Türkiye'de çocukluk çağında epilepsi prevalansı, komorbidite sıklığı ve anti-nöbet ilaç kullanımı
Epilepsy prevalence, comorbidities and anti-epileptic drug use among children in Turkey
- Tez No: 915843
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: epilepsi, prevalans, komorbidite, epilepsy, prevalence, comorbidity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Hedefler: Epilepsi prevalansı, eşlik eden hastalıklar ve anti-nöbet ilaç kullanımındaki güncel eğilimlerin belirlenmesi Gereç ve Yöntem: Epilepsi için Uluslararası Hastalık Sınıflandırma Koduna (ICD-10 40.0-40.9) sahip 1 ay ile 18 yaş arasındaki çocuklar, Türkiye Sağlık Bakanlığı verileri kullanılarak belirlendi. Bu hastalarda 5 farklı komorbiditenin varlığı ICD kodları kullanılarak ve 22 anti-nöbet ilacın kullanımı ATC kodları aracılığıyla belirlendi. Anti-nöbet ilaç kullanmayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: En az bir anti-nöbet ilaç kullanan, ICD kodu G.40.0-G40.9 olan 336 182 epilepsi hastası belirlendi. 187 763'ü (%55,9) erkekti. Hastaların 101 729'u (%30,3) serebral palsi, 59 250'si (%17,6) anksiyete, 50 210'u (%14,9) DEHB, 15 988'i (%4,8) otizm ve 1913'ünde (%0,6) depresyon için ICD kodu girildiği tespit edildi. ATC kodları ile araştırılan 22 anti-nöbet ilaçtan 16'sının reçete edildiği saptandı. Hastalara en çok reçete edilen ilaç 187 877 (%55,9) ile valproik asit olurken, ardından en sık kullanılan ilaçların 186 101 (%55,4) ile levetirasetam, 63080 (%18,7) ile fenobarbital ve 62 813 (%18,8) ile karbamazepin olduğu saptandı. Sonuç: Epilepsi ve eşlik eden hastalıkların hastanın yaşamı üzerinde ağır bir etkisi vardır ve anti-nöbet ilaç kullanımının ekonomik maliyeti göz ardı edilemez. Son teknoloji, Türkiye'de epidemiyolojik çalışmalar yapmamıza olanak sağlamaktadır. Eşlik eden hastalıkların ve çoklu ilaç kullanımının belirlenmesi epilepsili çocukların yaşam kalitesi, hastalığın prognozu ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objectives: To identify the prevalence and comorbidities of epilepsy among children in Turkey. To determine trends in the antiepileptic medication use among children in Turkey. Methods: Children between ages 1 month and 18 years with a International Classification of Diseases Code for epilepsy (ICD-10 40.0-40.9) were identified using Turkish Health Ministry data. Among these patients, anti-epileptic drug use was identified using ATC codes for 22 anti-epileptic medications. Patients who did not use an anti- epileptic medication were excluded. Among these patients, comorbidities were extracted using ICD codes. Results: 336 182 epilepsy patients with an ICD code G.40.0-G40.9 using at least one anti- epileptic drug were identified. 187 763 (%55,9) were male. 101 729 (%30,3) had an ICD code for cerebral palsy, 59 250 (17,6%) for anxiety, 50 210 (14,9%) for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, 15 988 (%4,7) for autism and 1913 (%0,6) for depression. Among 22 antiepileptic medications, 16 were prescribed. The most prescribed anti-epilectic drug was valproic acid for 187 877(55,9%) of patients, following levetiracetam for 186 101 (%55,4), carbamazepine for 63.423 (18,8%) and phenobarbital for 63080 (%18,7). Conclusion: Epilepsy and its comorbidities have a burdensome impact on patient's life and the economic cost of anti-epileptic drug use is innegligible. Recent technology allows us to conduct epidemiologic studies in Turkey. Identifying the comorbidities and multi-drug use would be crucial for the quality of life children with epilepsy.