İç kontrol sisteminde robotik süreç otomasyonu
Robotic process automation in internal control system
  1. Tez No: 915781
  2. Yazar: OZAN CAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, Kurumsal Risk Yönetimi, Robotik Süreç Otomasyonu, Internal Control, Enterprise Risk Management, Robotic Process Automation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksel Lisans Tezi İç Kontrol Sisteminde Robotik Süreç Otomasyonu Ozan Can KARA Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi Yönetini Anabilim Dalı Elektronik Ticaret Programı Robotik süreç otomasyonu, geleceğin teknolojilerinin yeni bir dalgasıdır. Robotik süreç otomasyonu, bilgisayar bilimi, iletişim ve elektronik, makine mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanındaki en ileri düzey teknolojilerden biridir. Robotik süreç otomasyonunun faydalı olduğu alanlardan biri de iç kontrol sürecidir. İç kontrolde insandan kaynaklı hataların ve zaman kaybının öne geçmek için robotik süreç otomasyonunun faydalı olduğu bilinmektedir. İç kontrol süreçlerinde, robotik süreç otomasyonunun kullanımı, finansal raporlama, veri entegrasyonu, uyumluluk kontrolleri gibi alanlarda yaygın olarak uygulanabilmektedir. Bu teknolojiyi uygulamak, kuruluşların operasyonel verimliliğini ve kontrol etkinliğini artırmada önemli bir adım olabilmektedir. Bu çalışmasında robotik süreç otomasyonun iç kontrol uygulamalarında kullanımı ele alınmış ve üretim/imalat sektöründe faaliyet gösteren ABC firmasının iç kontrol departmanında uygulamakta olduğu“Robotik Süreç Otomasyonu”destekli kontrol süreci incelenmiştir. Bu kapsamda uygulamanın amacı, iç kontrol sisteminde robotik süreç otomasyonunun kullanımı ve bu kullanıma ilişkin bir firmanın iç kontrol için uyguladığı robotik süreç otomasyonunun incelenmesidir. Raporun uygulamadaki amacı müşterilerin sisteme tanımlı olan kredi limitlerinde yapılan artışın doğru, gerekçeli ve onaylı şekilde yapılıp yapılmadığı, manipülasyon riskinin değerlendirilmesi ve usulsüz bir işlem var ise ortaya çıkarılmasıdır. Uygulama,“Masaüstü Otomasyonu”,“ERP Otomasyonu”,“Tablo Otomasyonu”ve“E-Posta Otomasyonu”olmak üzere 4 adımda gerçekleştirilmektedir. Uygulama sonucunda, Robotik Süreç Otomasyonu uygulamaları, ABC firmasının iç kontrol sisteminde önemli iyileştirmeler sağlamıştır. Masaüstü, ERP sistem, tablo ve e-posta otomasyonları, manuel iş yükünü azaltarak süreçlerin daha verimli ve hatasız yürütülmesini sağlamıştır. Bu uygulamalar, süreçlerin tutarlılığını ve doğruluğunu artırmış, manipülasyon riskini en aza indirgemiştir. Her bir otomasyonun amacı, yöntemi ve varsayımları dikkate alındığında, robotik süreç otomasyonunun iç kontrol sistemlerindeki kritik rolü açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Robotic Process Automation in Internal Control System Ozan Can KARA Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Information Management E-Commerce Master Program Robotic process automation is a new wave of future technologies. Robotic process automation is one of the most advanced technologies in the field of computer science, electronics and communications, mechanical engineering and information technology. One of the areas where robotic process automation is useful is the internal control process. It is known that robotic process automation is useful to prevent human errors and loss of time in internal control. In internal control processes, the use of robotic process automation can be widely applied in areas such as financial reporting, data integration and compliance controls. Implementing this technology can be an important step in increasing organizations' operational efficiency and control effectiveness. In this thesis study, the use of robotic process automation in internal control applications is discussed and the“Robotic Process Automation”supported control process implemented in the internal control department of ABC company operating in the production/manufacturing sector is examined. In this context, the aim of the research is to examine the use of robotic process automation in the internal control system and the robotic process automation applied by a company for internal control regarding this use. The practical purpose of the report is to determine whether the increase in customers' credit limits defined in the system has been made correctly, justified and approved, to evaluate the risk of manipulation and to reveal if there is an irregular transaction. The application is carried out in 4 steps:“Desktop Automation”,“ERP Automation”,“Table Automation”and“E-Mail Automation”. As a result of the research, Robotic Process Automation applications have provided significant improvements in the internal control system of ABC company. Desktop, ERP system, spreadsheet and e-mail automations have reduced manual workload and enabled processes to be carried out more efficiently and error-free. These practices increased the consistency and accuracy of processes and minimized the risk of manipulation. Considering the purpose, method and assumptions of each automation, the critical role of robotic process automation in internal control systems is clearly seen.