Türkiye'de yetişen Prunella L. türleri üzerinde farmasötik botanik araştırmalar
Pharmaeutic botanical research on Prunella L. species growing in Turkey
- Tez No: 91558
- Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN EZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Prunella vulgaris L, Prunella laciniata L, Prunella orientalis L, morfoloji, anatomi, kalitatif ve kantitatif analiz, antienflamatuvar aktivite. n, Prunella vulgaris L, Prunella laciniata L. Prunella orientalis L, morphology, anatomy, qualitative and quantitative analysis, antiinflammatory activity. IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Bu çalışma, dünya' da halk ilacı olarak kullanılan ve patentli preparatlan bulunan, Prunella L.(Lamiaceae) cinsinin Türkiye'de doğal olarak yetişen türleri üzerinde yapılmıştır. Prunella vulgaris L., Prunella laciniata L. ve Prunella orientalis L. türlerinin morfolojik özelliklerinin tespiti için, her türün deskripsiyonu yapılarak, şekilleri çizilmiş ve orijinal fotoğrafları çekilmiştir. Anatomik özellikler, yaprak ve gövdeden alman enine kesitlerin ve yaprak tozlarından hazırlanan preparatlann mikroskopta incelenmesi ve çizimlerinin yapılarak, mikroskoptan fotoğrafların çekilmesiyle belirlenmiştir. Her tür için tespit edilen morfolojik karakterler, anatomik bulgularla desteklenmiş ve birbirleriyle karşılaştınlmıştır. Türlerin tayininde önemli olabilecek bazı ayırtedici özellikler tespit edilmiştir. P. vulgaris, P. laciniata ve P. orientalis türlerinin herbalannda bulunan madde gruplarının tespiti için klasik teşhis reaksiyonları ve kromatografik yöntemler kullanılmştır. Her üç türde aynı etken madde gruplarının varlığı tespit edilmiştir. Bulgulara göre flavonoit ve saponozitlerin ana bileşikler olduğu görülmüştür. Türlerin saponozit köpürme indeksleri ve flavonoit miktar tayinleri yapılmıştır. Köpürme indeksi P. vulgaris'da ve flavonoit miktarı P. laciniata'âa. en fazla olduğu bulunmuştur. Her türün herbasmın sulu-metanol ekstrelerinin antienflamatuvar aktivitesi tayin edilmiştir. Bütün türler antienflamatuvar aktivite gösterirken, türler arasında P. laciniata en anlamlı aktiviteyi göstermiştir. I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study, is made on the species of Prunella L.(Lamiaceae) growing in Turkey which is used in folk medicine and has patent preparations over the world. For the determination of the morphological properties of Prunella vulgaris L., Prunella laciniata L. and Prunella orientalis L. the description of the species were made, figures were drown and the orginal photographs were taken. Anatomical properties were determined by the microscopical examination of the leaf and stem as well as the powder of the leaf in addition to the microscopical drawings and photomicrographs. The morphological characters determined for each species were supported by the anatomical results and compared with each other. Some important distinctive characters, useful for the determination of the species were recorded. The qualitative determination of the groups of the active compounds in the herbs of P. vulgaris, P. laciniata and P. orientalis were made by means of classical chemical reactions and chromatographical methods. All the three species were found to contain the same active compound groups. According to the results obtained, the major groups were found to be flavonoids and saponins. The saponin foaming indexes as well as the assay of the flavonoids were determined. P. vulgaris was found to posses the highest foaming index while P. laciniata was found to contain the highest amount of flavonoids. The antiinflammatory activity of the aqueous- methanolic extracts of the herbs of each species were determined. All species have shown to posses antiinflammatory activity, where P. laciniata showed the most significant activity among the three species. m