Polikistik over sendromu olan kadınlarda prenatal ve postnatal sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of prenatal and postnatal outcomes in women with polycystic ovarian syndrome
  1. Tez No: 915268
  2. Yazar: ABDÜLBAKİ CERRAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ARDIÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR MERVE AYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: gebelik komplikasyonları, PKOS, yenidoğan sonuçları, pregnancy complications, PCOS, neonatal outcomes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu ile gebelik komplikasyonları arasındaki ilişkinin ve yenidoğan sonuçları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmamız retrospektif kohort çalışması olup, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 130 hasta ile gerçekleştirilmiştir. 65 kişi PKOS grubuna, 65 kişi de PKOS olmayan grubuna atanmıştır. Kişilerin gebelik takip bilgileri ve çocuğunun yenidoğan doğum bilgileri aile hekimliği kayıtlarından elde edilmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS 27.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Her iki grupta da yaş ve gebelik öncesi vücut kitle indeksi ortalamaları benzer şekilde çıkmıştır. Gebelik komplikasyonlarından GDM, GHT, preeklampsi ve C/S oranları her iki grupta benzer çıkmıştır ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. PKOS grubunda gestasyonel kilo alımı (14,46 kg'a karşı 13,57 kg) ve VKİ'ye göre aşırı kilo alımı (%67,69'a karşı %43,08) daha yüksek saptanmıştır. PKOS'lu kadınlarda abortus riski 6,21 kat daha yüksek çıkmıştır (aOR 6.21; 95% GA 1.00–38.95). Yenidoğan doğum ağırlığı, boyu, baş çevresi her iki grupta da benzer çıkmıştır. Yenidoğan sonuçlarından makrozomi, preterm doğum, LGA, konjenital malformasyon ve Down sendromu her iki grupta da benzer çıkmıştır. Sonuç: PKOS olan kişilerde gestasyonel kilo alımı ve düşük riski daha yüksek saptanmıştır. Birinci basamak aile hekimliğinde, PKOS hastalarında gebelik takiplerinin hem gebelik komplikasyonları açısından hem de gestasyonel kilo alımı açısından daha dikkatli yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the association between polycystic ovary syndrome and pregnancy complications and its effect on neonatal outcomes. Materials and Methods: Our research is a retrospective cohort study and it was conducted with 130 patients who applied to the Gynecology and Obstetrics Polyclinic of Rize Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital. 65 participants were assigned to the PCOS group and 65 participants were assigned to the non-PCOS group. Participants pregnancy follow-up information and their childrens newborn birth information were obtained from family physician records. SPSS 27.0 statistical package program was used for statistical analyses. Results: Mean age and pre-pregnancy body mass index were similar in both groups. Pregnancy complications such as GDM, GHT, preeclampsia and C/S rates were similar in both groups and statistically significant difference was not found. Gestational weight gain (14.46 kg vs. 13.57 kg) and excessive weight gain according to BMI (67.69% vs. 43.08%) were higher in the PCOS group. The risk of miscarriage was 6.21 times higher in women with PCOS (aOR 6.21; 95% CI 1.00–38.95). Newborn birth weight, length and head circumference were similar in both groups. Neonatal outcomes such as macrosomia, preterm birth, LGA, congenital malformation and Down syndrome were similar in both groups. Conclusion: Participants with PCOS were found higher risk of gestational excess weight gain and miscarriage. In primary care family medicine, pregnancy follow-up in PCOS patients should be done more carefully in terms of both pregnancy complications and gestational weight gain.