Non-spesifik kronik boyun ağrılı bireylerde telerehabilitasyon tabanlı farklı stabilizasyon egzersizlerinin yürüyüş, denge, fonksiyonellik ve depresyon üzerine etkisi
The effect of different stabilization exercises based on telerehabilitation on gait, balance, functionality and depression in individuals with non-specific chronic neck pain
  1. Tez No: 915367
  2. Yazar: HATİCE AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: boyun ağrısı, denge, stabilizasyon, telerehabilitasyon, yürüyüş, balance, gait, neck pain, stabilization, telerehabilitation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kronik boyun ağrısı, denge ve yürüme bozuklukları ile ilişkili olmasına rağmen, stabilizasyon eğitiminin Non-spesifik Kronik Boyun Ağrısı (NKBA) olan bireylerde, denge ve yürüyüş üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu çalışma, NKBA' da telerehabilitasyon temelli servikal stabilizasyon eğitimine ek olarak uygulanan skapular stabilizasyon ve kor stabilizasyon eğitimlerinin, denge, yürüyüş, fonksiyonellik, ağrı ve depresyon üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. NKBA' lı 41 birey, Skapular Stabilizasyon (SS) grubu ve Core Stabilizasyon (CS) grubu olarak ikiye ayrıldı. Stabilizasyon egzersizleri, 8 hafta boyunca uygulandı. Postural Stabilite (PS) ve Stabilite Limitleri (SL) testleri, Biodex denge platformu ile yapıldı. Yürüyüş parametreleri ve pelvik simetriyi, normal ve hızlı yürüyüş sırasında değerlendirmek için, giyilebilir sensörlü G-Walk yürüme cihazı kullanıldı. Fonksiyonellik için Boyun Özürlülük İndeksi (BÖİ), ağrı için Vizüel Analog Skala (VAS) ve depresyon için Beck Depresyon Envanteri (BDE) kullanıldı. Ağrı şiddeti, fonksiyonellik, depresyon, PS, SL ve yürüyüş parametreleri iki grupta da anlamlı ölçüde gelişme gösterdi (p < .05). Ancak SS grubunda VAS (p < .001) ve BÖİ (p = 0.001), CS grubuna göre anlamlı ölçüde daha fazla iyileşme gösterirken, CS grubu genel PS' de (p = 0.019) ve LOS' un genel (p < .001), ileri (p = 0.009), geri (p < .001) ve sağ (p < .001) ölçümlerinde anlamlı olarak daha fazla iyileşme gösterdi. Ayrıca hızlı yürüme sırasında kadans ve çift adım uzunluğu (sol), normal yürüyüş sırasında çift adım uzunluğu (sağ) ve pelvik oblik simetri ve hızlı yürüyüşte rotasyon simetrisi CS grubunda iyileşirken (p < .05), SS grubunda anlamlı iyileşme olmadı. NKBA'da telerehabilitasyon tabanlı stabilizasyon eğitimi sonrasında her iki grupta da, denge, yürüme, fonksiyonellik, ağrı ve depresyonda anlamlı gelişmeler olduğu görüldü. CS eğitimi denge, yürüyüş parametreleri ve pelvik simetri açısından daha etkili iken, ağrı ve fonksiyonellik açısından SS eğitimi daha etkili görünmektedir. Bu egzersizlerin kombine kullanımının NKBA yönetiminde daha etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although chronic neck pain is associated with balance and gait disorders, the effects of stabilization training in chronic idiopathic neck pain (CINP) are unknown. This study aims to compare the effects of telerehabilitation-based scapular stabilization and core stabilization training applied in addition to cervical stabilization training in NKBA on balance, gait, functionality, pain and depression. Forty-one individuals with CINP were randomized into two groups as Scapular Stabilization (SS) and Core Stabilization (CS). Exercises were performed for 8 weeks. Postural Stability (PS) and Limits of Stability (LOS) were performed with Biodex balance platform. G-Walk device was used to evaluate gait and pelvic symmetry during normal and fast walking. Neck Disability Index (NDI) for functionality, Visual Analogue Scale (VAS) for pain and Beck Depression Inventory for depression were used. Pain intensity, functionality, depression, PS, LOS and gait parameters improved significantly in both groups (p < .05). However, the SS group showed significantly greater improvement in VAS (p < .001) and NDI (p = 0.001) than the CS group, while the CS group showed significantly greater improvement in overall PS (p = 0.019) and overall (p < .001), forward (p = 0.009), backward (p < .001), and right (p < .001) measures of LOS. Cadence and stride length (left) during fast walking, stride length (right) during normal walking and pelvic oblique symmetry and rotational symmetry during fast walking improved significantly in the CS group (p < .05), while no significant improvement was observed in the SS group. After telerehabilitation-based stabilization training in CINP, significant improvements were observed in balance, walking, functionality, pain, and depression in both groups. CS training was more effective in terms of balance, gait, and pelvic symmetry, while SS training appeared to be more effective in terms of pain and functionality. Combined use of these exercises will be more effective in the management of CINP.