Göç ve mülteci olgusunun Türk belgesel sineması 'Umudun Kanadında - on the Wıngof Hope' filminde anlatı yapısı açısından analizi
An investigation of the migration phenomenon and the refugee problem in the context of Turkish - made documentaries on refugees and migration
  1. Tez No: 915037
  2. Yazar: EMEL GÖZETLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ KÜÇÜKALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Sinema, Türk belgesellerinde mülteciler, Migration, Refugees, Documentary cinema, Refugees in turkish documentaries
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tarihin en eski dönemlerinden bu yana insanların isteyerek ya da ekonomik, sosyolojik, politik nedenlere bağlı olarak yaşadıkları ülkeden başka ülkelere gitmesiyle gerçekleşen göç olgusu mülteci ve göçmen sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Sosyal değişinimi kaçınılmaz kılan göç, karşılaştıkları tehdit unsurlarından kaçarak başka ülkelere sığınma talebiyle giden mülteci sorunlarıyla da dünya gündeminde güncelliğini koruyan bir sorun olarak yer almaktadır. Birçok ülkenin kendi kontrollerinde sığınma vermeyi planladıkları mültecilerin sorunlarının ele alındığı bu çalışma bilim ve sanatın bir arada olduğu Türk yapımı belgesel sinemalardan yola çıkarak göç olgusu ve mülteci sorunlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Dünyanın en fazla göçmen barından ülkelerinden birisi olarak Türkiye'nin konuya ilişkin tutum ve davranışları, göç ve buna bağlı olarak da ortaya çıkan göçmen ve mülteci sorunları bu belgeseller üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmada yöntem olarak söylem analizi ve betimleyici analiz türlerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The phenomenon of migration, which has occurred since the earliest periods of history when people go to other countries from the country they live in voluntarily or due to economic, sociological or political reasons, has brought with its refugee and immigrant problems. Migration, which makes social change inevitable, is a problem that remains current on the world agenda, with the problems of refugees escaping from the threats they face and seeking asylum in other countries. This study, which deals with the problems of refugees to whom many countries plan to grant asylum under their control, aims to examine the phenomenon of migration and refugee problems, based on Turkish-made documentary films that combine science and art. As one of the countries with the highest number of immigrants in the world, Turkey's attitudes and behaviors regarding the issue, migration and the resulting immigrant and refugee problems have been tried to be evaluated through these documentaries. In this context, discourse analysis and descriptive analysis types were used as methods in the study.