spor teşkilatlarında çalışan kadınlarında cam tavan sendromunun tükenmişlik ve iş performansı üzerine etkisi
The effects of glasss ceiling syndrome on burrnout and job performance in women working in sports organizations
  1. Tez No: 915710
  2. Yazar: EMİNE ÜLKAY ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. KERİMHAN KAYNAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Çalışan, Kadın, İşgören, Performans, Tükenmişlik, Burnout, Employee, Female, Glass Ceiling, Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Cam tavan sendromunun iş performansı ve tükenmişlik üzerine olan etkisi ve bunun sonucunda Gençlik Spor Bakanlığında çalışan kadın personellerin yaşadığı sorunların tespit edilmesi hedeflenmiş örgütte kadınların terfi alma, iş performansını artımına katkıda bulunma ve bu bağlamda politikalar oluşturulmasına katkı sağlanarak kadın çalışanların performansından daha fazla faydalanabilmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde görevli 356 kadın katılımcılar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, gönüllü katılım esasına göre, araştırmaya dahil edilen 216 kadın oluşturmuştur. Katılımcılardan, araştırmacı tarafından oluşturulan sosyo demografik bilgi formu ile literatürde bulunan cam tavan sendromu, tükenmişlik ve işgören performans ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Araştırma verilerinin analizinde, IBM SPSS 22.0 paket programından yararlanılmıştır. İkili karşılaştırmalarda bağımsız gruplarda t-testi, çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon testi ve etkiyi ortaya koymak için basit regresyon analizleri uygulanmıştır. Sonuç olarak, çalışmaya katılan kadın çalışanların cam tavan sendromları ile işgören performansının negatif yönde ilişkili iken mesleki tükenmişlik ile pozitif yönlü ilişkili olduğu, cam tavan sendromunun işgören performansı ve mesleki tükenmişliği etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to identify the effects of the glass ceiling syndrome on job performance and burnout, and the resulting issues faced by female employees working in the Ministry of Youth and Sports. It also aimed to contribute to the development of policies to help women advance in their careers, improve job performance, and make better use of the performance of female employees within the organization. The population of the study consisted of 356 women working at the Adana Provincial Directorate of Youth and Sports. The sample was made up of 216 women who voluntarily participated in the research. Participants were asked to complete a socio-demographic information form created by the researcher, as well as scales for the glass ceiling syndrome, burnout, and job performance that were found in the literature. IBM SPSS 22.0 software was used to analyze the research data. Independent groups t-test was used for pairwise comparisons, one-way analysis of variance was used for multiple comparisons, Pearson correlation test was used to determine the relationship between variables and simple regression analysis was used to reveal the effect. The results showed that the glass ceiling syndrome was negatively related to job performance and positively related to professional burnout, indicating that the glass ceiling syndrome affects both job performance and professional burnout.