Danazolun farmasötik preparat ve biyolojik materyalden analizi üzerinde çalışmalar
Studies on the analysis of danazol from phramaceutical preparation and biological material
- Tez No: 91545
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDEF KIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Danazol, farmasötik preparat, biyolojik materyal, UV ve türev UV spektrofotometrisi, Danazol, pharmaceutical preparation, biological material, UV and derivative UV spectrophotometry
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Karaşen N., Danazolun farmasötik preparat ve biyolojik materyalden analizi üzerinde çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000. Sentetik bir androjen olan danazolun farmasötik preparatlarda analizi için I. Derece türev UV spektrofotometrisi yöntemi geliştirilmiştir. Validasyon parametreleri değerlendirilerek yöntem valide edilmiştir. Yöntemin doğrusallık aralığı 0.30 - 50.00 ng ml_“1 olarak bulunmuştur. Gözelenebilme sınırı 0.02 jıg mL”1 ve alt tayin sınırı 0.07 \ıg ml_“1,dir. Yöntemin doğru, kesin, seçici ve tekrarlanabilir olduğu bulunmuştur. Yöntem üç farklı dozaj formundaki (50, 100 ve 200 mg/kapsül) kapsüllerin analizine uygulanmıştır. Sonuçlar sırasıyla 48.78 ± 0.27, 99.01 ± 0.27 ve 200.00 ± 0.96 olarak bulunmuştur. Geliştirilen yöntemle elde edilen sonuçlar USP XX'deki UV spektrofotometrisi yöntemi ile karşılaştırılmış ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Danazol ve metaboliti etisteronun plazmadan analizleri UV ve II. Derece türev UV spektrofotometrisi yöntemleri ile yapılmıştır. Bu maddeler plazmadan Cıs-ters faz kartuj kolonlar ile tüketilmişlerdir. Danazolun doğrusallık aralıkları UV spektrofotometrisi için 2-90 jag mL”1 plazma ve II. Derece türev UV spektrofotometrisi için 1-90 |j.g mL“1 plazma olarak bulunmuştur. Bu değerler etisteron için geliştirilen yöntemlerle 2-100 jj.g mL”1 plazma olarak bulunmuştur. Valide edilen yöntemler DANASİN® kapsül kullanan gönüllü hastalara ait plazma numunelerine uygulanmıştır. Ayrıca değişik pH, sıcaklık, gün ışığı ve UV lamba (254 nm) gibi şartlarda danazolun kararlılığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Karaşen N., Studies on the analysis of danazol from pharmaceutical preparation and biological material, Hacettepe University Health Sciences Institute Ph.D. Thesis in Analytical Chemistry, Ankara, 2000. First order derivative UV spectrophotometric method was developed for the analysis of danazol which is a synthetic androgen in pharmaceutical preparations. The method was validated by the evaluation of parameters. The linearity range of method was found as 0.30 - 50.00 (j.g ml_“1. The detection limit is 0.02 p.g mL”1 and the quantitation limit is 0.07 (j.g mL“1. The method was found accurate, precise, selective and reproducible. The method was applied to the analysis of capsules at three different dosage forms (50, 100 and 200 mg/capsule). The results were found 48.78 ± 0.27, 99.01 ± 0.27 and 200.00 ± 0.96, respectively. The obtained results by the developed method were compared with UV spectrophotometric method in USP XX. No significant difference was found statistically. Analysis of danazol and its metabolite ethisterone from plasma were done by using UV and second order derivative UV spectrophotometry. These compounds were extracted from plasma with Cia reversed phase cartridge column. The linearity ranges of danazol were found as 2-90 jag mL”1 plasma for UV and 1-90 pg mL“1 plasma for second order derivative UV spectrophotometry. These values were found as 2-100 jig mL”1 plasma for ethisterone with developed methods. Validated methods were applied to the plasma samples of volunteer patients who administered DANASİN® capsules. Moreover, stability of danazol was investigated at different pH, temperature, day light and UV lamp (254 nm).