. Idiopathic Pulmonary Fibrosis (IPF) is the most common and the worst prognosis in the idiopathic interstitial pneumonia group. IPF is a progressive disease with high mortality and short survival, and research on parameters that could predict its outcomes is ongoing. Therefore, we aimed to investigate the clinical, radiological and physiological parameters that will predict mortality in IPF patients, so that our hospital data can contribute to the literature. Materials and Methods: A total of 381 patients diagnosed with IPF and used antifibrotic treatment between 01.01.2013 and 01.01.2023 were included in the study. The patients' diagnosis date, age, gender, cough, dyspnea, sputum complaints, mMRC, exercise limitation, body mass index, smoking status, FVC, DLCO, 6MWT, oxygen saturation, extent of fibrosis in HRCT, presence of LAP, radiological features such as presence of emphysema, GAP stage (gender + age + physiological findings according to FVC and DLCO), CPI (combined physiological index), additional diseases, antifibrotic treatment used and treatment start date, oxygen concentrator use, attack status and hospitalization history, drug side effects and death dates were retrospectively scanned. Results: The mean age of the 381 IPF cases included in the study was 68.8 ± 7.8 years. Of the patients, 86.9% (n=331) were male, and 13.1% (n=50) were female. The 1-year survival rate was 91.9%, the 3-year survival rate was 71.1%, the 5-year survival rate was 58.3%, and the 10-year survival rate was 52.8%. Univariate survival analysis revealed that several factors including a smoking history of more than 40 pack-years (p = 0.005), a 6MWT distance of ≤ 420 m (p = 0.001), an mMRC score of 3–4 (p < 0.001), and a history of exacerbation or hospitalization (p < 0.001), the presence of a definite UIP pattern (p < 0.001), honeycombing on radiological imaging (p < 0.001), pulmonary function parameters such as TLC ≤ 72% (p = 0.004), TLCO ≤ 49% (p < 0.001), RV ≤ 64% (p < 0.001), FVC ≤ 71% (p < 0.001), FEV1 ≤ 63% (p = 0.001), FEV1/FVC > 86 (p < 0.001), pH > 7.42 (p = 0.013), and oxygen saturation ≤ 93.9% (p < 0.001), pO2 ≤ 57 mmHg (p < 0.001), use of oxygen therapy (USOT) (p 49.2 (p < 0.001), GAP stage 2 or 3 (p < 0.001), age > 71 years (p = 0.047), BMI ≤ 21.8 kg/m2 (p = 49.2 are predictive of increased mortality risk. Therefore, these parameters should not be overlooked when evaluating mortality and survival data during the diagnosis and follow-up of IPF patients.