Deneysel endometriozis modelinde ketotifen, dienogest ve danazol'un tedavi edici etkilerinin histolojik parametrelerle incelenmesi
Investigation of the therapeutic effects of ketotifen, dienogest anddanazol in experimental endometriosis model with histologicalparameters
- Tez No: 610762
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ORUÇ KOLTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: endometriozis, ketotifen, danazol, dienogest, mast hücresi, endometriosis, ketotifen, danazol, dienogest, mast cell
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Materyal ve metod: Sıçanlar üzerinde deneysel endometriozis modeli oluşturuldu. Her grupta 8 sıçan olacak şekilde ketotifen, dienogest , danazol , ısolyte-s ve kontrol grupları olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Ketotifen 1mg/kg ,dienogest 0.3mg/kg ve danazol 100 mg/kg ısolyte-s 1ml/kg 28 gün boyunca oral yoldan uygulandı. Medikayon periyodu sonunda relaparatomi yapılarak endometriotik implantlar hacimleri ölçüldü, ardından eksize edildi ve batın sitolojisi alındı. Batın sıvısında TNF-α düzeyleri ölçüldü. Eksize edilen implantlarda Ki-67, triptaz , TNF-α düzeyleri ve mast hücre yoğunlukları incelendi. Sonuç: ketotifen grubunda endometriotik implant hacimlerinde azalmanın dienogest ve danazole benzer etkinlikte olduğu görüldü. Yine ketotifen grubunda mast hücre yoğunluklarında ve stromal TNFα seviylerinde azalma olduğu görüldü. Mevcut bulgular ketotifenin endometriozis tedavisinde kullanılabilcek bir molekül olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Materials and methods: Experimental endometriosis model was created on rats. Ketotifen, dienogest, danazol, isolyte-s and control groups were divided into 5 groups with 8 rats in each group. Ketotifen 1 mg/kg, dienogest 0.3mg/kg and danazol 100 mg/kg isolyte-s 1ml were administered orally for 28 days. Endometriotic implants were measured by relaparotomy at the end of the medical period, then excised and abdominal cytology was obtained. TNFα levels were measured in abdominal fluid. Ki-67, tryptase, TNF-α levels and mast cell densities were examined in the excised implants. Result: In the ketotifen group, the decrease in endometriotic implant volume was similar to dienogest and danazole. Again in the ketotifen group, mast cell densities and stromal TNFα levels were decreased. Current findings suggest that ketotifen is a molecule that can be used in the treatment of endometriosis.